BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de juny de 2007
1 comentari

Amanides/UNA AMANIDA PER A L´ESTIU

Sovint és mentida que per menjar bé i fer cuina tradicional calgui molt de temps: aquesta amanida es fa amb ingredients ja preparats i, per tant, hi estareu no més de 10 minuts.

EMPEDRAT
Les mongetes constitueixen un ingredient molt utilitzat a tota la Mediterrània, malgrat que varen venir d’ Amèrica (excepte la varietat coneguda com a fesolet). L’empedrat és com una variant de l’ esqueixada, però amb mongetes.
Ingredients
300 g de bacallà del morro remullat i esqueixat
400  de mongetes seques bullides (millor si són del ganxet)
1 ceba tendra grossa
16 olives negres
2 cullerades d’ oli
1 raig de vinagre (opcional)
Elaboració
Netegeu la ceba, poseu-la en remull i talleu-la a daus. Barregeu el bacallà en una plata amb la ceba, el bacallà i les olives. Afegiu-hi sal, oli i vinagre, al vostre gust.
Notes
S’ hi pot afegir tomàquet tallat a daus, i, també pebrot vermell o bé ous durs.
Podeu substituir el vinagre per suc de llimona, a l’estil turc, o bé prescindir-ne.
Hi ha qui fa purgar les cebes amb sal, amb aigua o bé vinagre, i que després les eixuga bé amb un drap, per fer-ne sortir el suc. Si són cebes tendres no cal fer-ho.

Sabíeu que?
Atenció: no a tot arreu la paraula “empedrat” designa una amanida de mongetes. Al País Valencià és un arròs que, això sí, inclou fesols o mongetes i el seu caldo; el sofregit se sol fer amb tomaca i alls tendres. Se sol elaborar a Bocairent per Sant Blai. És, de fet, un “arròs viudo” o de verdures, com altres que trobem també a Catalunya i a les Balears.
L’ empedrat o amanida de mongetes  és corrent a la Mediterrània: per exemple a Grècia i a Turquia. A Portugal la fan amb fesolets, substituint el bacallà per tonyina de llauna.

Respon a bielmamengual Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!