BONA VIDA

Jaume Fàbrega

10 de maig de 2013
0 comentaris

conill amb xocolata

Una deliciosa recepta catalana amb aires mexicans

CONILL AMB XOCOLATA,

Ara escàs, el conill, parent de la llebre, és un animal de caça apreciat. Es pot fer estofat o ofegat, a la brasa amb allioli, “a la rabiosa” (i receptes similars), amb cargols, amb castanyes, amb bolets, amb romesco, amb salsa, en civet i, naturalment, fa uns excel.lents arrossos, rostits barrejats i fins fideus, a Mallorca. En general, les mateixes receptes que s’ escauen al conill de bosc -o al domèstic- també van bé per la llebre. Cal utilitzar un conill reposat, o bé macerat amb algun ingredient aromàtic.

L´ús de la xocolata també és tradicional en aquesta recepta, que també es pot fer amb llebre, així com amb sèpia, gambes, llagosta, etc. A Navarra hi trobem una perdiu amb xocolata, però poc corrent i a Mèxic el famós “mole poblano”, una picada amb xocolata similar a la nostra, però més picant.

Avui, uns altres “talibans” de l’ alimentació- en nom de la dietètica, de l’ alimentació natural i altres galindaines- també voldrien prohibir-la. O bé la substitueixen per la “xocolata “ de garrofa, que no és ben bé el mateix. És impossible, tenint en compte, d’ una banda, el poder persuasiu de les multinacionals de l’ alimentació- pensem, per exemple, amb la Nestlé

– i, de l’ altra, que menjar xocolata és un plaer tan extraordinari que sospitem que la teobromina i cafeïna que contenen aquestes rajoles diabòliques no solament són excitants, sinó addictives.

I, més curiós encara, un dels seus components, la feniletilamina- un conjunt de proteïnes-, és una substància que el nostre cervell, quan estem enamorats, també segrega. La xocolata, és clar, enamora i crea addició. I follia, si hem de fer cas de Ferran Adrià, amb les seves famoses “bogeries” de xocolata. Es recomana en casos de baixa autoestima, depressió, maldecaps…o, simplement, per enamorar i enamorar-nos.

Xocolata i amor, xocolata i canonges, xocolata i dames, doncs, sempre han anat units. I, ara, a més, xocolata, grans cuiners i dietistes amb ganes de notorietat. No fa molt, els mitjans es feien ressò de  l’ enèssima troballa : els polifenols que conté la xocolata (com el del vi negre o el te verd) prevenen l’ aparició del càncer. De totes maneres, sóc de l’ opinió que no hem de fer molt de cas d’ aquests “troballes”. Cristòfor Colom va ser el primer europeu a tastar  la xocolata; però va  ser Hernán Cortés el què en 1528 el va introduir a Castella, on la seva recepta va ser declarada secret d’ estat. En créixer la demanda, de la Veneçuela i el Mèxic originaris,

es va començar a plantar el cacau a les colònies castellanes: la República Dominicana, Trinitat i Tobago, Haití, Equador. Els Frares Caputxins varen estendre els secrets del seu cultiu.

El 1606 Antonio Carletti porta la xocolata a Itàlia després d’un viatge a les colònies,, i de mica en mica se n’ anirà expandint a França, Suïssa, Alemanya, Bèlgica…

La xocolata- gran plaer dels segles XVIII i XIX, i alhora gran pecat eclesiàstic- ens suggereix uns temps en què les hores transcorrien entre xicra i xicra de xocolata desfeta. I un temps en què les dames de la noblesa es feien perdonar els seus pecats fent un xantatge als seus confessors portant-los una rica mancerina (xicra amb platet enganxat de porcellana finament decorada) de xocolata fumejant a la mateixa església. Així va començar , a Espanya, el consum de xocolata. Caldria esperar una mica més tard per arribar a les rajoles de xocolata tal com les coneixem avui.

Els francesos, des de Lluís XIV, varen quedar esglaiats d’ aquest costum espanyol: Alexandre Dumas, a “Le Grand Dictionnaire de cuisine” diu que “com és sabut, els espanyols s’ alimenten de “garbansos” (sic) i de xocolata”.  El barceloní baró de Maldà, al seu impagable “Calaix de sastre”(finals dels XVIII-principis del XIX) explica les múltiples diades que , durant la diada, beu xocolata- amb coca melindros….-.

Ingredients

1 conill ( de 1,500 kg, aproximadament)

oli i llard (o nomé soli d’ oliva)

1 ceba grossa

1 copa  de vi ranci

1 llesqueta de pa

2 o 3 grans d’ all

1 grapat d’ ametlles (uns 50 g)

40 g de xocolata amargant o a la pedra (unes 2 preses)

aigua o brou

sal

Elaboració

Poseu una cassola al foc amb oli i llard i feu rossejar la llesqueta de pa, els grans d’ all i el fetge del conill. Retireu-los, i en el mateix greix feu-hi rossejar els trossos de carn, tallats força grans, i prèviament salats. Retireu-los, i en el mateix oli hi feu un sofregit amb la ceba, mullant-lo amb una mica de vi ranci, que deixareu reduir.

Quan sigui ben confitat, hi torneu a posar els trossos de conill i hi afegiu una mica d’ aigua o brou.

Tapeu i la cassola i deixeu-ho coent fins que la carn sigui tendra (De 35 a 40 minuts).

Uns 10 o 15 minuts abans de treure-ho del foc   hi afegiu una picada feta amb la llesqueta de pa, els alls i el fetge fregit, les ametlles i les preses de  xocolata ratllada i afegida a la picada,  deixatada amb vi ranci.

Notes

-Es pot fer marinar  el conill (o la llebre) ja tallat, amb vi negre (o una barreja de vi negre i vi ranci, brandy, etc.), ceba, porro, pastanaga, ginebrons, pebre i herbes al gust durant tota la nit, o només herbes: farigola, romaní orenga, llorer, canyella, nou moscada, clavell, safrà.

-Podeu variar els ingredients del sofregit i de la picada (julivert, tomàquet pinyons, avellanes, pebrot).S’ hi pot afegir un ros de farina.

-Amb els ingredients de la recepta, i alguna herba i espècie, podeu estofar o ofegar aquest conill (o llebre)  en una olla tapada amb paper d’ estrassa i un plat d’ aigua, posant-hi tots els ingredients, si voleu, en cru. Hi podeu afegir una guarnició de cebetes. Jo també l´he fet amb olives verdes espinyolades i surt molt bo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!