HARIAT DE MORISCO
Hariat de morisco vol dir en aranès, literalment, “Farinat de fajol” (recordem que aquesta planta comestible en francès s’ ‘anomena sarrrasin, en anglès buckhwheat i en espanyol, trigo sarraceno). Se sol escriure, als llibres, de formes pintoresques, com “mariscu”,”moriscu”,etc. Són unes farinetes dolces, que generalment, també es fan de blat de moro , panís o dacsa, que en aranès (i en gascó) és milhòc. A tot Occitània- nació a la que pertany la Val d’ Aran o Vall d’Aran- es fan farinetes similars, dites també milhàs i milles a la Catalunya Nord. A Catalunya, semblantment, hi ha farinetes a base d’ aquest producte americà, dites, en general, farro (i també farinetes) que encara s’ en fa a la Garrotxa, Olot, en forma d’ una sopa espessa, i encara, personalment, en menjo de tant en tant).
Sense eixir de la Garrotxa les farinetes de fajol- “tan segur com el fajol a Olot”-, són encara una delícia de padrina, donada als seus nensen forma de crep fregit i ensucrat, i que retrobem en algun restaurant. A Banyoles també en menjàvem. Ara formen part de la “Cuina volcànica”.
Tornem però, a la Vall d’ Aran. El hariat de morisco es pot fer, doncs, de moresc o de fajol. El fajol és una poligonàcia anual, procedent de Manxúria, que dóna uns fruits amb els quals es fa la farina de fajol, similar a la dels cereals- per tant, assimilable-.Es propi de països freds; a Rússia, per exemple, és la base dels blinis, creps amb què, tradicionalment, se serveix el caviar. També és molt corrent a Ucraïna i altres països eslaus, i al Japó se’n fa una pasta (soba).
Ingredients
200 g de farina de blat de moro (aproximadament)
1/2 l de llet (aproximadament)
oli o mantega
Elaboració
Poseu una cassola al foc, ben baix, amb la llet i hi aneu afegint la farina de forma gradual, sense parar de remenar amb un cafall (bastó amb punxes) o una cullera de fusta. Quan us hagi quedar una pasta cuita i espessa, la deixeu refredar una mica.
Esteneu un drap sobre la taula i empolseu-lo amb una mica de farina. Tireu-hi la pasta i acabeu-la de deixar que es refredi. Quan sigui prou fred, li doneu una forma de braç, la talleu a llesques i les fregiu en oli o mantega. Empolseu-ho amb sucre.
Notes
També es pot fer servir aigua en comptes de llet; s’ hi pot afegir un pols de sal.
També es pot barrejar amb més llet, ben calenta, i sucre, i llavors es pren com una crema calenta o sopa dolça.
Podeu seguir el mateix procediment amb farina de fajol.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!