el cogombre de l´amor

AMANIDA DE COGOMBRE AMB IOGURT

A part de la clàssica associació fàl.lica, la Fundació de Recerca i tractament de l´Olfacte i el Gust de Chicago, ha descobert que un dels perfums que fa excitar més les dones- i suposo que alguns homes- és el de cogombre….Ves per on!

Heus aquí una forma molt agradable, refrescant i estiuenca de menjar el cogombre, que, amb petites variants, trobem arreu dels Balcans i fins als països eslaus, passant per Grècia txatxiki, escrit tzatziki) a Turquia (cacik) i el Pròxim Orient. El nom de tarator, amb què també és coneguda, és igualment d’ origen turc; taratouri a Xipre.  Quan vaig descobrir aquesta manera de menjar el cogombre justament en aquesta illa, a casa del meu amic  Konstantinos em va entusiasmar. Potser era el lloc i el moment adequats, que també cal cercar en les bregues de l´amor… És un plat refrescant i agradable, i que agrada fins i tot a aquells a qui no agrada el cogombre.

Es considera un entrant (mezede), que es menja amb pa, o bé una salsa per acompanyar carn i peixos fets a la graella o a la planxa.

Ingredients

1/2 kg de cogombres

2 pots de iogurt (se sol comptar un cogombre per ½ kg de iogurt)

1 gra d’ all (‘hi ha que n’ hi posa 3 o més)

1 branca de menta (unes dues cullerades)

Sal

2 cullerades d’ oli d’ oliva extraverge

1 cullerada de vinagre de vi blanc

Elaboració

Trieu uns cogombres ben frescos, sense llavors. Peleu-los i talleu-los a rodelles finíssimes o, encara millor, ratlleu-los. Feu-les purgar cobertes amb sal durant una mitja hora, millor en una superfície inclinada, i després esbandiu-les molt bé. Eixugueu-les molt bé i col.loque-los en una enciamera o plata.  Afegiu-hi el iogurt. En un morter piqueu-hi el gra d’ all; afegiu-ho al bol amb el  iogurt i el cogombre, remeneu-ho bé afegint-hi sal, vinagre i oli d’ oliva al gust, així com la menta tallada menudeta.   Guardeu-ho a la nevera almenys una mitja hora i serviu-lo. El podeu decorar amb una branca o unes fulles de menta.

Notes

Aquesta gustosa amanida admet força variants. Així el cogombre també es pot  o tallar a daus. Es pot amanir amb sal i pebre negre. Sí pot afegir pebre vermell, dolç o picant, per decorar, o bé es pot substituir la menta per julivert, anet o fonoll.

S’hi pot afegir ceba- millor tendra-, tallada a anelles i es pot adornar amb unes olives negres.

Opcionalment s’ hi pot afegir suc de llimona en comptes del vinagre.

Segons la zona o el moment, aquest refrescant plat es considera un entrant- meze-, una amanida, una guarnició i fins una salsa o una sopa.

En algunes versions s’ hi afegeixen fruits secs, com  nous, particularment a Bulgària: llavors ja tindrem un aliment encara més afrodisíac, ja que els fruits secs tenen greixos essencials que regulen les prostaglandines, essencials per a la producció d’ hormones sexuals. Me’l va oferir, fet així, un camioner búlgar que s’ havia parat en una zona de descans de l´autopista AP-7; segons sembla li havia preparat la seva mare. A més, hem de comptar amb la menta, que l´amor augmenta!.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *