BONA VIDA

Jaume Fàbrega

21 de desembre de 2011
19 comentaris

canelons. com sempre

Història i elaboració d’ una recepta memorable

CANELONS  DE NADAL A LA CATALANA

Es tracta d’ una recepta d’ origen italià (cannelloni) però que va prendre carta de naturalesa a la Barcelona del segle XIX- en aquells moments, a Catalunya, hi havia força restauradors italians- fins al punt d’ esdevenir un plat molt popular i amb una formulació pròpia.Com diu Josep Pla, “els canelons- o sigui, els paques de carn picada recoberts d’ una superfície de pasta- tingueren un gran èxit i es difongueren per tot el país amb gran vitalitat”.

La recepta escrita és relativament moderna, ja que no apareix , que sàpiga, en cap receptari del segle XIX ni de principis del XX (La cuynera catalana o La cuyna catalana, de Joseph Cunill de Bosch, i ni tan sols al Llibre de la cuina catalana (v. 1930), de Ferran Agulló i a La teca (1924), del cuiner Ignasi Domènech només hi apareixen els canelons a la Rossini,de vigília (que encara es fan, amb peix o marisc) i a la florentina, amb salsa de tomàquet.

Néstor Lujan explicava que l’ origen del plat és barceloní, i es basaria en la reutilització de les sobres de carn de l’ escudella o del rostit; amb tot crec que es tracta d’ una llegenda urbana. Quan hi havia una festa tan important- encara que fos Sant esteve- se solia tirar la casa per la finestra. És un plat característic de Nadal i altres festes, i per desgràcia,ara força embastardit per un tipus de restauració poc curosa.

De fet, és un plat que gairebé sempre és millor fet a casa que no pas al restaurant, malgrat que alguns cocs s’entestin a afegir-hi noms ampul.losos – com canelons a la Rossini, que tampoc solen correspondre a la recepta d’ aquest compositor italià (1792-1868), originàriament uns macarrons farcits amb foie gras-.

Els canelons originaris d’ Itàlia se solen farcir amb salsa bolonyesa i es cobreixen amb beixamel, o, encara més, amb salsa de tomàquet. N’ hi ha d’ espinacs, també adaptats al gust català. Els canelons a la catalana,fets com cal, tant de a gran cuina urbana barcelonina com la de pagès- la seva difusió, en efecte, fou extraordinària, i arribà fins a les Balears- tenen dos secrets importants: d’ una banda, no es fa servir ni bolonyesa ni carn picada o de botifarra, sinó carn rostida; de l’ altra, es busca un contrast de textura entre un cert enrossit de la base i la beixamel, ben cuita i no pas aquesta mena d’inundació aqüosa de molts dels actuals canelons. Pla ens ho recorda:”els canelons  han d’ ésser rossos, han de tenir una perfecta presentació, no han d’ésser escaldufats”.

Els canelons descrits eren els que menjàvem en la nostra infància – la recepta és familiar- i, sens dubte, coincideixen amb els que menjava Josep Pla, ja que la recepta és idèntica a la de la cuinera que freqüentava el Mas Pla de Llofriu a les festes, la Lola de Foixà (Lola Solés i Sais, 1907-1978). Serveixi això d’homenatge a les dones urbanes, pageses i “cuineres de lloguer”-incloent-hi la meva pròpia mare- que practicaven aquesta cuina de diari i de Festa Major amb veritable dedicació. Sempre els canelons del’ àvia o de la mare solen ser els millors, o, com a mínim, irrepetibles!. I, també, la constatació del fet que la cuina catalana -com el país, altrament-, ha estat sempre oberta a incorporacions foranes, que després ha nacionalitzat: de la brandada/brandade  a la brandada, dels cannelloni als canelons, i del gazpacho andalús al gaspatxo.

Ingredients

carn per rostir (150 g de llom de porc,200 g de pit de pollastre, 2 o 3 fetges de pollastre,40/50 g de cervell )

2 tomàquets (opcional; pot ser doble concentrat de tomàquet, encara millor)

1 ceba petita o mitjana

6 alls (o una cabeça)

1 copa de vi ranci o brandy

pebre

canyella

1 paquet de plaques de canalons

aigua

sal

oli

1 tasseta de llet

3 tasses de beixamel (mantega, llet, farina )

100 g de formatge ratllat (Maó vell o parmesà)

50 g mantega

Elaboració

Feu rostir la carn  a trossos sencers en una cassola  amb oli o llard , amb una ceba petita o un tros de ceba i la cabeça d’ alls , sal, pebre i canyella;ho podeu mullar amb vi ranci; si cal hi afegiu ragets d’ aigua, coent-la fins que sigui tendra i torrada. Al final hi afegiu els fetges i el cervell (que amoroseixen el farcit)  i hi féu donar uns tobbs. Deixeu-la refredar una mica.

