BONA VIDA

Jaume Fàbrega

27 de maig de 2011
2 comentaris

descobirment del tomàquet i el pebrot

Tomàquet, tomata, tomaca, tomatiga, tomàtic, pomata…pebrot, pebre, bajoca…

UN “DESCOBRIMENT” MEDITERRANI:DE TOMAQUETS I
PEBROTS

 

Albergínies, tomàquet,
pebrots,vinguts de fora, formen, no obstant, un dels senyals d’ identitat de la
cuina mediterrània.Sovint es combinen, en forma de
samfaina,”ratatoullie” o ratatolha, “pisto”,
“piperada”, “pebronata”, “caponata”,
“kapunata”, “chakchouka”, “lecsó”.

L’ albergínia- i el seu nom, vingut
del persa, ho testimonia- és d’ origen àrab.A la Península Ibèrica es documenta
aviat.Un dels països d’ Europa que l’ usa abans i de forma més profusa és
Catalunya:al Libre de Sent Soví ja hi apareixen nombroses receptes.Per
cert, que el seu nom francès, aubergine procedeix del català
(albergínia, esbergínia, albergina).El sud d’Itàlia també la coneix de bona
hora, i d’aquí (o des dels Països Catalans ?) es difon a França i a la resta d’
Europa, ja a partir del segle XVI.

Nicolás Butista Monardes, metge
sevillà, va publicar, el 1565, dos llibres, El uno trata de todas las cosas
que traen de nuestras Indias Occidentales, que sirven al usos de Medicina
.Hi
descriu el tomàquet, una petita fruita considerada purament decorativa,
medicinal però també tòxica, procedent de Mèxic (tomatl en
nàuhatl).Gregorio de Ríos, que curava del Jardí Botànic d’ Aranjuez (finals
dels. XVII) el descriu.

Els comptes de l’ Hospital de
Sevilla el descriuen l’ any 1608, al costat del cogombre.Altrament,Jordi
Bilbeny ha realtizat una excel.lent investigació a l’entorn d’ alguns productes
duts per Cristòfol Colom a Barcelona, entre els quals s’ hi troben alguns dels
esmentats.Segons ell, Gaspar Escolano, a la Década Primera de la Historia de
la insigne y Coronada
Ciudad y Reyno de Valencia (1601) parla ja
dels pebrots (pimentons,bajoques,pebres) que hi creixen.

El tomàquet a Itàlia ja es
consumeix vers 1560.Primer és acceptat a Nàpols, després a Gènova i més tard a
Niça.Per cert, Néstor Luján deia que el tomàquet i la sífilis són els pitjoras
mals aportats pels espanyols a Itàlia!.Pietro Andrea Mattioli descriu la planta
en un herbari de 1544;el 1554 l’anomena “pomo d’oro” -com avui-. La
situa dins la família de les mandràgores, per la qual cosa l’inclou en el
terreny de les plantes màgiques, afrodisíaques i verinoses.A Europa se
l’anomena “poma d’ amor”.A l’Alguer 
s’anomena “pomata”, bonic encreuament entre el nom italià (o
sard) i el català.

El seu ús, en altres àrees, no
comença a ser acceptat fins a finals del s. XVIII. Brillat-Savarin (època de
Napoleó) diu que “fa uns 15 anys, aquesta fruita era desconeguda a
París”.

Als manuals catalans del s. XVIII,
no obstant, ja hi apareix.Però la primera recepta de salsa,segons
sembla,ix  en el llibre italià escrit per
Antonio Latini a principis del segle XVII Lo scalco alla moderna
(Nàpols, 1692). Hi apareix ja l’ antecedent de la samfaina, una salsa
“espanyola” amb tomàquet, pebrot, ceba, sal, oli i vinagre.Els
primers tomàquets devien ser molt àcids, ja que en alguna recepta barroca el
suggereix usar en substitució de l’ agràs.Per això se sol combinar amb el
sucre.Encara avui, a les “samfaines” sicilianes, malteses, etc, s’ hi
afegeix vinagre o envinagrats.Noms catalans d’aquesta fruita són tomàquet,
tomata, tomaca, tomàtiga, tomàtic,pomata.A Mèxic és jitomate,per
diferenciar-lo del tomàquet d’ escorça, Physalis. Pel que fa al
“tomàquet verd” és el tomatillo.

El pebrot és també una solanàcia
americana i estimat aviat. Amèrica.Sol anar associat al tomàquet, tant en la
cuina asteca com en l’ espanyola del s. XVII i en la mediterrània.

Primer emprat com a planta
decorativa, més tard com a medicina i condiment. Es probable que certes espècies
procedeixin de l’ India o Africa (piri-piri angoleny,bitxo del Sudan o  soudania del Magrib ?).A Catalunya el seu
ús es documenta a partir del segle XVII.Apareix formant part de salses i,
especialment, la de pebrot i tomàquet i la samfaina.

Noms catalans  en ús són pebrot, pebre, pebrera,bajoca,
pimentó, primentó.El bitxo dolç o blanc és un pebrot de confitar, típic de
Girona, Mallorca i els Balcans;el bitxo coent és anomenat també pebrina, bitet,
coral, cirereta,cireret, pebre de banyeta i més noms.Destaquem també els
pebrots per assecar,com les nyores (niora al Marroc) i els de romesco, a
part dels dits xoricers , sense oblidar els “del
piquillo”,glòria de l’horta navarresa.A Amèrica és chile o ají;
a tota la zona mesoamericana, incloent sobretot Mèxic, és una ingredient de
cuina fonamental, de més importància que el pebrot pròpiament dit, i del qual
n’hi ha una gran varietat de classes, colors, formes, grandàries i graus de
coentor

Però el més remarcable és que arreu
de la Mediterrània, i als països adjacents, les diverses cuines tradicionals
varen decidir-sense comunicar-s’ho, és clar-, que la combinació de pebrot i
tomata era bona, i així aquesta salsa o guarnició elemental i acolorida,
apareix a tots els països. S’hi afegeixen alguns ingredients-albergínia,
carbassó- o es canvia alguna tècnica de tall o execució, però trobem arreu una
preparació similar: ratatouille o pisto, piperada o pebronata,caponata i kapunata,
chakchouka o samfaina, d’ Euskadi a Espanya, de Malta a Catalunya, de Tunísia a
Còrsega, de Sicília a Turquia.

  1. Tomàtiga i pebre verd, a Mallorca, només vol dir una cosa, afegint-hi això sí la ceba: estiu i trempó. No us n’oblideu pas, clar, de l’oli d’oliva verjo i la sal que us vengui de gust i pogueu prendre.

  2. All this countries participating on earth Cup possess fans from worldwide. And considering the more well-known of soccer, some nations Gucci Hobo Bags around the world Asics Gel Kayano 17 consider watching the globe cup as an important event. People occasionally invite the friend above for dinner when they watch this match or perhaps hang away together and also Gucci Boots watch this match throughout coffee retailers or places to eat. When watching the globe Cup, fans usually ought to wear authentic nfl jerseys the favorite gamers worn to indicate their support towards team. Soccer World Cup is perhaps a good chance to go out with family and also asics shoes friends and like the excitement with matches, or else among this favorites, but also the competitors that play the best Gucci Shoulder Bag game, in spite of their potential. All you’ll need is a big company, because you can like this amazing game anywhere, whether at home as you’re watching big-screen television, and a new square or a sports bar.

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!