BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 d'agost de 2022
0 comentaris

cuina medieval

Llet amb canyella i llimona

MEDICINA PER ENDREÇAR LA VERGA

Una beguda originària del País Valencià- amb una gran tradició de begudes i refrescos d’ origen àrab- on se’n diu Llet gelà (gelada), que actualment s’ envasa en tetrabrik. També es fa Mallorca amb el nom de Llet a la mallorquina o Llet preparada. A Catalunya se sol dir Llet merengada, però és un nom confús, ja que en principi seria una altra beguda o gelat, també d’ origen valencià-.

La sensualitat aplicada al menjar apareix insinuada a la Bíblia i  és recollida en la tradició àrab (“Déu va fer 10 parts de sensualitat, i 9 són per als musulmans”, diuen ells mateixos). Grecs i romans, ja sostenien que certs aliments- justament típics de Nadal, com les ostres o les tòfones, eren afrodisíacs, una tradició que ha arribat fins avui.

Tant en la tradició semítica com en la de l’ Índia, hi ha nombrosos manuals eròtics que inclouen receptes afrodisíaques. Dins aquesta tradició, sens dubte, s’ hi insereix el preciós manual medieval català Speculum al foder, (s. XIV) una joia única a l`Europa del seu temps. A l’ esmentat Speculum al foder, o “mirall del fotre”, mena de “kamasutra” català del s. XIV, hi apareix una recepta de “medicina per endreçar la verga”, que, per primera vegada,  vàrem posat al dia i publicar al I Vol. de La cuina catalana. No és res més, de fet, que la “llet gelada” (o llet gelà) dels valencians, una llet freda amb canyella i llima o llimona. En la tradició oriental la canyella era considerada afrodisíaca, i a l´Edat Mitjana segurament també s’ hi considerava, ja que era un producte només a l´abast dels rics, com diu Ramon Llull. El mateix passava amb la llet de vaca. De fet, el consum de llet als Països Catalans no es comença a difondre fins avançat el segle XIX, amb la tradició de les ”granges” urbanes (on feien derivats làctics- mató, crema, etc.. A les Canàries, un llet de similars característiques, forma part d’ un licor anomenat “leche rizada”- curiós nom, per cert, i del qual n’ ignoro el seu origen-.A Andalusia la “Leche rizada” designa el gelat de llet merengada.

Ingredients

1 l de llet (sencera, desnatada o semidesnatada, millor fresca)

1 canó de canyella,1 pela de llimona, sucre al gust

Elaboració

Poseu a bullir la llet, la pela de llimona, sucre i la canyella. La coleu i la deixeu refredar i després la refrigereu.

Notes

Hi podeu també posar canyella en pols, però no és corrent.

Se’n pot fer un deliciós gelat. Fent reduir una mica la llet al foc sense parar de remenar, i poseu-la a gelar congelador fins que faci un granissat; llavors hi afegirem un parell (o 3) de clares muntades a punt de neu, ho mesclarem i ho tornarem al congelador. És convenient obrir-lo de tant en tant i remenar la mescla. Es pot fer en una geladora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!