BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 d'agost de 2022
0 comentaris

CUINA DELS PESCADORS

MORRALLA

El peix fregit- normalment peixos petits de la Mediterrània- sempre és benvingut. Es pot fer  amb un sol peix o amb una deliciosa barreja anomenada “Morralla”, que era el que es quedaven els pescadors. També es diu reballa, cria de peix (Blanes), morulla o marulla (Tossa) etc. És una recepta de les cases o les cales.

Segons el DCVB, Morralla és una “Multitud de peixets menuts pescats”. I, en sentit figurat,
“Conjunt de gent menuda, de persones de poca consideració, de coses insignificants”.

La morralla  també es presenta com a “peix per sopa”,  i és la base de brous, fumets i sopes.

Una dita tradicional diu “A Palafrugell, peix fregit. ”Sembla ser que té el seu origen en una cançó del segle XVIII. Segons Josep Pla, l’autor de dita cançó devia ser foraster, atès que la paraula ‘juriola’ no és local, ja que a Palafrugell les anomenem ‘julivies’, i ni tan sols es mengen a la brasa, sinó fregides. En una altra versió en forma de cançó, cantada per Josep Tero – “Cançó de remar”  es diu “L’ Estartit, peix fregit, i julioles a la brasa”.

Ingredients

peix per fregir: llucets,cintes o vetes,palaies, joell, verats, sardines, seitons, mairetes, sonos, mòlleres, molls o rogers, capellans, moixó…(de totes maneres, sol ser de peix blanc o de roca)

Elaboració

Per fregir el peix, un cop net, s’enfarina i es fregeix amb oli abundant i roent.

Notes

-El peix fregit se serveix sense cap més additament, ni tan sols llimona, que amagaria la seva frescor. El peix torrat o a la brasa, en canvi, es pot acompanyar d’ un rajolí d’ oli cru. Alguns, fins i tot-sardines, molls- hi posen un fil de vinagre.

-En tot cas es pot acompanyar amb una amanida o amb pa amb tomàquet, una combinació excel.lent.

-Els pescadors no l’ enfarinaven, però el seu peix era fresquíssim.

-Els pescadors de Nàpols anomenen “Paranza” aquesta composició, on mai hi manquen uns rogerets. Pot tenir palaies, xanguet o altre peix petit, bogues, llucets…A vegades (però a Nàpols no ho he vist)  té calamarins i gambetes. Si inclou marisc, a Catalunya seria els “entremesos de peix”, que van ser populars fa unes dècades (per exemple se’n van servir al casament de Salvador Dalí a Girona).”Paranza” es refereix a un tipus de barca de pesca. En algunes regions se serveixX en una paperina, tot recordant el “pesacíto frito” d’ Andalusia: cuoppo di paranza a la  Campània e cartata di pesce fritto en el parlar de Viareggio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!