BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 d'agost de 2017
0 comentaris

unes croquetes de peix sefardites

KEFTES DE PISHKADO.MANDONGUILLES DE PEIX

Els jueus, a cada lloc on s’ han estat, han adoptat la llengua, la cultura i la cuina locals. Els procedents de Sefarad (península ibèrica:hi incloïta també jueus portuguesos i catalans, no només castellans o espanyols, pe`ro els jueus dels Països Catalans no eren sefardites) instal.lats a l’ orient mediterrani tenen una cuina que ens evoca plats de Bulgària,de Bòsnia-Hercegovina, de Grècia, de Macedònia, de Turquia…Com aquestes köfte  de peix, molt estimades en la cuina otomana (balik köftesi) i sefardita.Hi ha receptes semblants a les Balears (fetes també amb pop, en aquest cas ingredient no kasher) i al Magrib- amb sardines etc.-.

Vaig degustar aquestes delicioses mandonguilles a casa del meu amic Aaron, que vivia a Istanbul, al barri de Galata. La mare del meu a amic em va dir que feien diverses classes de mandonguilles o croquetes: de karne (de carn), de gayina (de gallina), de lentejas, de prasa (porro), de patata, de espinakas…Les fetes sense carn se solen menjar durant la festa de la Hannukkà.

Ingredients

1/2 kg de peix (blanc o blau, segons el gust-llobarro,llenguado, lluç; sardina, verat, tonyina)

2 de 3 cullerades de farina o “arina de matsa” (farina kosher)

3 ous

1 ceba grossa

2 o 3 grans d’all

1 cullerada de julivert picat

sal, pebre

oli

Elaboració

Netegeu el peix i traieu-ne la carn o filets , i llenceu la resta (o aprofiteu-ho per un brou o salsa).Cal escaparrar-lo , obrir-lo pel ventre , del cap cap a la cua,i, amb els dits, extreure’n l’espina i la moca. Renteu-lo,eixugueu-lo i piqueu-lo ben menut.

Peleu la ceba i trinxeu-la.Trinxeu els alls i el julivert.

En un recipient poseu-ho tots els ingredients, els ous, sal julviert, i ho barregeu bé.

Amb una cullera o amb les mans humides (o bé emprant elfons d’ una tassa) formeu unes mandonguiles (rodones o allargades),de la grandària d’ una nou (o més). Les podeu guardar fins al moment de coure-les.

Teniu un paella al foc amb abundant oli roent i aneu fregint les pilotes. Aneu-les deixant damunt d’ un paper absorbent o d’ un colador.Les podeu menjar calentes o fredes.

Notes

Hi ha qui prefereix arrebossar les mandonguilles passant-les primer per farina i després per ou batut, o fins i tot per pa ratllat, amb ou o sense.

Les podeu servir de les següents formes:

-amb talls de llimona

-amb una agristada o salsa agra

-amb salsa de tomàquet (salsa de tomat),enriquida amb julivert i suc de llimona

La recepta turca sol incloure llet, però la sefardita no, per motius religiosos.

El peix es pot bullir abans, si es vol acompanyat amb herbes aromàtiques(api,fonoll, pastanaga, llorer…).El trinxat es pot amorosir amb pa remullat i incloure-hi panses i pinyons.

Els jueus askenasites anomenen aquesta recepta Gefilte fisch, tot i que el nom es refereix al peix farcit, en general carpa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!