Salses/ALLIOLI DE CODONY

Un allioli aromàtic, suau i untuós; a Tremsp cada any es fa la Fira dle Codony; aquest any  també hi participo el divendres 2 a les 8 del vespre presentant el meu llibre "Catalunya per sucar-hi pa" i fent de Jurat del Concurs d’ allioli de codony.

ALLIOLI DE CODONY
L’allioli no solament és la barreja acostumada d’ all i oli: pot portar ou, fruita fresca o seca (com el de Ripoll, que es fa per Nadal) patata, molla de pa, tomàquet,formatge ratllat, ous  de peix o marisc, mel i d’ altres productes que enriqueixen la salsa i li donen una gran varietat, com codony, pera o poma.
Ingredients
1 codony petit,2 o 3 grans d’ all
sal,oli
Elaboració
Escaliveu el codony sobre les cendres del foc, o a la flama o,si cal, al forn. Quan sigui tou, en traieu tota la carn, sense granes ni peles.Al morter hi piqueu 2 grans d’all ben fins amb una mica de sal. Hi afegiu el codony i també el piqueu bé per tal que quedi ben fi. Tot seguit aneu remenant sense parar amb la mà de morter sempre del mateix costat, tirant-hi l’oli poc a poc amb l’ajuda del setrill. Poc a poc s’anirà formant una massa compacta, de color verdós groc. Potser amb uns 3 dl d’oli n’hi haurà prou ja que, més o menys, és la quantitat d’oli que aquesta salsa pot admetre sense tallar-se.
Notes
Es una recepta del centre, oest i nord pirinenc.Té els mateixos usos que l’allioli normal- per acompanyar, especialment, les carns a la brasa- si bé és de gust més suau. És excel.lent , per ant, usat com a pasta per untar damunt d’ una llesca de pa torrat.
Hi ha qui simplifica la recepta bullint el codony.
N’ hi ha diverses varietats: com hem dit, s’ hi pot afegir una mica de mel, llet o crema, pera o poma cuita, etc.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *