BORRIDA: UN PLAT OCCITÀ DE SETA (SÈTE, SÈTA) BALEAR I LIGUR

La borrida és un palt típic de Seta, on , precisament, Antoni Miralda hi inaugura el 27 de juny l´exposció “Table!, un projecte del FoodCultural Museum. Seta és al ciutat dle cementiri marí de Brassens , de plats mairners com la borrida i del Musées International des Arts Modestes.

BOURRIDE.Borrida de vairats.Borrida de verats

La borrida- nom occità- és un plat procedent de la regió de Narbona, de Seta, etc. però popularitzat arreu del Llenguadoc i la Provença i, fins i tot difós des d’ antic a les Balears. El nom vindria de l’ occità bolida, bullida i, per tant, fóra paral.lel al plat nord-català conegut com a Bullinada. En ambdós casos, l’ingredient original eren anguiles-amb l’afegit, més tard, de patates-, però actualment es fan borrides de tota mena de peix.N’ hi ha versions en forma de sopa, servides amb pa, però també se solen fer més aviat com un guisat o suquet de peix. Una borrida comporta gairebé sempre la presència d’ un allioli (normalment amb ou, aïoli  o ,en occità, alholi) que lliga el plat, o bé la sopa i que, després, es pot servir amb el peix, en aquest cas servit a part.Hi ha qui hi afegeix els rovells a part, procurant que la sopa quedi untuosa, cremosa i vellutada.

Ingredients

1 kg de verats

1 kg de patates,1 ceba

1 cabeça d’ alls

2 tomàquets

oli,sal

aigua

Elaboració

Poseu una casserola (millor de ferro fos) al foc i amb un fons d’ oli hi féu sofregir la ceba, l’all i el tomàquet , sense peles i llavors, trinxats.Quan sigui llest, hi afegiu herbes o condiments al gust i hi poseu aigua.Hi afegiu les patates,pelades i tallades a daus o rodelles.

A part, elaboreu un allioli amb alls, sal i i oli (i, opcionalment, ous, si es vol 1 per persona).

Quan les patates siguin quasi cuites, hi afegiu els verats, nets i sense cap, i,segons la grandària, tallats en 2 o 3 trossos.

Feu-los coure uns 5 minuts, afegint-hi, just abans de treure-ho del foc,l’ allioli i sacsejant la cassola amb compte a fi que la salsa quedi lligada.

Notes

Es fan borrides d’ altres peixos, blaus com les sardines o de roca o de carn dura com rap, llobarro,merlà, lluç,rajada etc. Hi és molt bo afegir-hi unes cranques.

En algunes receptes s’ hi afegeix pernil trinxat, bitxo, herbes al gust, pebre, safrà, vi o aiguardent.

Les herbes poden ser farigola, fonoll,julivert, llorer,sajolida, pela de taronja, si bé sempre es tracta de versions de restaurant.També als restaurants hi solen afegir porro i, fins i tot, pastanaga o bledes.

Hi ha una borrida sense patates,de rap o peixos similars- i que seria la més tradicional- en què s’ elabora un brou amb les hortalisses i el peix , sense oblidar l’ allioli que lliga el brou ,mirant de no  fer-lo bullir, s’ escalden unes llesques de pa o uns daus de pa fregit.En aquest cas, primer el menja la sopa i després el peix, servint més allioli o portant-lo a taula napat amb la salsa.També es pot fer de calamar so sèpies.Un consell final: si elaboreu aquesta borrida amb rap, afegir-hi una picada feta amb el fetge.

A les Balears també hi ha una borrida tradicional, a base de peix o de bacallà.La retrobem a Sardenya-Burrida-que, se sol fer amb gató o bastina i a Ligúria-Buridda-,de peixopalo o de peix fresc variat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *