Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 d'octubre de 2013
0 comentaris

Setembre 2013, sense pluja

Setembre del 2013, no tornes més! Mai no torne la teua sequera estricta!

Encara que algú dirà que “el Setembre bo és, si no plou en tot el mes” o, sense demanar-li ni una cosa ni l’altra: “Setembre, tant de bo ho fos sempre!”. De fet, tots coneixerem gent que tria Setembre per fer vacances, perquè encara fa caloreta, no fa xafogor i, allà on va, no es troba la gentada típica d’Agost. I, per aquestos, ha estat un mes ideal.

Sabem que no podem fugir del nostre destí climàtic, determinat pel lloc del planeta en què ens trobem; agreujat per l’anomenat canvi climàtic antròpic (generat per l’activitat humana sense aturador). La dita popular ens ho recorda: “El setembre s’emporta els ponts o seca les fonts”. Vivim en una zona força seca i tan sols de forma extraordinària, sobretot a les primaveres, ens arriben pertorbacions o gotes fredes que ens deixen el regal, de vegades enverinat, segons la intensitat i la durada, d’unes pluges abundoses.

 Per altra banda, el cicle anual dels conreus i dels costums no s’ha aturat: hem tornat al treball (qui tenim la sort –o potser no tant, si mirem bé el que ens fan fer- de tenir-ne), els xiquets i xiquetes han tornat a l’escola, hem collit les ametles i el raïm, també les carabasses i les garrofes, qui en tinga plantades… I els nostres germans principatins han celebrat la seua diada, reivindicativa i festiva, extraordinària, quant a participació i transcendència, aquestos dos darrers anys.

Pel que fa a les dades meteorològiques, a més de la nul·la precipitació, que ens deixa el mes amb un dèficit de 49 litres/ m2 i l’any amb uns altres 38 litres/ m2, hem tingut un Setembre una miqueta més càlid del normal pel que fa a temperatures, amb vents més calmats del que calia esperar. Vegem-ho al resum de dades significatives que he preparat tot seguit:

 

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 22,8º C, 0,6º C superior a la considerada normal per a un mes de Setembre a l’indret on visc: la Conarda de Bétera (Camp de Túria). Com que la diferència passa del mig ºC, la considere significativa i qualifique Setembre de 2013 com un mes (una mica) més càlid del normal.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 30,7º C i s’esdevingué a les 12 hores UTC (temps coordinat universal, que correspon a l’hora solar) del dia 6, per una entrada de vent del SW (Llebeig o Garbí) de curta durada (unes 3 hores). Pel que fa a la banda fresca, la mínima fou de 15,8º C i s’assolí a les 5 hores UTC del dia 20, durant la 1ª nit serena després d’un episodi d’entrada de vent fresc de Mestral.

 

ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 0,0mm (ó litres/ m2); és a dir, cap precipitació, el que suposa 49 litres/ m2 menys de l’esperat per a la zona on visc durant un mes de Setembre. Es tracta, dons, d’una sequera estricta que serà d’anomenada, perquè, encara que no és totalment anormal per al lloc en què ens trobem, no s’havia produït en cap mes de Setembre dels darrers 15 anys en què vinc recollint dades. Malgrat la meua compassió pel sofriment de la natura, us he de confessar una cosa: això d’aquesta sequera a mi ja m’ha anat força bé, perquè he hagut de fer reparacions a la meua terrassa –ajornades des de juliol- i estava preocupat per la possibilitat de pluges en aquest mes. Us ben assegure que no tinc cap déu de la pluja/ sequera que m’haja afavorit! Els déus no ajuden els qui no hi creuen!

Þ      Valor màxim diari observat: Cap, ja ho he dit.

 

wC) VENT:

Þ      Mitjana mensual de velocitat = 3,7 km/ h. Valor 0,8 Km/ h inferior a la mitjana de 5 anys en què vinc recollint dades; variació que considere significativa, perquè ultrapassa el mig km/ h, i que m’ha permès qualificar el mes com a més calmat de l’habitual, atenent la intensitat del vent.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 40,2 km/ h, assolida el dia 7 a les 14 hores UTC, al bell mig d’una situació de vents variables, concretament quan bufava del SSE.

Þ      Direcció predominant: ESE, entre LLEVANT i XALOC, la típica de l’estiu en aquesta zona geogràfica.

 

I si voleu tafanejar (doctorejar, en diem ací) com han anat les coses del temps meteorològic a l’Estiu sencer, podeu trobar-ne un resum a l’article anterior que he penjat en aquest mateix blog.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.