BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 d'abril de 2021
0 comentaris

HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA, AL COMPLET

LA MEVA HISTÒRIA DE LA CUINA

Com a historiador, sempre m’ ha interessat la història de la cuina; i com a escriptor gastronòmic, l’ aportació de Catalunya- particularment a l’ Edat Mitjana- que és única a Europa. He dedicat diversos llibres al tema, com ara “La cuina catalana a través del temps” (un gran volum de l’ enciclopèdia “La cuina catalana”), “A taula amb Francesc Eiximenis” o els assaigs “El Convit del Tirant.De Mestre Robert a Ferran Adrià” o “Taronges de Xàtiva” i altres com “La cuina monàstica. Les receptes dels nostre monestirs”. Actualment estic treballant en “La cuina burgesa. A taula amb Narcís Oller”, on estudio la cuina del luxe entre mitja s. XIX i mitjan s. XX.

Però em vaig proposar sistematitzar la història d’ aquesta cuina sota noves perspectives: tenir en compte sempre els Països Catalans i els coneixements  gastronòmics, ja que a vegades els llibres d’ història de la cuina pequen d’ aquí i no son prou comprehensius.

“La cuina antiga. Ibers, grecs i romans” explora les arrels antigues i clàssiques de la nostra cuina, des de la Prehistòria; també s’ hi parla dels fenicis i d’ altres influències, amb un especial esment a les formes de vida i la cultura material i espiritual d’ ibers, grecs i romans- villae, productes rutes, ciutats, parament, espais culinaris i de menjar, formes de comportament a taula…- i, naturalment, un complet receptari.

“La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians”. Sens dubte, el període més esplendorós de la nostra cuina; per primera vegada s’ hi inclou el Renaixement i les tres cultures, a part de tots els Països Catalans. També la cuina reial i aristocràtica, dels monjos i clergues i dels pobres. Amb un important capítol dedicat a l´expansió internacional de la cuina catalana. Inclou una guia completa de totes les festes i mercats medievals.

“La cuina de 1714. Història i receptes”. Un període crucial per a la transmissió de la cuina catalana, per la persecució política d’ Espanya i la prohibició de publicar en català. No obstant, els monjos- a Catalunya i les Balears- rebels continuen escrivint magnífics manuscrits de cuina, que enllacen la cuina medieval amb la moderna. S’ hi explica la societat del seu temps i els canvis radicals i terribles que va suposar la invasió castellana.

“La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians”. Període excepcional que correspon a la Renaixença, el Modernisme i el Noucentisme”. S’ hi parla tant de la cuina burgesa  i dels grans restaurants com la dels menestrals i de les “fondes de sisos”. S’ hi fa una especial atenció a la introducció de la indústria de l’ alimentació i la cuina, arran de l’ Exposició Universal de Barcelona del 1888.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!