BONA VIDA

Jaume Fàbrega

15 d'octubre de 2009
1 comentari

GLOBALITZACIÓ I FACEBOOK

La gastronomia a través del facebook: unes possibilitats immenses, que començo a explorar- comunicacions instatànies, material, informacions, comunicacions, blogs, etc.-.

LA TARDOR I EL
FACEBOOK

Què té a veure la
tardor amb el facebook? O la cuina amb aquest nou sistema de comunicació. Si em
seguiexen, vo ho veuran tot seguit.

Hi ha molta
gent que trova que la tardor no és una bona estació…és com si el món s´anés
morint poc a poc. A mi, praticularment, potser és l´estació que m’ agrada més. Estem
parlant de la Mediterrània, és clar-.

En altres zones del món- com a
l´Argentina- ara comença la Primavera, i en païss continentals, com els Estats
Units, o Austràlia, s´hi supersposen diverses estacions, del sol càlid d’ estiu
de Florida als 11º sota de Iowa, per exemple. Com  m’ expliquen, respectivament,
els meus amics Walter, que cultiva pinyes tropicals a Austràlia- i es deleix per
introudir-hi els difícils mangostans, que, segons em diu,és la millor fruita del món- i m’ envía
mostres visuals de la collita pel facebook… o el meu amic Ben, d’ Iowa,  que em comenta la pràctica desaparició de
qualecvol producte de la zona, tot i que viu en  un poble de 5.000 habitants. Al seu torn, Diego Abdul Ifran, des de Florida, em demana la recepta del suquet, que pel peix que hi ha allò no tindrà cap probema a cuinar. Fins i tot, Raul Escuza, des de Madrid, m’ ha demant una recepta fiable de codonyat.

Però aquí, la
tardor és l’ època de les carbases- Luca, també des del facebook, i des de
Bolonya, Itàlia., em comenta que avui- quan escric aquest article és clar- per
dinar ha menjat una “zucca al forno”- carbassa al forn-, una excel.lent manera
de celebrar la tardor. A València també és l’ hora en què les carabasses al
forn que ja aparexen al Mercat Central, tal com em diu  Josep, que ja les ha vist posades a la venda. Fins i tot, una gleateria de Roma, ja està provant de fer el gelat de crema catalana!, a través de la meva recepta.

A més, puc estar al dia del que es menja avui mateix als resturants del món! Amb tota punturalitat, puc rebre la carta del dia d’ un restaurant de Nova Zelanda, de Portugal o d’ Itàlia.

Hi ha gent que
critica la globalitzacio- i algunes maneres d’ informacio que hi van aparaellaes,
com el facebook-. Jo penso que és com tot: la globalitzaió pot ser molt bona, i
ara, gràcies a aquest meravellós sistema de comunicación per internet anomenat
facebook (vostès m´hi trobaran: facebook  jaume fabrega colom), en un obrir i tancar d’
ulls, gràcies a una xarxa de “corresponsals” -en realitat amics -repartida per
tot el món, puc tenir una noticia de primera mà del que han menjat avui per
dinar o per sopar ( a causa dels diversos fusos horaris), o des les collites o
productes que hi ha al seu territori.

Puc tenir
notícies directes i fresques d’ Àfrica del Sud, de Nova Zelanda, d’ Austràlia,
de Malàisia, de les illes franceses del Pacífic, d’ Indonèsia, de l’ Argentina,
Mèxic, Colòmbia, Uruguai i Veneçuela, de Panamà o Puerto Rico, dels Estats
Units- practicament tots els estats, del Canadà i el Quebec, d’ Escòcia i el
País de Gal.le, d`Espyna i de Portugal., d’ Anglatarra o Irlanda- i fins l
Ulster- d’ Itàlìa- del Vènet a Napols passant per França, els Països Baixos,
Bèlgica, Alemanya, Romania, Bulgària, Grècia, Turquia, Sèrbia, Croàcia, i fins al Marroc, Dubai,
Egipte o els Emirats Àrabs i molts d’ altres. Així doncs, la globaltizació i
els nous sistemes de comunicació, ben utilitzats, poden suposar una autèntica
revolució per als qui ens dediquem a la informació gastronómica.

Ja no hem de
parlar de d’ oïde, sinó amb informaicons absolutament fiables, ja que,
naturalment parteixo d’ una xarxa d’ amics, preocupats pels mateixos temes, i
com hem vist, estesa pels cinc continents.

A mès, gràcies
al facebook, podem fer una mena de sociologia de butxaca de l’ alimentació .
Així, donat que hi penjo dos blogs en anglès, espanyol, italià, francés, etc-
segons la demanda (jaume
fabrega gastronomía catalana i jaume fabrega catalan cooking), i que aquests blog  tenen respostes 
respost , comentats, suugeriments o peticions per part dels meus  meus “corresponsals”- com he dit, amics- puc veure, entrant a casa mateix
d’ells- ja que sovint hi acompanyen, via web cam (càmera fotogràfia inclosa
a l´ordinador, també de comunicación instantània) o del móbil amb càmera,, allò
que estan cuinant o menjant a casa.

Així, els anglosaxons,
en general, quan no es cruspeixen menjar prepart o fast food, s´inclinen per
diverses variants “ètniques- tex mex, menjar indi, xinès, etc-. Am excepcións:
un amic australià, en Wiliam Calvert, m’ ha demanat la recepta de l´escudella i carn d’ olla, que
dsprés va comentar com un plat “èpic”. Espero que li surti bé, cosa que ja em
farà saber (m’ ha dit que ja ha trobat un embotit similar a la botifarra negra-
el sanguinaccio- fabricat per la nombrosa colònia italiana del país).

Els Italians,
naturalment, fa cuina tradicional de veritat- així  l’ amic Davide, de Pescara, m’
ha enviat la deliciosa i casolana recepta de “pasta con fagioli”, que m’ he
afanyat a publicar al blog,  així comles fotos d’ uns deliciosos pastisssos fets per ell mateix. Els
francesos s’ inclinen per una certa sofisticació, però ara s’ obren a les experiències mediterrànies.i Hristo Petrov, el meu amic
búlgar aficionat a cuinar, fa uns pebrots farcits, similars a la recepta
valenciana (”bajoque farcides” ) que he publicat al blog, i que smebla que la flaire arriba fins aquí! També és remarcable
veure com gent d’ arreu del món, a través de la difusió esmentada, s’
interessen per plats o begudes de la nostra cuina. Des del carajillo- ja
publicat- fins al suquet- sol.licitat per un nordamericà de la costa- a la
recepta de bull negre- demanada per un cuiner de Califòrnia i, amb al de’
altres embotits, per una senyora argentina que vol muntar una xarcuteria a l´Argentina.,
amb productes catalans,ja que és filla d’ antics emigrants.

  1. La tardor, com totes les coses corruptes i decadents, ens porta moltes coses bones… però hi ha molta gent que hi està en contra.

    Per cert, aniré mirant les teves receptes.

    Salut i bon profit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!