Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 de setembre de 2014
0 comentaris

“Quan no plou per l’Agost…” (meteorresum d’Agost del 2014)

“Quan no plou per l’Agost, pateix el camp i pateix el bosc”. Una dita que resumeix la meua decepció pel que fa al meteor de la pluja durant aquest Agost. Els qui vivim en aquestes contrades sabem que, a partir de la segona setmana d’Agost, l’oratge comença a moure’s, comença a augmentar la probabilitat que ens visiten pertorbacions atmosfèriques, com les gotes fredes, que ens porten aigua al nostre assedegat país i, de passada, poder gaudir de l’espectacle de la natura que això suposa pels aficionats a la meteorologia.

Els qui viviu a comarques més al nord o més a l’est mar enllà, i fins i tot algunes de més al sud, us sorprendrà una mica el que acabe de dir; perquè vosaltres heu tingut més sort durant aquest mes. Recorde una primera pertorbació la segona setmana, que arribà a deixar precipitacions significatives —tot i que localitzades— a les comarques de Castelló, però sobretot a la Safor i la Marina, amb més de 50 litres/ m2 al Cap de la Nau. Després, la tercera setmana fou bastant més productiva quant a pluja, però ho fou sobretot al Principat i a les Illes, no pas ací. Vivim en un país allargassat bastant heterogeni.

Les temperatures al Camp de Túria han estat les normals per al mes en què estàvem: altes en valors absoluts, però sobretot altes quant a sensació de calor —allò que anomenen xafogor, basca o botorn—, degut a l’alta humitat provocada per la proximitat de la Mediterrània, que per aquestes dates arriba al seu màxim de temperatura i, doncs, d’evaporació. És normal que algunes nits d’Agost —sobretot a ciutat— no es puga dormir si no tens aire condicionat. També és costum que en aquest mes l’oratge ens oferesca alguna ponentada, amb vents reescalfats i secs després del seu pas per l’altiplà castellà, i aquest any n’hem tingudes dues d’insuportables, la del dia de st. Llorenç —“Llorenç” li diu al sol la gent del meu poble— i sobretot la segona, on dimarts 26 se superaren els 40º C al golf de València. La saviesa popular ens recorda que no hem d’eixir al carrer els migdies d’Agost: “Ni a l’agost caminar ni al Desembre navegar”, “Migdia d’Agost emborratxa més que el most”…

Quant al vent, amb domini del Llevant produït per les marinades mitigadores de la calor, no ens ha portat cap novetat respecte a allò que esperàvem a aquest lloc del país, com no siga que aquest any ha bufat amb menys força que altres anys.

Ara tenim l’atmosfera en el seu punt més dolç per descarregar pluja (saturada com es troba d’humitat i ben calenta); tan sols li falta el fred en altura. Per això, restem esperant que ens visite alguna “gota freda”, tot desitjant, obviament, que no faça mal a ningú.

Heus ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes d’Agost proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables:

 A) TEMPERATURA (a la foto de la dreta, una excursió per la marjal a ple Estiu, cap a les 6 de la vesprada, amb un sol que rostia les pedres):

  • Mitjana mensual25,3º C, 0,4º C superior al valor que ens dóna la sèrie meteorològica oficial Excursió Calblanque (29-07-05) 002 reduïda i retoladade l’observatori més proper al lloc on visc. Aquesta diferència no és massa significativa, per la qual cosa podem qualificar aquest Agost que acabem de passar com un mes NORMAL termomètricament parlant.
  • Valors extrems: La màxima arribà als 41,2º C, el dia 26 cap les 15 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), al final d’una entrada de Llebeig o Garbí (que durà unes 14 hores) de velocitat moderada. La mínima, al seu torn, es quedà en 19,2º C i fou registrada el dia 18a les 5 hores UTC, amb vent en calma, després d’una curta entrada de vent de Gregal.
  • Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 29,9º C i la de les mínimes de 21,6º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 30º C = 17 i amb mínimes iguals o superiors als 20º C = 30 (tot el mes tret del dia de la mínima).

 B) PLUJA: (a la imatge de la dreta, previsió de l’AEMET per a les temperatures del dia 16 en altura -500 hPa-, que ens dóna la forma típica de “V”, que -quan és freda- acostuma a ser bastant activa pel flanc Est; però que aleshores ens passà massa fregant, fent que tan sols ens tocara la base de la “V”. Una “premonició” de com afectarà els valencians la “V” prevista per a l’Onze de Setembre?)Captura previsió temperatura a 500 hPa per al 16-08-14 a les 14.00 h

  • Total recollida0,8 mm (ó litres/ m2); 18,2 litres/ m2 inferiors al registre normal per al lloc on visc; és a dir no ha plogut pràcticament gens. Portem un dèficit anual acumulat de 129,8 mm. Continuem, doncs, amb una situació de FORTA SEQUERA.
  • Valor màxim diari observat: 0,6 mm el dia 15 per la nit, amb vent de l’Est, durant el primer episodi pertorbatiu comentat més amunt, poc efectiu quant a precipitacions a la meua comarca i d’altres del voltant.
  • Distribució de la pluja: Foren en total 2 dies amb precipitació, tots dos durant el mateix i únic episodi ocorregut la nit del 14 al 15.

 C) VENT: (a la foto de la dreta, núvols rogencs a la posta de sol del dia de st. Llorenç, que, en aquest cas, indicaven vent -“Cel rogenc, pluja o vent“)

  • Mitjana mensual de velocitat4,2 km/ h; 0,9 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què 2014-08-10-3062vinc recollint dades de vent; variació significativa que em permet qualificar aquest mes com a MENYS VENTÓS DEL NORMAL quant a intensitat del vent, en la línea del que ocorregué el mes passat.
  • Ratxa/ bufarada màxima enregistrada46,7 km/ h, de Llevant, assolida el dia 13, cap a l’11 hores UTC, al començament d’un canvi de vent posterior a una curta entrada de Ponent; situació de Llevant que, junt amb el pas d’una mica de fred en altura, ens portà al dia següent per la nit l’únic ruixadet del mes.
  • Direcció predominantENE, entre LLEVANT I GREGAL, que, tot i no ser en 6 anys l’habitual ací a La Conarda en un mes d’Agost (“sempre” havia estat ESE), es manté dins de la component Est que marca el predomini de les marinades diürnes als mesos més calorosos.

Gràfiques meteorològiques d'Agost del 2014 a La Conarda (Bétera)

Si us agrada la calor, encara teniu Setembre i bona part d’Octubre. A passar-ho bé, amics!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.