5 de juny de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Artesània efímera:enramades

Des de finals de maig fins a començaments de juny , associacions de forces ciutats i pobles de Catalunya,   coincidint amb la floració màxima de la natura,  muden alguns dels seus carrers  amb un sostre o amb una catifa vegetal, feta bàsicament de flors.

Encara que aquest costum el vinculem al record de la celebració de la Pasqua granada, actualment   ha perdut el caràcter religiós i ha  quedat emmarcada com una festa més de la tradició popular. Se’ns presenta com una manifestació ciutadana lúdica i com un punt de trobada entre el veïnat, encara que en alguns casos com Arbúcies, Solsona o Sitges ha esdevingut  una data emblemàtica pel  turisme que s’hi acosta a visitar-les .

Diferents associacions del municipi prenen el testimoni dels carrers i  un temps abans es troben per projectar la composició i s’encarreguen de comprar els materials i prepara-los. El mateix dia dibuixen amb totes les parts de les flors les sanefes infinites que ornamenten els terres dels carrers.

Mentre les van elaborant,  va desfilant la gent per anar veient el procés d’elaboració i una vegada finalitzada s’exposa per unes hores aquesta mostra popular de creació col·lectiva mitjançant la decoració vegetal. Sovint es fa un concurs amb el que es reconeix la creativitat, l’originalitat i la tècnica de les obres realitzades segones el criteri del jurat pertinent.

Val la pena ser-hi durant el procés, ja que ens permet el contrast d’una visió diferent d’entorns quotidians:  el ritme més lent de la gent treballant cooperativament al carrer; la comunicació entre persones que de manera habitual no en tenen; la mostra de creació popular, col·lectiva , anònima i altruïstra i finalment el resultat espectacular de la interelació de l’entorn  urbà amb la vegetació que l’enllaça.

Al cap d’unes hores es desfarà amb el ball dels gegants i fins l’any següent.

Fotografia de Marga de les enramades d’enguany a Arbúcies  i treta de la web:www.ipernity.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!