BONA VIDA

Jaume Fàbrega

28 de gener de 2010
2 comentaris

US AGRADA LA CERVESA ALEMANYA?

Alemanya és un país de bon menjar i bon beure: embotits, sopes, guisats i estofats, rostits, una pastisseria esplèndia, vins blancs, cerveses, Schnaps o aiguardents, cafès…

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:12.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
.MsoPapDefault
{mso-style-type:export-only;
margin-bottom:10.0pt;
line-height:115%;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:0cm 80.75pt 155.85pt 80.75pt;
mso-header-margin:0cm;
mso-footer-margin:155.85pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

ALEMANYA, UNA TAULA QUE TAMBÉ
SEDUEIX

Confesso que tinc predeilecció per al cultura alemanys i
gaudeix de l´amistat d’ amics alemansy i suís-alemanys,  Amb alguns d’ ells hagi fet- i faig- alguns
dels àpats més amistosos de la meva vida.

A Alemanya no tos són Kartoffen
(pates), tot i ser tan importants. Hi ha carn, hi ha peis, hi ha verdures, hi
ha fruites, i , és clar, el mes ric repertori d’ embotits, i fins pernils
salats-fumats delicios, com el de la Selva Nega, que m’ encanta, i del qual el
poeta llatí de Calataiud Marcial ja en parla, comparant-lo en qualitat amb el
de la Cerdanya.

Patates i més patates

Günther Gräss ha escrit que el
proletariat europeu- i sobretot l’ alemany- deu la seva supervivència, i
gairebé la seva existència a un producte vingut d’ Amèrica, la patata. Les
patates, certament, formen part important de la cuina alemanya- en forma de
puré, d’ amanida, de gratinat, de guarnció, de sopa-, però en aquest país hi ha
altres plats i altres productes. Cada un dels estats federals té la seva
especialitat, la seva cuina;sempre presidits per la cervesa, no debades és la
beguda més popular, si bé no podem oblidar els vins alsacians i del Rin- alguns
del millors blancs del món- i els aiguardents o schnapp-Korn si és de cereals,
Obtsler si és de fruita-.

La carn, 10 punts!

Alemanya és també un país on es rendeix
culte a la carn – bou, porc- i els seus derivats: el repertori d’ embotits
-sobretot fumats-més important d’ Europa. Cada cop hom prefereix més carn de
qualitat, procedent de granges ecològiques- especialment aviram, ànecs i
oques,plats festius- i el nivell d’ exigència pel que  fa a fruites i verdures és el més alt d’
Europa. La caça- especialment els cèrvids- també hi és abundant i apreciada. Bardndeburg
és tota una potència en la matèria. Bolets com els rossinyols, apagallums i
altres també són estimats.

Les hortalisses més corrents, a
part de les patates, són les cols- Sauerkraut o xucrut, amb Eisbein  o garró-, les pastanagues, els porros, els
naps, pèsols, llenties (per a sopes) o els famosos espàrrecs de Berlin o Dusseldorf.

De fruites, hi trobem els maduixes,
cireres i altres fruties vermells, les excel.lents peres i pomes i fins
albercocs.

La mar Bàltica dóna peix abundant,
com són els arengs- d’ il.lutre arrel hanseàtica, les amploies (Sprotten  de Kiel),anguiles, verats, truites de riu- que
es poden menjar en fresc o fumar- i peixos plans com la palaia anglesa i el
rèmol, objecte d’ una cèlebre novel.la de l’esmentat Günther Gräss.

Pa i formatge

Són també famosos els pans
alemanys, de tot tipus, que fins i tot s’ exporten, i una pastisseria rica i
contundent.El quadre es completa amb algun bon formatge, del blau de Baviera al
popular Spaisequark,que ambdós podem comprar aquí.

Pel que fa al peix, no obstant, hi
ha zones d’ Alemanya, sobretot al sud i a l´interior , en què no es troba, és a
dir, que no hi ha peixateries no es ven als supermercats. Vaig voler fer una
paella per a uns amics de la Selva Negra, i no vaig poder trobar la primera
matèria necessària, així que em vaig conformar amb uns fideus a la cassola amb
costella de porc (que vaig haver de fer tallar de la forma que ho fem). Això
si, tant el porc com, com l aviram o el bou, d’ una qualitat molt superior a la
que solem trobar aquí.

A més, encara es confecciones
productes casolans com les Spätzle o pasta fresca, que es menja amb mantega i
és un agradable acompanyament.

Hi trobem excel.lents guisats i
famosos i deliciosos rostits. A mi m´agrada el Gestovtes Kalbfleisch, una vedella
guisada amb vi Riesling i una salsa lligada amb nata- si bé no és per menjar-ne
cada dia; es una cuina que atipa!-. També amb vi és  el Münsterlander Töttche; en aquest cas la
carn es bull abans, un procediment que també troben en altres cuines.  Una de les glòries de la cuina alemanya és el
porc rostit al forn, el famós Scwueinsbraten, amb una característica cotna
cruixent. Tot això es pot acompanyar, com hem dit, amb patates- normalment
bullides, amanides- Krautsalat, amanida de col, amanida de
patates…Excepcionalment, hi ha algun guisat en què  es mesclen dues carns- una pràctica corrent
en la cuina catalana, com és ara el Pichesltiner, un guisat de porc, vedella i
bou.

L´amistat a taula

Els alemanys, en general, saben
fruir del menjar, saben expressar la seva alegir, és adir que són uns
excel.lents i amistosos comensals, en general 8això si, sempre fora del temps
de treball)..i de la cervesa. No podem oblidar les festes de al cervesa, ja
instaurades a Catalunya, i la mare de totes les festes que es fan i es desfan,
la Oktoberfest de Munic, la part catòlica i exultantment “mediterrània” d’
Alemanya.

Com hem dit, els amants de les
coses dolces s’ hi regalaran! Tota mena de cremes- com la crema bavaresa. Que no
es fa amb midó i ous, com la catalana, sinó amb nata-, les Torten o pastissos,
les galetes d’ infinita varietat , els pans d’ espècies, i un munt d’
especialitats locals, de Carnaval, de Nadal, etc.

Cerveses a dojo- de les millors del
món, els vins blanc,s els alcohols i Schnaps- de qualitat insuperable- i els
cafès, del Melitta –que és anomenat “normal”, com vaig, poder comprovar en
demanar-lo, al cafè de la Selva Negra- un dels meus preferits. Cafè frec, glaçons
i kirsch.

Prost! (salut).

 

Alguns embotits (guia de viatge). “Wurst”
vol dir embotit o salsitxa

-Frankfurt (inexistent;és un invent
d’ un vienès als Estats Units!. Wiener, en realitat)

Bierwust (slsitxa de cervesa, o per
a la cervesa<9

Bockwurst

Bregen wurst

Feldkieker

Fleischwurst

Knappwurst

Knäudelle (de sang o de fetge)

Kulmbach

Mettwurst

Stracke

Teewurst…

Wisswurst

…i aixi fins a desenes d’ especialitats

 

 

Per saber-ne més

Jaume.Fàbrega:

La cuina del món (vol 2)

Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al
gurmet
(Cossetània)

També hi ha una traducccó a l´alemany
d´un llibre meu sobre la cuina i els productes dels Països Catalans, però fora
de circulació .Algú s’ anima a re-editar-lo? (Die Traditionelle Katalanische Küche).

  1. La innocència de la gastronomia en general alemanya és un altra qüestió.

    No debades és el país amb més demanda de cultura verda i vegetariana hi ha al món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!