BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 de juny de 2009
0 comentaris

COM FER TEULES: FÀCILS I BONES

La pastisseria i les galetes industrials estans carregades de greixos trans (perjudicials per la salut), “oli vegetal” (que sol ser de palma, que produeix colestero dolent) i tota mena d’ additius; el millor és fer-ne a casa: no hi ha res de més fàcil Fins i tot en podeu fer una versió saludable o kasher (amb oli d’ oliva).

TEULES

Una clàssica galeta o pasta seca.Són molt conegudes les de Santa Coloma de Farners, una ciutat famosa per les seves galetes.

Ingredients

8 ous  

500 g de sucre  

anís (  1/ 8 l, aproximadament)

½  kg de farina  (o la que admeti)

200 g de granet d’ametlla (opcional)

Elaboració

Bateu 4 ous sencers, 4 rovells i 500 g de sucre, a mesura que ho aneu muntant, afegiu-hi l’anís. Tot seguit barregeu-hi la farina amb la mà.A part bateu les 4 clares a punt de neu amb 50 g del sucre restant.Afegiu les clares a la barreja anterior i ho aneu remenat amb les mans; al final hi afegiu el granet d’ametlla.

Un cop feta la massa introduïu-la en una mànega de broc llis amb un forat de 1/2 cm.Formeu peces circulars, que aneu col.locant sobre safates greixades i enfarinades. Si no diposeu de màngea, tireu la pasta a cullerades. Ho podeu deixar reposar una mitja hora. Teniu el forn prèviament escalfat a uns 250º. Després el baixeu a uns 180º. Amb l’escalfor del forn s’expandiran i quedaran d’uns 4 o 5 cm de diàmetre. Hi escampeu a sobre, opcionalment, una mica de granet que heu reservat (millor abans de posar-les al forn).Retireu-ho quan tinguin un color daurat (de 5 a 9 minuts). Col.loqueu-les, encara calentes, sobre un rodet de cuina untat amb oli per a donar-hi, prement-les, una forma corbada.

Notes

Hi ha qui les aromatitza amb essència de llimó o vainilla o, encara millor, llimona natural ratllada.

A França hi afegeixen mantega: per 75 g de farina, uns 40 g de mantega, 125 g de sucre glaç  i 2 ous.

Es pot prescindir de l´ametlla o substiturir-la per avellanes, pistatxos, nous de pekan, macadàmies, etc. Hi podeu afegir gingebre, canyella, espècies, matafaluga,taronja, etc.

Podeu substituir la mantega per oli d’ oliva o vegetal, i el sucre per sacarina.

Si no disposeu de rodet, podeu corbar les galetes amb la mà, una cullera o un got petit.

S’ hi pot afegir patata o midó de patata: queden fines i més esponjoses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!