ànec o “pato”

ARRÒS AMB ÀNEC

A l’hivern, a Sueca, s’ obre la veda de la caça de l’ ànec de l’ Albufera- que tothom anomena “pato”-cosa que resulta un esdeveniment entre els caçadors del poble, que celebren una autèntica festa. Es produeix un sorteig entre els aspirants. Es construeixen uns amagatalls amb bocois, es tiren tones d’ arròs a l’ albufera per atraure els ànec, s’ hi colloquen cimbells o reclam: tota una festa de la caça, l’ amistat i la gastronomia.   Aquest ànec  salvatge és anomenat pardal  o pato  (nom mol difós al País valencià, al costat del classicista ànet, quasi perdut.-A aquest objecte, el filòleg Corominas suggereix que “pato” seria una coincidència amb el mot espanyol, però ensvindria directament del romanç mossàrab; “pato “també es fa servir a la Catalunya meridional).

Lorenzo Millo parla d’ aquest plat de caçadors.

Ingredients

1 ànec salvatge (bec-vermell, coll-verd, etc.)

400 g d’ arròs Bomba

2 o 3 tomàquets

verdura (mongetes del garrofó, ferradura i bajoqueta)

sal

pebre vermell

safrà

oli

Elaboració

Netegeu el “pardal” i talleu-lo a trossos, no excessivment menuts.Poseu una paella al foc  amb olii feu-hi rossejar els trossos d’ ànec, atenentt al fet que pot ser força greixós, pot ser convenient retirar el greix.

A la mateixa paella hi feu sofregir el tomàquet. Quan està punt hi tireu una culleradeta de pebre vermell i les verdures, que deixareu sofregir, tot remenant-ho bé. Un cop quasi cuites hi afegiu el safrà, la sal  i l’ aigua pertinent. Ho deixeu bullir a foc força alt, una bona estona, ja que l’ ànec és més dur que el pollastre; d’aquesta maenra, a més, el brou agafarà una bona substància.Quan tot sigui cuit, hi tireu l’ arròs a cavallonets, o segons el sistema que feu servir,i ho deixeu coure segons el sistema explicat a la Paella valenciana.

Notes

Aquest arròs es menja amb cullera,tots a l’ entorn de la paella; els talls es van arraconant al mig i es mengen al final.

A les comarques d’ Alacant, els ànecs de Catral (estany del Fondo) també es fan mb arròs, amb un sofregit amb tomàquet i pebrot i l’ afegit de cigrons. Els cigrons, ja bullits, també es posen en la versió de l’ Horta d’Arròs al forn amb pato de l’ Albufera, així com botifarres de carn, cansalada, pinyons, canyella, etc. Els caçadors de l’ Albufera també guisen aquest ànec en Cebollada (amb ceba; aquest nom és de rància prosàpia catalana ja que apareix en els nostres manuals medievals de cuina). Una recepta espectacular és de la Ribera Alta: l’ ànec es bull sencer amb els cigrons i es fica a la cassola rossejadora. Damunt de l’ arròs i els cigrons, amb brou, un grapat de pinyons, blanquets i cansalada.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *