BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 d'octubre de 2007
0 comentaris

AMANIDA GREGA, AMANIDA DELS PAGESOS

Necessiteu productes de temporada: tomàquts, ceba tendra, pebrot, cogombre, formatge i orenga.

AMANIDA GREGA
Si heu estat a Grècia, segur que us haureu endut el bon record d’algun dels seus plats, com la Moussaka, els enfilalls de carn, etc. Però aquests solen ser plats de festa. Els grecs, i especialment del calorós estiu a la benigna tardor, solen menjar diàriament, per dinar o per sopar -sobretot a pagès-, la refrescant i alimentosa  Choriátikji saláta, que podríem traduir per "Amanida de pagès" però que, internacionalment és coneguda com a "Amanida grega".
Es tracta d’una amanida que, com és normal, té ingredients verds. Però l’ingredient més definitori és el feta, el formatge grec més famós del món. La combinació ,assaborida amb orenga,resulta deliciosa.
Ingredients
tomàquets madurs
ceba
pebrot
cogombre
olives negres
formatge feta
oli d’oliva
sal
vinagre
orenga
Elaboració
Netegeu tots els ingredients i talleu-los: el tomàquets a quarts o en vuit parts (o a rodelles), els pebrots a tires o daus, els cogombres (pelats) a trossets o rodelles. Poseu-ho tot en una enciamera o plata, afegiu-hi el feta tallat a daus o a trossets , les olives i amaniu-ho amb sal, un raget de vinagre, orenga seca i doble quantitat que la de vinagre d’oli d’oliva.
Notes
Si voleu, la ceba la podeu esclafar i si no us hi agrada el cogombre (que els grecs aprecien molt en amanides, amb formatge o iogurt), en podeu prescindir. Grècia tÉ unes olives negres famoses, de Kalamata, però les procedents de Catalunya- especialment les dites d’ Aragó, que inclouen la Franja- hi van bé.
El feta és un formatge de llet d’ovella o de cabra, conservat en salmorra. Si és vell- o de procedència grega- és convenient dessalar-lo una mica. El que es troba al mercat més correntment, no obstant, és de llet de vaca, poc salat, i es troba envasat al buit en plàstic o, millor, en pots amb salmorra; procedeix de Dinamarca, d’ Alemanya i fins de Bulgària o Austràlia. Els grecs , en aquesta amanida, esmicolen el formatge amb els dits, ja que consideren que així és més saborós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!