PLATS DE PASQUA: CASSOLA, XAI, MONA…

CASSOLA DE PASCO

Una cassola mallorquina que, en ésser de Pasco (Pasqua Florida) és a base de xot o me (xai, be o corder), l’ ingredient típic d’ aquesta festivitat del calendari litúrgic catòlic a l’ illa, així com de la Pasqua ortodoxa grega o de celebracions similars de jueus i musulmans.

Només a Grècia (xai rostit, sopa de freixura, menuts en enfilall,etc.) i a Mallorca , probablement,hi ha tanta esplendidesa en els plats de Pasqua, especialment a base de xai. A l’ illa, entre altres, recordem la cassola, l’ arròs de Pasco,el frit de Pasco, els tacons (que recorden els enfilalls grecs o kokoretzi) i, naturalment, les panades i robiols.

El nom de cassola referit a un plat important- de carn o de peix- apareix ja en la nostra cuina medieval i renaixentista, i s’ ha mantingut viu en alguns territoris, de les comarques de Lleida (cassola de tros) a l’ Alguer (cassola de peix).Les cassoles de carn (normalment de porc), altrament, eren típiques del Carnaval o Darrers Dies.

Ingredients

2 davallbarres de xai

ossos de xai

1/2 de freixura de xai

1/2 kg de caragols,aigua, sal, fonoll, marduix, llorer, pebre

1 ceba grossa

1 tomàquet gros

1 tassa d’ oli

sal

verdures al gust:1 grapat de pèsols,2 cebes tendres,1/2 kg de patates

1 cabeça d’ alls

2 brots de moraduix, 2 fulles de llorer

Elaboració

Renteu els cargols (només amb sal, o bé amb sal i vinagre, amb diverses aigües) i feu-los bullir uns 15 minuts amb aigua i sal (hi ha qui ho fa més temps) i herbes al gust:fonoll, moraduix, llorer i pebre bo en gra.Escorreu-los.

Poseu una greixonera de fang al foc amb oli i féu-hi sofregir la carn, fins que sigui ben feta.Tot d’ una hi tireu la sal, el pebre i el llorer; hi féu donar dues voltes i hi tireu la ceba i el tomàquet, pelats i trinxats.

Quan el sofregit hagi pres color, hi tireu dos cullerots d’ aigua calenta.

A continuació hi tireu els cargols i ho acabeu de deixar coure. Si convé, hi afegiu aigua o brou de bullir els cargols. A mitja cocció (uns 20 o 25 minuts abans de treure-ho del foc) hi tireu les patates pelades i tallades a cantons, els pèsols i la ceba tendra, així com el marduix.Ho proveu de sal ho deixeu reposar uns minuts i ho serviu.

Notes

El mateix plat el podeu fer només amb carn, prescindint de la freixura, resultant un deliciós xai amb verdures primaverals. Hi és molt bo afegir-hi també unes carxofes, especialment si són de les morades,difícils de trobar però com joies culinàries sense parió.Són les carxofes típicament mediterrànies, que troben,a pagès, a la Catalunya Nord, a la regió de Girona, al Penedès, etc.

Les davallabarres o sotabarres són un regruix o penjoll del porc o del xai sota les barres.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *