SETMANA SANTA SABOROSA TOT L´ANY

ARRÒS AMB BACALLÀ I COLIFLOR

És, certament, un del més popular dels nostres arrossos, ja que, amb petites variants, es fa tant a les Illes, com al País Valencià i a la Catalunya estricta. N’ hi ha versions meloses o caldoses i versions seques, a l´estil de la Paella, i fins i tot, al País Valencià versions fetes al forn, amb coliflor o amb patates i tomaques, a l´estil de l’ Arròs al forn d’ olla.

Ingredients

400 g de bacallà salat

400 g d’ arròs (aproximadament)

1 pinya petita de coliflor ( o ½ mata)

1 pebrot verd

oli

1 ceba

3 tomàquets

aigua (1 tassa i mitja o 2 tasses per tassa d’ arròs)

Elaboració

Esqueixeu el bacallà i poseu-lo sobre la planxa ben calenta a fi de torrar-lo. Els retireu després d’uns minuts, li traieu la pell i les espines, l’esqueixeu i el deixeu en remull o el remulleu sota l´aixeta. Capoleu les cebes molt fines i sofregiu-les en una cassola de terrissa amb o l’oli. Peleu els tomàquets i piqueu-los amb un ganivet, traient-e les llavors. Feu el mateix amb  el pebrot i talleu-lo a daus ben petits. Quan s’hagi sofregit la ceba, afegiu-hi les tomaques i  el pebrot (aquest, no obstant, s’ hi pot afegir amb la ceba). Deixeu concentrar bé el sofregit i afegiu-hi l’aigua bullent.

Talleu la coliflor a trossets, traient-ne els troncs i afegiu-la amb el bacallà ben escorregut a la cassola. Cal vigilar el punt de sal. La cocció depèn de la qualitat de l’ arròs, però pot ser de 18 a 20 minuts. Podeu deixar l’ arròs lleugerament grenyal, al gust. Abans de servir-lo deixeu-lo reposar uns 5 minuts.

Notes

Variants: posar en remull el bacallà la nit abans. Prescindir del pebrot (pebre, pimentó, pebrera…).Posar-hi pebre vermell- molt corrent- o nyora, tal com es fa a Alacant. Afegir-hi un picada d’ ametlles, julivert, alls, safrà (Catalunya), o bé amb julivert, safrà i pebre vermell (Eivissa i Formentera), o de nyora, all i julivert (Mallorca).Fer-ho sense sofregit, en blanc (Cadaqués)…Posar-hi carxofes i pèsols, o bé mongetes tendres, o bé cigrons  També es pot deixar “sec”, a l’estil de Mallorca, o fer en paella, a l’ estil valencià, o bé es pot deixar sucós, caldós o lletós. També es molt bo fet al forn, tal com es fa a València. O bé en forma d’ Arròs caldós amb col i abadejo. En comptes d’ esqueixar el bacallà es pot fer a talls sencers, però remullats a la nevera durant 8 dies, canviant l´aiuga.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *