BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 d'agost de 2024
Sense categoria
0 comentaris

HARIAT DE MORISCO

HARIAT DE MORISCO

Hariat de morisco vol dir en aranès, literalment, “Farinat de fajol” (recordem que aquesta planta comestible en francès s’ ‘anomena sarrrasin, en anglès buckhwheat i en espanyol, trigo sarraceno). Se sol escriure, als llibres, de formes pintoresques, com “mariscu”,”moriscu”,etc. Són unes farinetes dolces, que generalment, també es fan de blat de moro , panís o dacsa, que en aranès (i en gascó) és milhòc. A tot Occitània- nació a la que pertany la Val d’ Aran o Vall d’Aran- es fan farinetes similars, dites també milhàs i milles a la Catalunya Nord. A Catalunya, semblantment, hi ha farinetes a base d’ aquest producte americà, dites, en general, farro (i també farinetes) que encara s’ en fa a la Garrotxa, Olot, en forma d’ una sopa espessa, i encara, personalment, en menjo de tant en tant).

Sense eixir de la Garrotxa les farinetes de fajol- “tan segur com el fajol a Olot”-, són encara una delícia de padrina, donada als seus nensen forma de crep fregit i ensucrat, i que retrobem en algun restaurant. A Banyoles també en menjàvem. Ara formen part de la “Cuina volcànica”.

Tornem però, a la Vall d’ Aran. El  hariat de morisco es pot fer, doncs, de moresc o de fajol. El fajol és una poligonàcia anual, procedent de Manxúria, que dóna uns fruits amb els quals es fa la farina de fajol, similar a la dels cereals- per tant, assimilable-.Es propi de països freds; a Rússia, per exemple, és la base dels  blinis, creps amb què, tradicionalment, se serveix el caviar. També és molt corrent a Ucraïna i altres països eslaus, i al Japó se’n fa una pasta (soba).

Ingredients

200 g de farina de blat de moro (aproximadament)

1/2 l de llet (aproximadament)

oli o mantega

Elaboració

Poseu una cassola al foc, ben baix, amb la llet i hi aneu afegint la farina de forma gradual, sense parar de remenar amb un cafall (bastó amb punxes) o una cullera de fusta. Quan us hagi quedar una pasta cuita i espessa, la deixeu refredar una mica.

Esteneu un drap sobre la taula i empolseu-lo amb una mica de farina. Tireu-hi la pasta i acabeu-la de deixar que es refredi. Quan sigui prou fred, li doneu una forma de braç, la talleu a llesques i les fregiu en oli o mantega. Empolseu-ho amb sucre.

Notes

També es pot fer servir aigua en comptes de llet; s’ hi pot afegir un pols de sal.

També es pot barrejar amb més llet, ben calenta,  i sucre, i llavors es pren com una crema calenta o sopa dolça.

Podeu seguir el mateix procediment amb farina de fajol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!