BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 de juliol de 2020
0 comentaris

el pop de la romeria

POP A LA GALLEGA (Pulpo á feira)

Aquesta saborosa recepta- una de les tapes més populars a Catalunya- és dita, habitualment, “pop a la gallega”, si bé al país d’ origen és anomenat “pulpo á feira” (si bé el nom galaico-portuguès autèntic és polbo) o sigui, pop a l’estil de les fires o romeries, a les que són tan afeccionats els gallecs. En aquestes fires s’elabora el pop en grans peroles amb llenya de roure i se serveix amb uns típics plats de fusta, també de roure. Com diu Alvaro Cunqueiro, “o galego  é moi pulpeiro” (el gallec és molt poper).

Ingredients

1 pop d’ 1 kg

sal grossa

oli

pebre vermell

Elaboració

Netegeu el pop i estoveu-lo amb la mà de morter. Poseu una olla al foc amb aigua i quan bulli, agafant el pop per un tentacle rodejant un dit, com si fos una anella, el fiqueu dins l’ olla, “espantant-lo” (podeu emprar, amb el mateix comès, uns molls o un ganxo), el traieu de seguida i repetiu l’ operació set vegades més.

Acabeu de deixar coure el pop; se sol calcular de 45 minuts a una hora per quilo.

Quan sigui cuit, però ferm, el traieu. El poseu en una plata, i en calent, el talleu a rodelles i talls d’ 1 a 3  cm, aproximadament,amb unes tisores.

Un cop dipositat el pop al plat, hi tireu sal grossa, pebre vermell i un bon raig d’ oli.

Notes

Podeu emprar pebre vermell dolç o una barreja de dolç i coent, fumat o no. Jo prefereixo sense fumar. També és molt bo servir-hi  uns cachelos (daus o cantells) de patates bullides (es poden bullir a la mateixa gallega olla del pop) i d’ aquesta forma es converteix en un excel.lent segon plat o plat complet. Recomano fe servir “patacas de Galicia” (IGP), o sinó kennebec o del bufet.

Aquesta és la recepta original, que no té res a veure amb algunes en les qual l’ oli i el pebre vermell es fregeixen.

El pop per a fer-lo “tipo feira” (com també es diu) sol tenir 2 kg. És  el “pop roquer”, de dues fileres de tentacles,diferent del popet o pop blanc, que només en té una filera. Es útil congelar-lo abans, ja que s’ estova i no cal picar-lo. Al mercat també, en podeu trobar de congelat ja preparat, perfecte per a aquesta recepta.

Els gallecs es queixen que bona part del pop que es fa servir no és de la seves costes, que és el millor. Però s’ ha posat a uns preus altíssims.

A Galícia sempre se serveix amb uns típics plats de fusta, que treuen l a humitat i milloren el plat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!