BONA VIDA

Jaume Fàbrega

27 de novembre de 2022
0 comentaris

Espigalls o brotons, delícia d’ hivern

VEDELLA AMB ESPIGALLS

Els  espigalls, espigots, brotons, etc. són els brots tendres de les cols (i d’ altres plantes) a punt de florir. Es tracta d’ una efímera delicadesa, que encara es pot trobar a la Cerdanya, a Osona, al Penedès, el Garraf, per exemple a Vilanova i la Geltrú…Es mengen bullits, com una verdura d’ hivern, generalment amb cansalada, o bé guisats.

 Ingredients

800 g de vedella per guisar (aproximadament)

2 cebes petites

1 tomàquet

2 o 3 grans d’all

farina

uns 500 g d’espigalls (o un manat)

pebre negre,sal

1 copeta de vi ranci , xerès sec o brandy (opcional)

Elaboració

Compreu la vedella tallada a bistecs , trossos o medallons, se sala i s’ empebra, s’ enfarina i es fa fregir en una cassola de terrissa amb oli.

Un cop fregida, aneu guardant la carn en un recipient i hi tireu per sobre la copeta de vi. A la mateixa cassola hi tireu la ceba ratllada; quan es torna rossa hi afegiu el tomàquet, reduït a puré, es remena i es fa coure uns  minuts. A continuació hi tireu la carn i , si n’ hi poseu, el vi,i es fa coure, remenant-la, uns 3 minuts, a fi que el vi s’ evapori; hi afegiu aigua i continueu la cocció. Traieu els  troncs més grossos dels espigots, deixant-los a trossos d’ uns tres dits, trencant-los amb els dits.

Afegiu els espigalls a la cassola  i ho acabeu de coure amb poc foc. Proveu-ho de sal i pebre.

Notes

En comptes de tomàquet fresc podeu utilitzar conserva de tomàquet o concentrat, fins i tot amb avantatge.Hi podeu afegir, discretament, alguna herba aromàtica, com llorer.També hi podeu fer un ros de farina.

Hi ha qui prefereix abans escaldar els espigalls, a fi de treure’ ls la fortor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!