BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 d'agost de 2022
0 comentaris

CUINA MEDIEVAL

SARDINES AMB BABORADA

Una recepta del Libre de Sent Soví, intitulada “Qui parla con se deu ffer baborada a pex ffrit o a sardina fresqua”.

Es tracta d’ una mena escabetx una mica més espès i aromàtic que l’ actual, amb un punt d’ agredolç, al que s’ hi afegeix avellanes,nous, etc. ben picades, una mica de mel o sucre, oli, aigua, espècies.Es pot guarnir amb pinyons i panses.

No sabem l’origen del mot baborada, que no apareix en cap diccionari, i tampoc apareix en els receptaris italians.

Ingredients

1 kg de peix (sardines, oblada)

2 grans d’ all

un trosset de pa mullat en vinagre

200 g d’avellanes i nous

1 raig d’ oli

1 raig de vinagre

1 culleradeta de mel

Elaboració

“Si vols ffer baborada a pex ffrit o a serdina ffresqua, se ffa axí: Prin II grans d’ ayl, e pa torrat mullat en vinagre, e avellanes e nous, e pique-ho. E quant és bé piquat, destrempa hom ab un raig d’ oli, e puyes (després) ab vinagre; e met-hi hom mel o arop. E trempa-u  hom ab aygua calda tro (fins que ) que sia clara e holi (oli); e va en la casola sobre.l ffoc. E quant bul, met-hi hom lo pex, e met-i hom molta salsa, e és milor. E bulla tro que sia espessa, e axí cou. Puy va pex per telladors, e salsa per escudelles”.

Notes

L’ autor suggereix servir el peix en un plat pla i la salsa a part, en un bol o escudella.

Com que la salsa ha de quedar força espessa, suggereixo muntar un plat amb el peix i la salsa escaient al damunt guarnint-lo. Un alternativa possible consisteix a coure el peix totalment a part- fregit, al vapor, etc.-.

Aquest palt resulta exquisit, i d’ un concepte molt modern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!