Una deliciosa combinació primaveral.
ABADEJO AMB CARXOFES
Es fa, amb algunes variants, arreu dels Països Catalans, de la Franja de Ponent- bacallà (o abadejo) amb carxofes, al Matarranya al Principat- del Bages a l’ Empordà- als Ports de Morella, al Montsià i al Maestrat- Cassola d’ abadejo-, etc.
Ara és un bon moment per les carxofes, tant les verdes com les morades o negres. Una delicadesa primaveral.
Ingredients
700 g de bacallà,4 carxofes,2 ous durs
farina,un bon grapat d’ ametlles,3 o 4 alls,julivert
safrà (opcional),oli,sal
Elaboració
Talleu el bacallà a trossos i dessaleu-lo si pot ser 48 hores. El podeu guardar a la nevera.Feu bullir els ous, 10 minuts, deixeu-los refredar i peleu-los. Talleu-los a meitats.
En una paella amb l’ oli a foc viu fregiu les carxofes, netes i tallades a quarts, bullides i enfarinades; poseu-les a banda i fregiu a continuació els trossos de bacallà enfarinats.
Quan siguin mig fregits, els traieu, tot escorrent-los.
En el mateix oli de fregir el bacallà, si colant-ho i traient-ne una mica, en una cassola al foc, hi feu rossejar un pols de farina, i hi tireu una bona picada d’ametlles, all i julivert. Hi tireu el bacallà,les carxofes, els ous durs, hi afegiu una mica d’aigua, provant-ho de sal, i ho deixeu coure uns minuts,no massa, a fi que el bacallà no s’endureixi.
Notes
Noteu que aquesta recepta, procedent del Matarranya (la Franja) és sense sofregit. N’ hi podeu posar, si voleu, a part de la picada. També hi podeu afegir cigrons bullits, pèsols, patates, panses o cascabellicos (com a Andorrra), cards o espinacs,etc.Al Montsià, es fa un abadejo amb uan salsa blanca i carxofes ,all i julivert, també sense sofregit.
Al País Valencià,i especialment a les comarques d’ Alacant,hi ha molts guisats, potatges i Borres de Quaresma a base de bacallà (a talls o esqueixat) combinat també amb cigrons, espinacs, mongetes,bledes, cards, penques,patates etc.S’ hi pot fer un sofregit de ceba i tomaca, aromatitzat amb pebre vermell, herba-sana o menta, orenga, farigola o timó,etc.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!