BONA VIDA

Jaume Fàbrega

1 d'agost de 2012
3 comentaris

all cremat sense cremar

Un gran plat de rap, senzill i gustós

RAP A L’ALL CREMAT

L'”all cremat”, malgrat el nom, basa el seu sabor en els alls ben rossejats, però realment cremats, perquè amargarien. Aquesta recepta procedeix de la Catalunya Nord i de les costes centrals i meridionals del país.  S’ hi utilitza, com a base, el típic sofregit dels pescadors, amb tomàquet i all, sense ceba. De fet, tal com es fa ara, és una variant del suquet de rap, llevat que no s’ hi posin patates.

Ingredients

1 kg de rap  (aproximadament)

400 g de patates

4 o 5 alls  

2 tomàquets mitjans

oli  sal

Elaboració

Poseu una cassola de ferro fos  al foc  amb un cul d’oli; fregiu-hi els alls tallats a meitats, procurant que quedin d’un color marró fosc. Traieu-los de l’oli, i afegiu a la cassola el tomàquet ratllat, deixeu-lo sofregir bé. Mulleu amb aigua, que n’hi hagi prou per  poder coure les patates, i les hi tireu. A mitja cocció tireu-hi el peix tallat a rodanxes, així com els alls picats al morter, ho poseu a punt de sal i ho feu coure fins que el peix sigui a punt.

Notes

La picada d’ alls es pot enriquir amb una llesqueta de pa fregida prèviament- o sense fregir, xopada en vi- julivert, ametlles, avellanes o pinyons, tomàquet, vi ranci,etc., que es pot fregir en l’oli roent o tirar-la al suc que ja bull.

Alguns enfarinen prèviament el peix i el fregeixen

Hi ha una versió, també excel.lent, sense patates, que sembla la més tradicional.

S’hi pot incloure llorer o pebre, vermell o negre

En comptes de rap es pot fer servir qualsevol peix d’ escata i de carn dura  com l´escórpora, incloent la rajada, però també sardines:resulta exquisit, en aquest cas sense patates.

El cap del rap es pot fer servir per fer un brou o fumet, a fi de substituir l’ aigua.

  1. Un dels punts fonamentals per aquest plat, també pels suquets, és trobar la quantitat d’aigua adient. Si ens passem d’aigua el suc del plat serà “aigueta” sense cap interès, si en posem massa poc no courem bé les patates, no ens hem de passar amb l’aigua. Una senzilla i modesta picada, a part d’aportar el gustet, espeseix bé el suc i el lliga i ens ajuda a que el suc o la salsa resultant no sigui “aigueta”. Qüestió d’equilibris.
  2. L'”all cremat”, malgrat el nom, basa el seu sabor en els alls ben rossejats, però realment cremats, perquè amargarien. Aquesta recepta procedeix de la Catalunya Nord i de les costes centrals i meridionals del país. S’ hi utilitza, com a base, el típic sofregit dels pescadors, amb tomàquet i all, sense ceba. De fet, tal com es fa ara, és una variant del suquet de rap, llevat que no s’ hi posin patates. houston wedding bus

Respon a ABRAHAM Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!