BONA VIDA

Jaume Fàbrega

2 de febrer de 2013
1 comentari

Paelles del món

De València a l´Argentina

PAELLA ARGENTINA

Associem la cuina argentina amb els seus “asados” (rostits a la brasa, sobretot de carn de bou), però aquest immens país (que fa més de 5 vegades Espanya), a part dels asados, les “milanesas” (escalopes arrebossades), el “matambre” (falda farcida), les pizzes i la pasta, el dulce de leche i el mate, és el resum di diverses tradicions culinàries i no solament italianes o solament gallegues (tant en el sentit literal del terme  i també en l´accepció que li donen els argentins, com a sinònim d’ espanyol), sinó també centroroeuropees-, jueves- la colònia jueva askenazita (d’ Europa central i de l´est) hi és molt nombrosa i, per cert, també ha aterrat a Barcelona i en monopolitzen la difusió del call…hem de suposar que també hi ha influències catalanes, i, si més no, valencianes. Com és sabut, Blasco Ibáñez va gastar bona part de la seva fortuna intentant arrancar una colònia utòpica a l´Argentina, i no sé si ell o altres migrants, el cert és que la paella hi és ben coneguda. Tant la pella corrent, que es fa en la o paella arrossera  com una altra de ben curiosa, i que quan la vagi veure fer em vaig quedar d’ una peça. Els argentins l´anomenen “paella al disco de arado” i, literalment, es fa en un disc d’ arada de ferro. Conec bé aquest disc de ferro gruixut i lleugerament còncau, d’ uns 3 mm d´espessor ja que en la meva joventut jo feia de pagès i hi havia llaurat. Els argentins n’ obstrueixen el forat central amb un cargol un ferro soldat, etc. I el converteixen en un estri de cuina per cuinar a l´aire lliure, amb foc directe. Fins i tot en aquest país ja es fabriquen aquesta mena de disc-planxa-cassola-paella per cuinar directament i poder elaborar guisats a l’ aire lliure, un tipus de cuina a la qual, com és sabut, els argentins h són mot aficionat, ja que els “asados” i similars procedeixen de la cultura ancestral dels gauchos o vaquers. Fins i tot es publiquen receptaris adaptats a aquest peculiar sistema, i ens els plats que se’ ns hi ofereixen hi ha la paella, amb versions, això si, no sempre fidels a l´original- poden tenir xoriço, panxeta, orenga, ceba…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!