BONA VIDA

Jaume Fàbrega

16 d'agost de 2011
0 comentaris

GASTROLITERATURA

Curs de Literatura  Gastronomia  ala UCE de Prada, i homenatge a Santi Santamaria

LITERATURA
I ENOGASTRONOMIA,

DE
JOSEP PLA A SANTI SANTAMARIA

 

“Novel.la,
assaig, poesia. Sempre m´han molestat les distincions en la literatura, perquè
tot és creació” (Blai Bonet)

 

“L´art de menjar
és un fet cultural tan important com la contemplació d’ un quadre excels o com
l´audició d’ un quartet de Beethoven” (Joan Fuster)

 

“El vi és matèria
de meravelles “

(Plini)

 

PREÀMBUL

La literatura és, segons els diccionaris, l’”activitat
que, per mitjà de l´escriptura, es proposa més un fi estètic que no pas
didàctic”: però escau més la definició de literatura com a “art d’ escriure i
de llegir, coneixement de tot el que està escrit”. Per tant, no solament inclou
l’ obra de ficció o la poesia, sinó també obres didàctiques, d’ assaig, de
pensament , estudis culturals fins a arribar al periodisme.

Pel que fa a la gastronomia, és definida per la majoria
de diccionari com a l’ “art de menjar bé, amb satisfacció”; la GEC hi afegeix “tant
referit  a combinacions individuals com
al conjunt de tot un menjar (amb inclusió de vins”, que ja va un pas més enllà,
però del tot insuficient: aquestes definicions posen l’ accent en un aspecte
lúdic i individual- de fruïció, propi dels gormands  i gurmets-, però no en els aspectes- que són
els  que realment es refereixen al
concepte de gastronomia- d’ estudi de l’art del menjar i el beure en tots els
seus aspectes: descriptius, comparatius, antropològics, històrics, literaris,
etc.

Proposem, doncs, un concepte  ampli de literatura gastronòmica i del vi. Un
punt de vista que tingui en compte, 
alhora, la història de la llengua, de la cultura i de la cuina i fins de
les religions.

 

Tindrem en compte, doncs, textos com els següents:

 

1.Documents antics (de l´ antiguitat sumèria i egípcia a
Confuci, a l´Edat Mitjana) o auxiliars que incidentalment tracten temes d’
aliments, conreus, primeres matèries, estris, receptes, etc.,  però que sovint tenen una gran importància
per a la història del menjar.

Hi podem trobar contractes,testaments,documents variats-
sobre cenes reials, per exemple-, inventaris de compres de provisions per a
viatges, que, sovint, ens proporcionen dades precioses.   

 

2.Tractats mèdics, dietètics, d’ agricultura, d’ herbes i
espècies, d’ adrogueria, de vins i alcohols,  de moralitat i comportament, del regim dels
convents, etc.

2

 

que ens informen sobre productes, receptes, confiteria,
maneres de taula, etc. La llengua catalana és d’ una gran precocitat en aquesta
matèria, a partir de la traducció d’ originals àrabs (o hebraics)- com llibres
mèdics i d’ herbes, el manual eròtic Speculum
al
foder, del s. XIV-, o les
obres fonamentals d’ Arnau de Vilanova, metge i dietista  dels ss. XIII-XIV. O l’ obra fonamental  Com usar
de beure e menjar
, de Francesc Eiximenis, única en l’ Europa del seu temps,
tant pel que fa al menjar, les formes de comensalitat  i els vins

Durant al Barroc, obres d’ aquestes característiques
seran les úniques que s’ imprimiran en català (com és ara la gran obra de Fra
Miquel Agustí, del s. XVII, Llibre dels
secrets d’ Agricultura
…), que assolirà un gran èxit.

 

3.Receptaris, o sigui manuals pràctics- o, en llenguatge
modern, “funcionals”-, però que, en algun cas-, no solament tenen un gran
interès per la història de la cuina, sinó també per la història de la llengua i
la literatura. Disposem d’ interessants textos dels temps clàssics, com els
llibres d’ Apici i en altre  cultures com
la xinesa, l´Índia o les precolombines, també abundants referències.

Altrament, la producció medieval catalana- del Libre de Sent Soví al Libre del coc, de Mestre Robert-, és no
solament la més primerenca en qualsevol llengua europea, sinó també la més
nodrida i influent, especialment a Itàlia. De fet, crec que no fóra arriscat
sostenir  que aquesta és, segurament, l’
aportació més important i original de la cultura catalana a la cultura europea.
Ni en castellà, ni en portuguès, i ni tan sols en italià, francès, etc.., hi
trobem una aportació tan brillant i completa.

Durant el Barroc, els frares escriuen a Mallorca, a
Menorca i Catalunya importants tractats 
de cuina,  i també en trobem d’
adrogueria i confiteria.

 

4.Obres de caire literari- ficció, poesia, teatre, etc.-,
però en les quals s’ hi esmenten fets relacionats amb el menjar i el beure. De
Ramon Llull, o Jaume Roig, passant pel Tirant
lo Blanc,  fins a arribar a  Santiago Rusiñol, Joaquim Ruyra, Josep Pla, J.V. Foix, Josep Sebastià
Pons, Miquel Martí Pol
o Vicent Andrés Estellés, Josep Piera, així com sainets populars valencians i
la literatura popular. No podem oblidar tampoc la presència significativa del
menjar i el beure ne el folklore, com és ara les rondalles i les cançons i
romanços, entre ells els d’ hostals i bandolers i les cançons de taverna.

