un gelat eròtic

GELAT DE VAINILLA AMB CODONY, MEL I CANYELLA, EROTISME DE GUST ROMÀ

Els romans tenien diversos plats dolços que, com en la cuina medieval o en la xinesa actual, no es menjaven pas al final de l’ àpat o com a postres-, sinó que formaven part dels plats que consideraríem salats. Per exemple, els codonys amb mel. Ens basem en  una deliciosa recepta de codonys del llibre d’ Apici (llibre IV, cap.36). L’autor romà ens diu que es poden bullir i presentar-los amb mel- poden ser, doncs, una excel.lent guarnició de plats de carn o de caça-, però, explico una recepta – i que serveix de postres-, inspirada en la cuina sefardita de Turquia i l’orient europeu però enriquida amb gelat de vainilla. Si bé els romans coneixien l´ús del gel, es fa difícil pensar que coneguessin els gelats- si de cas els sorbets, que es fan sense llet ni cremes-. I si bé coneixien el sucre- que ja es cultivava a l´Antic Egipte, era un producte escàs i car, per la qual cosa utilitzaven molts més la mel, tant per cuinar com per conservar o fer coques i pastissos. La vainilla beina meravellosa que ve d’ Amèrica, i que va revolucionar la pastisseria europea, naturalment, no la coneixien.  Receptes romanes dels llibre d’ Apici són la cassola de codonys i porros o l’ aviram amb codonys, que va tenir continuïtat fins a l’ època moderna. Si voleu fer una recpeta fidel als temsp romans, o més ajustada, substituïu el gelat de vainilla per mató o nata muntada (com la nata densa , anomenada kaymak, que fan servir a Turquia per acompanyar aquests codonys).

El codony- i la codonya, que és una varietat més grossa, tova i bona- serveixen tant per fer elaboracions dolces com salades. De els dolces, cal esmentar el famós codonyat (“membrillo”, en espanyol, “cotignac”, en francès; també e trobem al sud d’ Itàlia i Sicília). S’ anomena cotognata, i és famosa lade la Pulla i l’ Abruzzo. També es fa amb codonys la deliciosa persegada del Vènet, perfumada amb clavell i canyella. A Portugal hi és excel.lent, i s’ anomena confitura de marmelos- que vol dir codonys, i que és d’ on ve la paraula melmelada-. També és deliciosa la gelea de codonys- a casa s’ en feia, de petit-, així com la ratafia o licor de codonys, una autèntica llaminadura que encara es fa, artesanalment, al nostre país, a Provença, Itàlia, etc. També és una excel.lent guarnició de plats salats: l’ ànec, per exemple, a l’ estil d’ una recepta del segle VIII d’ unes monges mallorquines, treta segurament del receptari barroc de Montiño, el cuiner del rei espanyol que apareix en un receptari espanyol del s. XVII (Franciso Motiño o Montiño). En les cuines àrabs i islàmiques- d’ Iran al Marroc-, el codony es emprat, encara avui, en deliciosos guisats de carn.

El codony ve de la regió del Caucas i de l’ Iran, però grecs i romans ja en varen estendre el seu cultiu arreu del nord d’ Àfrica a Orient, fins a arribar a França, a Espanya, els països de l´arc mediterrani, Itàlia i Portugal. Com dèiem, el terme “melmelada” és pres de l’anglès, que el seu torn el va agafar del portuguès “marmelada” (de marmelo, codony), que vol dir codonyat o confitura de codony.

Segons la Fundació d’ Investigació i Tractament de l´Olfacte i el Gust, de Chicago, Estats Units, la vainilla augment el flux sanguini del penis, que tant necessari és en els moments clau… Si afegim mel tindrem abundant vitamina B, necessària per a la fabricació de testosterona. Doble efecte!. O triple, ja que la canyella ha estat considerada afrodisíaca l´Antiguitat: no debades, Ramon Llull deia que era present en els plats dels reis.

Ingredients

4 codonys,1 got de mel,1 got petit d’ aigua,1 llimona (el suc)

½ l. de gelat de vainilla

Elaboració

Netegeu els codonys, talleu-los pel llarg en dos o més trossos i traieu-ne el cor. Deixeu-los en remull durant una hora o més en un recipient amb aigua i suc de llimona. Poseu-los en un plata de forn, amb la pell cap amunt, tireu-hi mig got de mel i poseu-los a forn baix durant uns 30 minuts. Traieu-los, gireu-los, tireu-hi la resta de la mel i l’ aigua i torneu-los al forn uns 25 minuts. Deixeu-los refredar.

Col.loqueu uns talls de codony en una copa de servei i poseu-hi al damunt el gelat de vainilla.

Notes

Podeu fer la recepta també amb sucre (1 got).

Podeu decorar el plat amb canyella en pols i mel; podeu posar uns pinyons damunt del gelat i afegir-hi una mica de nata muntada.

Si voleu fer la recepta més simple pelarem i bullirem en aigua, sal i oli els codonys. Després els escorrerem i els ensucrem.

 

 

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *