Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

3 de gener de 2022
0 comentaris

“Si a Nadal fa estiu, a Pasqua prop del caliu”. D’AVaMet i meteorologia de desembre, 2021, des del Camp de Túria.

El mes que ha clos l’any 2021, segon de la pandèmia, ha portat al meu observatori d’aficionat una meteorologia excepcional i ho ha fet amb la temperatura, la mitjana mensual, que ha resultat la màxima dels 13 anys en què n’hi vinc recollint dades, en part gràcies a l’extraordinària onada de calor amb què hem acomiadat l’any. Però la singularitat també l’hem tinguda amb la pluja, que ha donat el valor mínim de l’any i que hagués assolit la marca mínima en 24 anys –n’ha quedat la tercera, després del desembre del 2017 i del 2015– si no fos per les rosades matinals i algun plugim escadusser. Els arbres i molts del conreus de secà ja estan necessitant l’element líquid que ens manca des de la darrera tardor.

Un capteniment meteorològic en la línia de la crisi climàtica que patim i que no s’atura ni la volem aturar; millor: no la volen aturar els governs ni les grans empreses, a les quals beneficien abans de tot, que s’han atorgat el poder de decidir, fins i tot en contra nostra, malgrat el que volen fer-nos creure.

Per a fer-ho més palès, als habituals quadre-resum de dades recollides al meu observatori i gràfiques mensuals de les variables més significatives, hi he volgut afegir una altra figura que mostra en forma de gràfica el nombre de dies amb temperatura màxima per damunt dels 20º C, que he anomenat “dies càlids al desembre”; una gràfica la tendència de la qual és ascendent i que a hores d’ara suposaria que aquests dies primaverals de desembre s’haurien multiplicat per dues vegades i mitja durant els darrers 13 anys; per bé que cal saber que la validesa climàtica d’aquesta conclusió és insuficient pel curt abast de la mostra (caldrien almenys 30 anys de dades).

El tema complementari que he triat per a enllestir els resums meteorològics mensuals d’enguany és més personal i potser massa intranscendent –com les mateixes festes nadalenques, sense anar més lluny–, però relacionat amb l’afició al seguiment de l’oratge, que em fou encomanada pel pare, un llaurador de l’horta valenciana. Té relació amb una de les associacions a la qual jo pertany: AVAMET, Associació Valenciana de Meteorologia, que té com a principals objectius el foment de l’afició a la meteorologia i la col·laboració en projectes relacionats amb aquesta afició, de forma altruista i solidària; però que, a més a més, no sols hi respecta, sinó empra a bastament la llengua catalana, la majoritària, la que afaiçona el nostre país, la que tant estime; cosa que malauradament no és habitual ací, a les terres del sud.

Es tracta de l’AVAPRED d’enguany, el concurs anual per als aficionats a l’oratge que organitza AVAMET i que aquest 2021 ha fet la novena edició. Com podem llegir a les seus bases, la raó fonamental d’aquest concurs de predicció meteorològica és impulsar el coneixement de la meteorologia i la climatologia valenciana i de la varietat que la caracteritza a causa de diversos factors (orografia, distància al mar, altitud…), amb una vessant clarament lúdica que pretén formar els concursants en les peculiaritats del nostre clima, a la vegada que els permet guanyar premis. La notícia és que a l’AVAPRED d’enguany ha tingut un paper protagonista un company d’afició del Camp de Túria, veterà en aquest concurs, que ha aconseguit el llorer ben merescudament.

Així lluïa la posta de sol del solstici d’hivern entre Benaguasil i Llíria (Camp de Túria), 21/12/2021, 17:35 h.

I, si us ve de gust, podeu seguir parant esment al resum de les dades meteorològiques del passat desembre, en taula i en gràfica, recollides al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda, que us deixe tot seguit.

Si l’any se’n va rient, bon any vinent”. Que tinguem un bon any 2022!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.