Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

30 de desembre de 2013
0 comentaris

Tardor 2013, extraordinàriament seca

Ací, al Camp de Túria i les comarques del voltant, la Tardor ha estat extraordinàriament eixuta: ha plogut tan sols un 10 % d’allò que s’esperava! La pluja ha estat una excepció en l’estació tradicionalment més plujosa de l’any! Des que vinc recollint dades, fa 15 anys, ací a La Conarda, és l’any que ha donat registres de precipitació més baixos per tota la Tardor. Supose que el trist rècord assolit tindrà força més abast; ho podran confirmar altres observatoris propers amb més dades.

Quant a temperatures, ens trobem amb una mitjana de l’ordre d’1º C més càlida del normal per a l’indret; tanmateix hem d’observar les dades parcials per fer-nos una idea real del que ha esdevingut. Així podem dividir l’estació en dues parts ben diferenciades: la primera (fins al 15 de novembre) força més càlida del normal i la segona una mica més freda d’allò habitual. Fou Octubre qui la va fer més grossa amb 3º C per sobre, Novembre tan sols va quedar amb 1º C per sobre i Desembre amb 1º C per sota. La dita “A la Tardor, ni fred ni calor” no s’ha acomplit pas i això no ve d’ara: els darrers anys (pel canvi climàtic antropogènic o per algun cicle climàtic desconegut) hem perdut la bonior tèrmica de la Tardor; la calor s’allarga fins l’Octubre i el fred ve de forma més sobtada que abans.

A la comarca on visc, el vent no ha estat notícia aquesta Tardor, sobretot la seua força, que podem qualificar de normal; encara que la direcció predominant sí que ha estat diferent d’allò habitual, en ser més de Tramuntana o Mestral que no de Ponent. De bell nou, les mitjanes ens enganyen i trobem un Octubre amb predominança de la component Est (com a l’Estiu), un Novembre del Nord (amb les ratxes més fortes, que han inclinat la balança al seu favor) i un Desembre de l’Oest.

 

I si tornem a les dites i refranys de la Tardor, en tenim alguns de negatius, com “La Tardor porta tristor” o “A la Tardor, la foscor fa por”, basats en la minva d’hores de claror que caracteritza aquesta estació, la mort del sol, podríem dir-ne. Això no obstant, la Tardor també és preciosa, amb el seu mantell de fulles de colors llampants (grocs, carabassa i grocs, en perdre les plantes la seua clorofil·la i la seua vitalitat), amb l’abundor de menges saboroses (bolets, castanyes, nous…). És el cicle de la vida: tot ha de morir per tornar a nàixer. A més, la foscor i el fred t’inviten a llegir un bon llibre, arrecerat a l’escalfor de la llar. Abans, aquesta estació, també anomenada Autumne, era la meua preferida perquè, entre d’altres coses, s’acabava l’Estiu i la xafogor.

Podeu trobar un resum de dades meteorològiques de la darrera Tardor en un quadre que he elaborat i que he annexat al peu d’aquest article.

A més, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els articles corresponents que he publicat en aquest blog.

Us desitge un bon any nou, ple de salut i llibertat! 

Resum de dades meteorològiques de la TARDOR del 2013 a La Conarda (Bétera-Camp de Túria)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.