LLICSONS I ALTRES HERBES

ENSALADA DE LLICSONS

Els lletsons, llicsons, llixons, lletissons, “llinsons”… com les cosconilles, xicoies, pixallits i cama-roges,verdolagues,màstecs, roselles, caputxines,fonoll, etc., es fan en amanida; a València és l’Ensalada de llicsons, força popular a les comarques d’ Alacant.

Al País Valencià abans hi havia un coneixement de les herbes salvatges molt accentuat; “fer herbes” era una pràctica habitual,, que ara algunes associacions han renovat. Es feien servir els llicsons, la cam-roja, la borratxa o borratja, els créixens, els conillets, colitxos, colisssos, etc., el cardet de pinet o calcida gran, les coletes, l´escisam bor o encisamet, l’ herba dolça, l´herba redona, la rosella, la muixana, plantatge, banya de bou, etc., la bleda borda o bledeta, el raïmet de pastor etc. Moltes d’ aquestes herbes també es feien servir a Catalunya i les Balears, aquí hi he d’ afegir el fonoll marí, que com el raïm de pastor és de les poques herbes mengívoles que es fan en envinagat o salmorra. Aquestes herbes es fan bullides, com a verdura, en arrossos- a Mallorca hi ha un arròs de créixens, i en amanida o ensalada, en truita, en potatges i guisats, o com a farciment de pastissets (herba redona, conillets, roselles, muixana…) una especialitat valenciana- que retrobem a Itàlia, amb els ravioli-. També sen fan coques tan obertes com “coca tapà” o tapada (una mena d’ empanada, coca tapada a Catalunya).

Altrament, al País Valencià hi ha una gran fertilitat en amanides, que a vegades trobem als bars com a tapa. Amanida de tomaca i all de Castelló –que també es troba a Catalunya-,Amanida de tomaca i bacallà, Amanida de tomaca i ceba- també molt popular a Catalunya—que sempre poden tenir unes olives-.,amanida o Ensalada valencians (encisam, tomaca, ceba, olives, anxoves, tonyina, moixama…), que s’ assembla a l´Amanida mixta o “il.lustrada” de Catalunya- que també pot tenir ou dur, com la valenciana-, ja que la popular Amanida catalana és sempre amb embotits i pernil-. L´ensalada valenciana, segons el gust de qui l´elabora, pot tenir també pernil, raves, alficòs, espàrrecs, salmorra o envinagrats- una aportació més moderna, al costat de la dacsa, el formatge etc.-, Hi ha amanides o aperitius monogràfics: olives, salmorra, adobats…- pimentons, cebes, vitets, tàperes i taperots, tomaques, raïmet de pastor.-. Aquesta varietat d’ amanides valencianes, malauradament, sovint no apareixen als receptaris.

Dintre les amanides  hi podem considerar algunes fetes amb elements rostits o cuits, com els pebrots, les albergínies, els fesols, les patates…

Ingredients

lletsons

sal

oli

vinagre

Elaboració

Netegeu els lletsons, escorreu-los bé i amaniu-los.

Notes

Al País Valencià els llicsons també serveixen per farcir els pastissets o empanadilles i les coques com les cama-roges, les roselles (les fulles tendres) i d’ altres d’aquestes plantes silvestres.

S’ hi poden afegir tomaques, ceba tendra, carxofes. Sovint s’ hi afegeix all tendre picat. Una amanida mol refrescant i abellidora. El seu equivalent català és l´Amanida de xicoies (pixallits), planta de Primavera que a les comarques del Pirineu i a Andorra és present també a la restauració pública.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *