BONA VIDA

Jaume Fàbrega

1 d'abril de 2007
4 comentaris

Pastissos/CÓC RÀPID

Ja sabeu el que és el cóc ràpid- que es pot llegir i menjar-. Ara el podreu cuinar: Aneu a la cuina: la pràctica culinàira desperta els sentits i nes manté àgils. És el secret de les iaies. I, amés, podem fer més feliços les persones que estimem.

CÓC RÀPID
El  cóc o coca és propi de les comarques occidentals i de les terres de l’ Ebre( Montsià, Baix Ebre, etc.), de l’ Urgell i la Tera Alta a la Franja de Ponent (Matarranya) on encara se n’ elaboren d’ exquisits, alguns amb denominació de qualitat, com el cóc de Fraga.
Ingredients
400 g de farina tamisada
4 tasses de cafè de sucre
1 tassa de cafè d’ oli
6 ous
2 (o 3) sobres de gasosa
½ kg  de sucre
1 got de llet (1/4 de l, o 2 tasses de cafè)
Oli o margarina per greixar el motllo
Elaboració
En un ribell, aneu treballant els rovells d’ ou i el sucre; afegiu-hi a poc a poc la llet i l´oli, remenant-ho bé. Tireu-hi, a poc a poc,  la farina passada pel sedàs i barrejada amb el llevat i, sense parar de remenar. A part, bateu les clares a punt de neu i afegiu-les, a poc a poc, a la mescla.
Poseu-ho en una llauna recoberta amb un paper de barba greixat amb oli; cobriu el cóc amb sucre i feu-ho coure al forn mitjà (180º) prèviament escalfat. Per saber si és cuit, ho foradeu amb una agulla i si surt secà ja està.
Notes
Un cop desemmotllat el cóc, hi empolseu sucre per sobre (hi ha que no n’hi posa en coure’l) el decoreu amb ametlles, etc. A Calaceit es posa ametlla mòlta a la massa, com una tortada.
Es pot aromatitzar amb pela de llimona ratllada.

  1. A Benissanet (el poble de ma mare i meu) quan es posa l’ametlla mòlta a la massa li diuen "el cóc de la reina", és cóc de dia de festa (i boníssim, el recordo de quan era petita ; la padrina ens en baixava algun cop a Barcelona). El teu bloc és un dels que segueixo, hi aprenc sempre . Una abraçada i bona nit!. Amb afecte, Carme-laura. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!