BONA VIDA

Jaume Fàbrega

20 de febrer de 2019
0 comentaris

EL ROMESCO, LA MILLOR SALSA DE LA MEDITERRÀNIA?

ROMESCO

Com l’ allioli, el romesco és una salsa que permet molts jocs culinaris. Forma part de les salses vermelels de la Catalunya Nova: romesco- per a mi la millor salsa de la Mediterrània-, salsa per a xató, salsa per a calçots, salvitxada, balanndra, allipebre, salmorreta d’ Alacant…i fins i tot l’ allada de l´Alguer.

Els podeu assajar a partir d’ aquesta recepta bàsica, per a cuinar el peix i fer una bona Romescada, o per servir en fred.Aquesta mítica salsa de Tarragona és objecte de concursos i manifestacions diverses, així com de diverses “trucs”, en realitat coses perfectament raonables. De fet, és ´l únci palt català (si nm’ esceptuem la Pella, presnetada com a espanyola9 que sol apareìxer als diccioanris culinari itnernacionals. Així The  new Food Lover`s Companion, de Sharon Tyler Herbst (Nova Yirk, 1995), diu del “Romesco. A classic sauce  from Catalonia, Spain, romesco is a finely ground mixture of tomatoes, red bell peppers, onion, garlic, almods and olive olil. I`ts tipically served with grilled fish our poultry” (una barreja picada de toma`quets, pebros, ceba, all, ametlles i oli d’ oliva).

Pla, amb encert, dedica tot un capítol de El que hem menjat a aquesta superba salsa de la Catalunya Nova, la que comença al sud del Llobregat i s’ exalta, aràbigament, amb el roig de les nyores, els pebrots de romesco, el pebre vermell , fins a arribar a al Catalunya Novíssima, o sigui les regions catalanes d’ Alacant i del Carxe, a Múrcia. Així, en aquesta cuina del roig, hi trobem altres parents: el xató, d’ una banda, i la salbitxada i salsa de calçots, de l’ altra. I ja, més avall, de Tortosa a València, l’ allipebre.

D’entre altres elogis que compartim, Pla deiu del romesco que “és quelcom bo de veritat i positivamnt delicat”.Pel que fa al seu nom, és  Joan Coromines qui en va establir l’ origen, basat en un mot mossàrab, remescolar, sigui,  barrejar i remenar coses diverses i, específicament, amb peix.El seu origen geogràfic fóra el barri mariner de Tarragona, el Serrallo (un altra nom de ressonàncies fantasiosament àrabs), tot i que hi ha una il.lustre literatura sobre el romesco- potser amb més fantasia que raó- que el fa venir de Roma.L’escriptor gastronòmic espanyol Angel Muroja en parla l’ any 1894 (El practicón), però hi ha referènceis anteriors. La primera cita  sembla que es deu a Joan Pons i Massaveu, autor de l’obra costumista Colla de carrer (1887). També en parlaran Emili Vilanova, Pitarra, Dionisio Pérez “Post-Thebussem” i Ferran Agulló.

Hi ha , doncs, romesco-salsa freda i romesco-guisat i, fins i tot, romescos de terra endins, com el de Santa Coloma de Queralt, de la Conca de Barberà, amb safrà local. S’ aplica també al bacallà, al conill, al pollastre , a les faves a l’escarola.

Ingredients

1 pebrot de romesco (o més quantitat)

1 llesqueta de pa

3 o 4 grans d’all

1 grapat d’ ametlles torrades (unes 12,uns 25 g)

sal

aigua o vi

Elaboració

Fregiu la llesqueta de pa i el pebrot de romesco. Feu una picada amb  els alls , el pebrot  les ametlles i la torradeta, seguint aquest ordre. Deixateu-la amb aigua o vi.

Poseu una cassola al foc amb un cul d’ oli. Quan sigui roent,tireu-hi tireu el contingut del morter, remenant-ho bé.

Notes

Aquest romesco és ideal per guisar-hi peix (lluerna,rap,rémol,llenguado,popets,llagostins), bacallà, onill,llebre, etc., sols, o bé amb patates, mongetes…

D’ altres romescos porten bitxo, pebre vermell,tomàquet,ceba, nyores,farina, avellanes, julivert, vinagre, vi negre , conyac,Xerès i fins un fumet de peix.Els alls es poden escalivar, o fregir,i el pa remullar.

El romesco fred es fa amb tots els ingredients crus, excepte el tomàquet i la meitat dels alls, que s’ escaliven, pebre vermell, pa xopat oli i vinagre.Es pot fer amb batedora.Es excel.lent per acompanyar plats de peix i, arreu de Catalunya, les clàssiques “graellades” o “mariscades”. Donat que es destria, cal remenar-lo una mica abans. També és excel.lent amb escarola- “Escarola amb romesco”-, una deliciosa amanida tarragonina parenta del Xató del Garraf i el Penedès, que es pot guarnir amb fesols. També és parent de la salsa per calóts, dita també salvitxada. Les variants són mínimes i diria que irrellevants.

El primer autor a incorporar el Romesco en un llibre, segurament,és Ognasi Domènch. A “La teca” (1924) ens ho explica així: “Salsa Romesco.S’escaliven al foc una cabeça d’alls no molt grossa i dos tomàquets dels mitjans, a més a més quatre o cinc pebrotets dels anomenats “nyores”; aquests pebrotets és precís vigilar-los, doncs són molt propensos a cremar-se. Una vegada tot escalivat es matxuca bé al morter junt amb mitja dotzena d’ametlles torrades, després s’ aclareix amb quatre cullerades de vinagre i una quarta d’ oli; es rectifica de sal i de pebre blanc amb pols i es deixa dues o tres hores en repòs.”

“Passat aquest temps es passa la salsa pel colador dels anomenats “xino” i es debateix bé amb l’ espàtula o debatidor i queda ja en disposició de servir-se”.

Hi ha, al mercat, una salsa Romesco “miraculosa” en ampolla (Feliubadaó), que no té fruits secs ni pebrots de romesco; no obstat,per al peix, és una bona salsa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!