BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de setembre de 2007
3 comentaris

Begudes/IRISH COFFEE

Com fer un autèntic Irish coffee: no és tan difícil, i no cal ser a Dublín.

CAFÈ IRLANDÈS
Cal recordar que els monjos irlandesos foren els primers a destil.lar wuisky (en aquest cas whiskey, del gaèlic "Uisce Beatha")i n’ ensenyaren als seus cosins germans de llengua gaèlica, els escocesos. Podem acabar molt bé un àpat naturalment,amb un Irish cofeee, el deliciós cafè amb nata o crema- és a dir, no nata muntada, com es fa correntment-, servit en un got per capes, com una bandera que ens alegra l’ esperit: ens serveix alhora de postres i de cafè.
Ingredients
1 cafè ben calent
2 cullerades de sucre (o una mica menys)
2 cullerades de nata líquida
4 cullerades de whiskey o whisky irlandès
Elaboració
Escalfeu el got amb el vapor de la cafetera (o , suaument, amb aigua calenta). Poseu-hi el cafè. Barregeu el sucre amb el whiskey, escalfeu-ho una mica, opcionalment,  i aboqueu la barreja al got. Amb l´ajuda del dors d’ una cullera, hi aneu afegint lentament la nata. Serviu-ho tot seguit.
Notes
El veritable cafè irlandès ha de quedar a capes, amb la de nata al capdamunt. Se sol omplir de cafè i wuiskey fins a uns 3 cm de la vora, i es degusta sense barrejar els ingredients. Al país d’ origen els ingredients són anomenats black coffee (cafè spresso) i double cream, fresca i molt lleugerament batuda (però no muntada). S’ hi sol fer servir brown sugar (sucre morè). Opcionalment, es pot decorar amb xocolata ratllada o en granet. Per als més puristes, donem les proporcions d’ un bon bàrman: 60 ml o 30 cel de whiskey, 1 cullerada de sucre negre, una tassa grossa de cafè spresso, 3 cullerades de nata.
El cafè irlandès se sol servir en una copa especial, sempre de vidre, amb una nansa.

  1. M’encanta l’Irish Coffe,… m’encanta Catalunya,… heu vist el que jo he vist ?: El Catalanish Coffee. Si senyor !. Anem per feina, a promocionar coses d’aquí, no pas només l’ho dels altres,… sempre pendents dels altres !!. Sempre víctimes,…inciatives com aquesta són les que calen i cal treballar-les per donar-ho a conéixer. Som-hi !. Catalanisme positiu !. Prou miséries, ja en tenim prou amb els nostres representants polítics. Posem-nos a treballar, a voltar món i explicar el que tenim !. M’encanta el café,… VISCA EL CATALANISH !!!

  2. Jaume,

    Acabo de descobrir el teu bloc i m’encanta! Bona feina!
    He preparat alguns cafè irlandès i perquè aguantin les capes i no es barregi tot, és necessari posar mooolt sucre. Suposo que això desvirtua el cafè, però sinó no aguanten.

    I una altra cosa, què en penses de cremar el whisky després d’escalfar-lo i abans de barrejar-hi la nata i el cafè? És un sacrilegi?

    Merci.

Respon a josep serra quintana Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!