Capoleu la carn amb el tallant o la mitja lluna, millor que amb la màquina o  la picadora, tenint en compte que no ha de quedar excessivament fina; amaniu-la amb pebre, canyella,nou moscada i sal. Deixeu-ho refredar.

Bulliu els canelons amb aigua abundant, seguint les instruccions del paquet. Quan estiguin, d’ acord amb les instruccions del fabricant (hom emprava, normalment, els de la marca “El Pavo”), passeu-los per aigua freda i esteneu-los damunt d’ un drap, a fi que s’ assequin. Elaboreu la beixamel,amb oli de la carn del picat o mantega, farina, i llet, fent que no quedi massa espessa i coent-la molt bé, a fi que perdi el gust de farina. Hi ha qui hi posa suc del rostit. Farciu els canalons amb una cullereta i enrotlleu-los. Col.loqueu-los en una llauna untada amb mantega (o bé oli o llard o, molt millor, amb suc del rostit) i hi tireu la beixamel, que els cobreixi bé,abundant formatge ratllat  de Maó (vell) i pilotets de mantega al damunt. Poseu-ho al forn no massa alt, fins que quedin gratinats i ben daurats.

Notes

-A la carn, ja triturada, hi podeu afegir una mica de llet,per fer que  el picat quedi una mica més amorós

-També podeu coure carn ja trinxada, aprofitar carn bullida, restes de rostits, si bé el resultat no és igual: és important, doncs, rostir la carn individualment.

-Hi ha que al picat o farcit hi inclou una mica de sofregit (all, ceba,tomàquet…), o bé una punta de tomàquet, així com pa ratllat o 2 rovells d’ ou, per lligar.

-A la beixamel,d’ acord amb Josep Pla, hi podríem afegir un rovell d’ ou;  opcionalment, hi podeu sofregir,prèviament, una mica de ceba. Les proporcions són d’1 l de llet, 100 g de mantega i 100 g de farina (o una mica menys), o bé unes quatre tasses de farina i sis tasses de llet; es pot substituir la mantega per suc del rostit.

Cal coure-la bé, almenys uns 15 minuts. Es prefereix, en general, no posar-ne al fons de la llauna, ja que així es produeix un contrast de rossejat/lletós molt agradable, és a dir dues textures.

-També hi ha canelons farcits de peix i marisc (rap, lluça, mòllera,gambes etc.), que s’ elaboren d’ una forma similar, així com vegetals, a base d’ espinacs o de bolets.

-El forn ha de cremar per sota (o emprant el d’ inducció) a fi que els canelons quedin ben cuits i amalgamats; al final cal gratinar la part superior.

Si en sobren, es poden rescalfar.

  1. coach outlet online

    develops very quickly because it runs by its own special way and it contents the customers greatly.

    coach outlet

    handbags’s special design and fashion is certainly and so eye-catching, I hope you are able to get much more attention towards the Cheap Coach Crossbody.

  2. As our

    coach outlet online

    guarantees high quality for you, we have gained more customers’trust. The more they order, the more discounts they will enjoy.Coach New Signature BackPack Black Beige is a useful backpack for outdoors activities. It’s convenient that you can freely take along with for travel,climbing and go for school.In our

    coach outlet

    ,there are many graceful styles of Coach backpack for you.

  3. We are glad you come to join in our

    louis vuitton outlet

    online store, because the winter is upcoming now, Louis Vuitton released many new handbags to feedback our customers.Whatever statement you’re looking to make with your replica Authentic

    louis vuitton uk

    , we’re sure you’ll succeed with such a classic, iconic and simple bag.

  4. <a href=”http://www.avimpegconverter.net/”>AVI to MPEG Converter</a>,
    <a href=”http://www.avimpegconverter.net/flv-to-avi-converter.html”>FLV to AVI Converter</a>,
    <a href=”http://www.avimpegconverter.net/avi-to-mp4-converter.html”>AVI to MP4 Converter</a>,
    <a href=”http://www.avimpegconverter.net/vob-to-avi-converter.html”>VOB to AVI Converter</a>,
    <a href=”http://www.avimpegconverter.net/mkv-to-avi-converter.html”>MKV to AVI Converter</a>,
  5. Synthpop helped to establish the place of the synthesizer as a major element of pop and rock music, directly influenced subsequent genres including house music and Detroit techno, and has indirectly influenced many other genres and individual recordings and in russian скачать музыку кино is the right words to find it

Respon a home inspection oakland Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!