BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 de setembre de 2007
5 comentaris

Salses/ALLIOLI DE CODONY

Un allioli aromàtic, suau i untuós; a Tremsp cada any es fa la Fira dle Codony; aquest any  també hi participo el divendres 2 a les 8 del vespre presentant el meu llibre "Catalunya per sucar-hi pa" i fent de Jurat del Concurs d’ allioli de codony.

ALLIOLI DE CODONY
L’allioli no solament és la barreja acostumada d’ all i oli: pot portar ou, fruita fresca o seca (com el de Ripoll, que es fa per Nadal) patata, molla de pa, tomàquet,formatge ratllat, ous  de peix o marisc, mel i d’ altres productes que enriqueixen la salsa i li donen una gran varietat, com codony, pera o poma.
Ingredients
1 codony petit,2 o 3 grans d’ all
sal,oli
Elaboració
Escaliveu el codony sobre les cendres del foc, o a la flama o,si cal, al forn. Quan sigui tou, en traieu tota la carn, sense granes ni peles.Al morter hi piqueu 2 grans d’all ben fins amb una mica de sal. Hi afegiu el codony i també el piqueu bé per tal que quedi ben fi. Tot seguit aneu remenant sense parar amb la mà de morter sempre del mateix costat, tirant-hi l’oli poc a poc amb l’ajuda del setrill. Poc a poc s’anirà formant una massa compacta, de color verdós groc. Potser amb uns 3 dl d’oli n’hi haurà prou ja que, més o menys, és la quantitat d’oli que aquesta salsa pot admetre sense tallar-se.
Notes
Es una recepta del centre, oest i nord pirinenc.Té els mateixos usos que l’allioli normal- per acompanyar, especialment, les carns a la brasa- si bé és de gust més suau. És excel.lent , per ant, usat com a pasta per untar damunt d’ una llesca de pa torrat.
Hi ha qui simplifica la recepta bullint el codony.
N’ hi ha diverses varietats: com hem dit, s’ hi pot afegir una mica de mel, llet o crema, pera o poma cuita, etc.

  1. Hola Jaume just fa uns dies em van donar la recepta d’all-i-oli de codony i com a casa en teniem uns quants avui ens hem decidit a fer l’all-i-oli i… excel.lent. Realment el fet de ser suau el fa immillorable. T’he de dir però que jo ho he fet més fàcil, primer el codony un cop net i tallat a daus l’he bullit i després tot junt i amb lo turmix i ja està. Ara també estic liada fent codonyat!! Ja et diré com em surt, també es el primer cop que en faig.Salutacions

  2. Discounted Louis Vuitton Handbags,Purse & Wallets Online Shop Louis Vuitton – Compare our prices to other distributors, Louisvuittoner is the best choice, Huge Saving! Our Louis Vuitton replica handbags are exact quality replicas, welcome to Louis Vuitton on Sale choose best popular Louis Vuitton replica handbags from our online sale outlet,we also offer … Reviews and Articles on Top 10 Handbags Lists for Best Louis Vuitton Louis Vuitton outlet ,Best Gucci,Best Chanel and More Louis Vuitton is notorious for their relentless efforts to copyright their signature trademark. Buy Louis Vuitton From legally shutting down reproduction factories to suing

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!