En altres literatures, com l´occitana- textos dels
trobadors, Ives Roqueta-, l´espanyola- Arcipreste de Hita, Cervantes, Galdós,
Delibes- la francesa- Rabelais, Proust, Gerges Simenon-, l’ ítaliana- Platina,
Marinetti, Andrea Camilleri- la portuguesa- Camôes, Eça de Queirós l´anglesa-
Chaucer, Agatha Crhistie,John Lanchester- o la russa- Nicolas Gogol, Fedor
Dostoievski, Anton Tchekhov- hi trobem també nombrosos exemples

 

5.Obres amb voluntat literària, o escrites per
escriptors, però amb un discurs fonamentat en el menjar i el beure, com El que hem menjat, de Josep Pla, una
obra única en la literatura catalana i fins europea. Hi podríem afegir Néstor
Lujan, Xavier Domingo,  Vázquez
Montalbán, Josep Piera i Narcís Comadira.   

 

 

 

 

 

3

TEMARI

 

1.Literatura i gastronomia: definició d’ àmbits

De l’ antiguitat a la cultura jueva i àrab. Textos
mesopotàmics i egipcis. La tradició bíblica. El Corà. La Grècia clàssica, el
gran taller de la cultura del gust. Roma, l´imperi del menjar.

 

2.L’Edat Mitjana: La primacia catalana. Edat d’ or de la
literatura gastronòmica catalana: de Francesc Eximenis i Arnau de Vilanova al
Tirant lo Blanc. L´aportació àrab i jueva. Altres cultures- Castella, Portugal,
França, Itàlia, Anglaterra.

Del Tirant lo Blanc
al Quixot: el menjar com a símbol religiós, social i cultural.

 

3. Del Renaixement al Barroc.Cròniques d’ Índies.
Cervantes i la societat a través del menjar. Cristòfol Despuig. Obres sobre la
salut i el menjar.

El Barroc: de la fam a l´excés. La picaresca espanyola.
Els viatgers. Miquel Agustí i els productes del camp i de la granja. El rector
de Vallfogona.  El baró de Maldà, un
dietari del gust. L´aportació francesa- Rousseau, Voltaire-. Itàlia. Casanova

 

4.Època moderna. Aportacions diverses: francesa,
italiana, russa, espanyola, gallega, portuguesa. Alexandre Dumas, Manzoni. Post
Thebussem, Picadillo, Angel Muro…

D’ Alí Bei als receptaris: La cuynera catalana, La cuina
mallorquina
, De re coquinaria,
llibre de cuina de Gandia. Ferran Agulló: El
llibre de la cuina catalana.

Temps contemporani: ficció, poesia, assaig. El fenomen
Josep Pla. Altres:Joan Perucho, Vázquez Montalbán, Ignasi Riera, Narcís
Comadira, Josep Piera, Miquel
Martí Pol.

Periodistes: Néstor Lujan, Xavier Domingo, Antonio
Vergara;

Cuiners: Ferran Adrià, Santi Santamaria, Carme
Ruscalleda, Joan Roca

Dietistes: Pilar Senpau

Espanya , Galicia i País Basc:Julio Camba (La casa de Lúculo), Víctor de la Serna (Parada y fonda), Savarin -Francisco
Moreno de Herrera; Marquesa de Pardo bazan, Alvaro Cunqueiro; Pio Baroja, Félix
Ibarguren “Sishito”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Lectures proposades:

 

Jaume Fàbrega:

 

Nació i
deglució.Fílies i fòbies de la cultura del gust
,Pagès Editors, Lleida, 1997.

 

La cultura del
gust als Països Catalans
,Edicions el Mèdol, Tarragona,  2000

 

La cuina de Josep
Pla. A taula amb l’ autor de El que hem menjat
.La Magrana, Barcelona,1997

 

-La cuina
medieval.A taula amb Francesc Eiximenis
.Ajuntament de Girona-Institut d’
Estudis Gironins,2000

 

El gust d’ un
poble
.Cossetània, Valls,2002

 

Menjant amb amics
i coneguts
. Pòrtic, Barcelona, 2004

 

-El convit del
Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià,
Pagès Editors, Lleida, 2007

 

Taronges de
Xàtiva. Cavallers, cuiners i papes. Orígens i apogeu de la cuina valenciana
(Ajuntament
de Xàtiva,  2006)

 

Manual de
gastronomia
. Cossetània, 2008

 

La cuina catalana,
vols I i IX (La cuina catalana a través
del temps).
Edicions de l´Isard, 1995

 

Josep Pla: El que hem menjat (diverses edicions)

 

Santi Santamaria:
Entre llibres i fogons
,
Cabrera de Mar, 2005

 

Phlippe Jost: La gourmandise, Le pré aux
clercs, 1998

 

Lucia
Cathala-Galinskaïa & Nicole Chauvelle
: A
la table des écrivains russes,
Éditions de l´Aube, 2002

 

Paul Levy: The
Penguin Book of Food and Drink
,
Pegquin Books, Londres, 1986

 

Shaunda Kennedy
Wenger & Janet Kay Jensen
:
The book lover’s coockbook, Ballantine,
2003

 

Juan Luis Suárez
Granda
: El cielo en la boca. Antologia del
paladar español,
Ediciones
Trea, 2006

Literatura y
gastronomía
,
revista “Literatura”, Donostia, 1991

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!