TRINXAT I ALTRES PLATS D’ APROFITAMENT DE SOBRES

PLATS DE  L’APROFITAMENT

Tots el països, i totes les cultures, tenen plats d’aprofitament, o, com es diria actualment de reciclatge. Es tracta d’ aprofitar les sobres a fi de no llençar res. TV3 està fent una campanya sobre aquest tema, amb Celestino Corbacho i la gran actriu Montserrat Carulla, però hi veig pocs aprofitaments tradicionals a la nostra cuina… De ben segur que pràcticament tots ells han sortit de la necessitat en èpoques de penúries, de quan calia aprofitar el poc que es tenia per poder tirar endavant i posar un plat a taula. A casa nostra en tenim forces exemples, alguns dels quals han donat plats tan brillants com el Trinxat. A la nit es bullia patata i col, sen menjava amb allioli, una arengada, etc. i el que sobrava, amb l´afegit d’ una rosta de cansalada, era l´esmorzar de l´endemà. Hi ha altres trinxats, amb bròquil, amb cigrons, etc.

Tenim uns altre plats, tant o més bons que la patata i col passada per la paella, que encara no han estat “descoberts”, però són coneguts al Pla de l’ Estanya. Em refereixo a l’arròs a la cassola sobrant del dinar, passat per la paella, ben rossejat fins a quedar també amb la consistència i l’aspecte d’una truita plana. El mateix pla es pot fer amb les sobres d’ uns Macarrons o d’ uns Fideus a la cassola. Fins i tot hi ha qui afegeix ous i en fa una truita- la truita d’ espaguetis també és tradicional a Nàpols, per cert-.

El sobrant de la carn d’ olla també- dit escorregut en algunes comarques- són objecte de diversos plats reciclats: les croquetes, la pilota arrebossada i fregida, un trinxat…

I també tenim el clàssic suc de rostit, amb el qual es fien uns deliciosos macarrons, i a la Barcelona modernista, tal com explico al meu llibre LA CUINA MODERNISTA un famós llom amb mongetes. També la cuina marinera toca aquest tema: amb sobres d’ un Suquet, una Sarsuela, etc. es feien fideus, patates guisades, sopes, etc.

Altres plats d’ aprofitament són el popular Hachis Parmentier francès.

una trinxat amb sobres de bou bullit i puré de patates, gratinat al forn.  De la mateix família i al el Sepherd’s Pie anglès, amb la diferència que les sobre de carn són de xai. O el Rösti suís (que ve de rostir), ja que son unes patates aixafades o ratllades rostides a la paella, un plat d’ origen molt humil que s’ ha convertit en una estrella de la cuina.

Als Estats Units hi ha una gran tradició de leftovers- terme  anglès per a sobres de menjar- del gran gall dindi que es rosteix el Dia d’ Acció de Gràcies (Thanksgiving Day). Se’n fan sandvitxos, sopes, guisats…Un plat de sobre que molts pensen que és xinès, però que realitat els van inventar cuiners xinesos als Estats Units és el Chop Suey.

En les cuines asiàtiques també hi ha una gran tradició de plats confeccionats amb sobres de menjar. Al Vietnam, a la Xina, a Tailànda, etc., hi trobem arrossos fregits, plats de pasta, amanides, normalment fets amb sobres de carn.

 

 

També hi ah diverses postres fetes d’ aprofitaments, particularment de pa eixut, ensaïmada, etc. Es tracta dels púdings anglesos o menorquins, o de les Torradetes de e Santa Teresa, que es fan a tot Europa i Amèrica: Espanya, Portugal, Cuba, França, Anglaterra, Països Baixos…A Argentina és Budín, nom manllevat de l Italià budino.

 

 

CURRY DE PLLASTRE A L´AST

Un plat d’ aprofitament de la cuina pakistanesa i del nord de l´Índia.

Ingredients

Pollastre a l´ast sobrant

Oli vegetal (girasol)

1 ceba mitjana

3 grans d’all

1 cullerada de gingebre fresc

2 tomàquets grossos

300 ml de brou de pollastre

sal i pebre negre

2 cullerades de iogurt normal o desnatat

coriandre fresc

1 cullera de llavors de coriandre mòltes

1 cullera de comí

1 cullerada garam masala (barreja d’ espècies)

mitja culleradeta cardamom mòlt

mitja culleradeta de canyella mòlta

mitja culleradeta cúrcuma mòlta (o més)

mitja cullerada de pebre mòlt

Elaboració

Escalfeu al voltant d’ unes dues cullerades d’oli vegetal en una cassola. Sofregiu a foc  suau la ceba picada juntament amb una mica de sal durant uns 15 minuts fins que estigui una mica caramel.lizada. Afegiu l’all i el gingebre. Continueu coent-ho a foc baix durant dos o tres minuts, remenant de tant en tant.

Afegiu-hi lesa resta de les  espècies i barregeu-ho tot. Continueu fregint-ho suaument durant uns altres dos o tres minuts, remenant de tant en tant.

Afegiu els tomàquets picats, sense ples ni llavors. Remeneu-ho bé i cuineu-ho un altre minut més. Afegiu-hi brou de pollastre. Porteu a ebullició i cuineu-ho a foc lent de 10 a 15 minuts.

Afegiu el pollastre rostit i fet a trossets. Afegiu-hi les  2 cullerades de iogurt. Escalfeu-lo suaument perquè no es redueixi.

Notes

Servi-ho amb arròs al vapor o bullit, de gra llarg i aspergiu-hi una mica de coriandre fresc trinxat i tomàquet fresc picat.

Podeu substituir el garam masala per pólvores de curry. El considerat millor és el de Madràs tot i que els cuiners indis mai el farien servir, com diu el meu amic Saqib.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *