LA GUSTOSA CUINA SICILIANA

LA CUINA DE SICÍLIA, CONDIMENTADA I VARIADA

Els productes bàsics de la seva cuina són:el blat (els catalans medievals ja se n’aprofitaven),els cítrics, albercocs, melons,síndries, figues, olives, ametlles, raïm i panses (molt emprades en la seva cuina, a vegades combinades amb pinyons, com a Catalunya i les Balears) i  el repertori més conegut de verdures mediterrànies: alls cebes, espinacs, bròquils, albergínies, tomàquets, pebrots, carbassons i flors de carbassó, faves, pèsols…Hi hem d’ afegir l‘arròs i altres productes duts pels àrabs, com el sucre i algunes espècies.Els vins , particularment els dolços (Marsala, Mamertino, ja eren  famosos a l’Antigüitat). El peix, naturalment, és abundant: tonyina, llucets o merluzzetti,peixopalo o bacallà, peix espasa, sardines, sarg, déntol, mero o anfós, pagell així com tota mena de marisc, com sèpies, calamars, llagosta, garotes…

Escassa carn- si més no en relació al Nord- però ben utilitzada: pollastre, xai, conill, bou- és famós el plat farsu magru o magre de bou farcit. He pogut comprovar, no obstant, que es fan graellades monumentals que no et pots acabar: millor no menjar antipasti, ja que són racions molt generoses. Les pizzes són com una roda de carro.

La cuina siciliana és considerada la més antiga i rica d’Itàlia, i la més barroca. De fet a l’ època de la Magna Gràcia els seus cuiners ja eren famosos, i a l´edat Mitjana, quan hi havia els catalans- que hi ha deixat forà monuments gòtics- hi excel.leix una gran cuina.

La pasta hi és d’origen àrab, parla.lelament a Catalunya:maccarune vé de “maccare”, macar o aixafar. És el mateix nom que dona plats com els maccu o purés. Com  el de faves amb fonoll (una combinació que també trobem a Mallorca). Típicament mediterrània, utilitza la pasta, l’oli, el peix, la fruita, les herbes(orenga, alfàbrega, romaní, safrà, bitxo, julivert), el tomàquet (aportat pels espanyols), les anxoves, les olives, l’arròs, el formatge, i té dolços molt famosos.

Alguns dels seus plats i menjars  més famosos són el  Pane condito/Pani cunzatu (panet amb anxoves i olives negres) o les Fritelle di formaggio (formatge fregit). La pasta dona plats esplèndids: al tonno (tonyina), con pesce spada (amb peix espasa), pasta con le sarde (amb sardines), coi broccoli(coliflor), con la mollica (molla de pa), con le sarde (sardines), con le zucchine (carbassons), al nero di seppie (amb sípia);spaghetti alla trapanese (amb formatge d’ ovella i  daus de tomàquet), els Macaruneddi con salsa rossa e melanzane (macarrons amb slasa vermella i albergínia), cavatieddi o  gnochetti di semola al sugo di maiale (nyoquis de sèmola amb salsa de porc), Pasta fritta alla siracusana (pasta fregida, uns curioosos fideus arrebossats i fregits), Pasta alla norma (amb albergínies). També hi trobem arròs, com el  Riso trinacria (arròs).El Cuscussu és un cuscús de peix, però se’n fan d’ altres productes. Alguns dels noms són en sicilià, llengua que sol aparèixer poc a les cartes dels restaurants de l’ illa.

Són populars la Caponata (una mena de samfaina amb olives i tàperes, un producte motl utiltizat en la cuina siciliana ),  salmoriglio (salmoregi o salmorejo, noms, respectivament, català i espanyol), frittata (truita farcida), albergínies fetes de diverses formes vasteddi (Panets amb comí), Bottarga (ous de peix salat).Peix: sardines, peix espasa, merluzzetti (llucet), peixopalo, calamars (farcits), tonyina (a la brasa, guisats, al forn).Les postres i dolços son esplèndids. Cannoli (bracets farcits de ricotta i fruites confitades, i actualment amb altres versions, amb xocolata, etc.), massapans de Martorana- un delicat regal- i d’ altres llocs.Els gelats són una opulenta aportació del geni sicilià: Cassata, sorbettu (sorbet; hi va arribar des de Turquia almenys des del s. XVIII),Granite (granissat), etc.

Pane condito (Pani cunzatu, en sicilià)

‘Nfigghiulata

Salmorigio (salmoregi, en espanyol salmorejo)

Arancini (corquetes d’ arròs, que fien les delícies de l´inspector Montalvano)

Minestra addadura-Verdures-M. de cimette(fulles carbassó)

Pasta allà Norma, al tonno, coi broccoli, con la mollica, con les sarde

Spaghetti con le zucchine (carbassó)

Spaghetti al nero de sepie (amb tinta)

Riso trinacria

Broccoletti stufati

Caponata (plat estrella!)

Carotes al Marsala

Carrozze di melanzane

Insalatta ricca

Pomodori “a grattè” (tomàquets gratinats)

Aghiotta di pesca spada

Aguglie a bracciales

Frittata arrotolata

Merluzzetti in tegame

Nasello allà salsa di addicughe

Pesce con olive e caperi

Pesce allla  stimpirata

Pescestocco allà messinese

Sarde a beccaficu

Totani ripieni (calamars farcits)

Aggrassato (vedella a la  cassola

Bollito rifatto

Coniglio in agrodolce

Farsumagru

Pollo con melanzane

Trippa oivetana

Pabottines/Guastedde-vedella

Tritato/Capuliatu

Gelu  di muluni (gelat de síndria)

Scorzette di arancie condite

Cannoli

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *