BONA VIDA

Jaume Fàbrega

17 de setembre de 2014
0 comentaris

rotllets de primavera, nems i altres delícies

NEM

Un dels plats més apreciats pels clients dels restaurants xinesos són els rotllos o rotllets de Primavera (que seria millor anomenar farcellets). En realitat no és un plat, sinó un “dim sum”, o sigui un mos que es menja a deshores, per esmorzar, etc.

Però a parer meu el Nem ran- farcellet vietnamès- és més fi que el xinès, però per a degustar-lo cal anar al Vietnam o a França, on hi ha força vietnamites establerts que han munt restaurants. Altrament, n’ he menjat, deliciosos, a casa d’ un amic de la Catalunya Nord, on un amic comú vietnamita els ha cuinat. En el seu origen el nem era un plat reservat a la cuina imperial- per això a vegades en francès se’n diu “pasta imperial”.

Nem ran- o simplement nem- que vol dir “farcellet fregit”, (que també es pot dir Can Gio, al sud del Vietnam) , és un plat molt popular a la cuina vietnamita i en general serveix com a aperitiu a Europa-sobretot a França- i Amèrica del Nord, on hi ha grans comunitats vietnamites.

L’ingredient principal d’un rotllo és, justament, el nem, una crep molt fina a base de farina d’ arròs, que es troba a les botigues de productes oriental si a vegades en alguns supermercats (jo n´he comprat al Lidl o a l´Auchan de Perpinyà). S’ hi incloent diversos ingredients per al farciment, com bolets, pastanagues, cols, fideus d’ arròs, gambes, all, brots de soja, ou, rizoma de taro-cruixent com la pastanaga, ceba-.etc. El rotllo és després fregit fins que la capa de paper d’arròs surt daurada i cruixent, i molt abellidora. S’ han de menjar acabats de fer, a fi que no es reblaneixin.

Els ingredients, però, no són fixos. La carn més utilitzada és la carn de porc-sobretot al sud- però també es pot utilitzar  pollastre, i algunes vegades els cargols (al nord del Vietnam),  tofu… Si els rotllos han de ser emmagatzemats durant un llarg temps, es fan servir creps de patata o de mongetes mung.

També em diu que cada regió del Vietnam, i cada família, té la seva recepta o de la seva mare-.

 

 

NEM

El nem o nem ram és un deliciós i cruixent farcellet vietnamita farcit i fregit. N’ hi ha de vegetarians, de mixtos (bou de mar o cranc i magre de porc) i només de carn. No s’ ha de confondre amb el  Goi cuôn, o rotllet de primavera, similar al xinès.

 

Ingredients

1 paquet de creps nem (d’ arròs)

30 g de bolets xinesos (se sol fer servir el “bolet negre”)

300 g de gambes pelades i picades

1 gra d’ all (opcional)

Col

Brots de soja

Pastanaga

100 g de fideus d’ arròs

pebre

Sucre

vinagre

Oli de girasol

 

Elaboració

Col. loqueu els bolets en un recipient. Cobriu-los amb aigua tèbia i deixeu reposar una bona hora, o més. Escorreu-los i piqueu-los finament.

Feu remullar els fideus en aigua tèbia durant una mitja hora. Peleu i piqueu les gambes, o feu servir gambes ja pelades; escaldeu-les en aigua bullent 1 minut i escorreu-les bé. Desfeu els fideus d’ arròs amb els dits a trossets menuts. Piqueu la col , la pastanaga, etc. en juliana ben fina-la pastanaga a llumins- barregeu-ho tot amb els brots de soja i el pebre.

Ompliu un recipient amb aigua tèbia un pols de sucre i un raig de vinagre. Submergiu-hi 1 full o crep de farina  d’arròs en l’aigua durant 10 a 15 segons o fins que comenci a estovar. Assequeu-la bé- el millor és posar-la damunt d’ un drap blanc, com els canelons- i farciu-la amb 1 cullerada de farciment (o una tira de 10 cm de llargada per 2,5 de diàmetre). Doblegueu els costats i enrotlleu fermament per tancar el farciment. No els premeu molt a fi que no s’ obrin en fregir-los. Repetiu el procediment amb la resta de fulls.

Poseu oli vegetal (girasol, etc.)  a un wok o paella fonda que arribi a l´altura d’ uns 6 cm i feu-lo escalfar a foc mitjà.

Quan l´oli sigui ben calent- veieu que comença a fumejar- comenceu-hi a tirar els rotlles d’ un en un, però sense omplir el wok o paella, a fi que la temperatura no baixi molt. Feu-los fregir durant uns 10 minuts o fins que estiguin daurats i ben cuits. Col.loqueu-los damunt un paper absorbent de cuina i mengeu-los tos seguit.

Notes

Els podeu servir- o decorar- amb una amanida en juliana, amb salsa de soja, salsa agredolça,  nuoc mâm (salsa de peix) etc. També amb fulles d’ enciam, fulles de menta, celiandre, o pastanagues, naps, coliflor, cogombres…tallats o cisellats mil.limètricament i posats en vinagre amb sucre i sal el dia abans, tal com vaig veure fer al meu amic vietnamita. També es poden decorar amb bitxos frescos, vermells i verds, tallades en unes cinc tires – fent que no se separin- fins a la cua. La presentació és important i els fa més abellidors.

També es poden fregir lleugerament i després congelar-los.

Al farciment s’ hi pot incloure carn picada de porc, escalunya o cebollí, ou- s’ hi  s’ hi posa carn de porc-, brou concentrat en pols etc.

No s’ hi sol posar sal, que fa humitejar els verdures.

Els creps d’ arròs s’ anomenen en anglès “rice paper”, i en francès “pâte à nems”.Se solen presentar en paquets de 400 g.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!