UNA MANTELLINA QUE NO SERVEIX PER ANAR A MISSA

EL FETGE AMB MANTELLINA DE LA CELLERA

Sabeu que és el fetge amb mantellina?. És una preparació molt arcaica, que ja els romans coneixien i es feia a l´Edat Mitjana, i que ara pràcticament només s’ ha conservat al poble de la Cellera de Ter, a la Selva. Aquí celebren des de fa 43 anys, la Fira i Festa i matança, amb l’ entusiasta participació de més de dos-cents veïns. Per tant, de les fires similars que es fan la de Bescanó, Olot…- és l´única en que és una autèntica festa del poble. Els voluntaris preparen un magnífic dinar per a 1500 persones, Hi ha tres aportacions gastronòmiques singulars. En primer lloc els fesols vermells- sovint dits d’ Osor-. S’ acompanyen amb llardons, que a la Cellera tenen un nom locals, xinxarrells. Un nom que no és recollit al Diccionari Català Valencià Balear, que  fa el vint-i-cinquè  de les paraules que, arreu de les comarques dels Països Catalans tenen un nom particular: greixots, greixons, greixolins, greixillons, greixets, llardufes- un nom que ja es feia servir a l´Edat Mitjana-, llemugues, llardufons, macarrons, raïssos, roes, llardufons, surrupapes, tàstines, txitxarrons, txixorrites, xorolites, txotxornites i altres. A continuació ve l´elaboració d’ una menja exclusiva de la Cellera, el Fetge amb mantellina. Recorda els Figatells valencians o les raoles de fetge de l´Edat Mitjana i, de pas, les Sheftalia de Xipre- on quasi és el plat nacional-, abans es feia en altres comarques, però ara se circumscriu al patrimoni de la Cellera. La mantellina és l´oment o mesenteri del porc, dit també tel de sagí, tela saginera, davantal de les pageses, etc. Al País Valencià hi trobem els Figatells, fets amb fetge de porc, similars a les Sheftalia de Xipre.

Amb mantellina també es fan mandonguilles o pilotilles, que encara es troben a Osona i la Garrotxa. També es fa servir a França, amb el nom de crépinette i, localment, a Itàlia (napa).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *