Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

22 de juny de 2014
0 comentaris

Primavera 2014, res no és com era

La primavera astronòmica ens ha deixat puntualment el 21 de Juny, però no ens ha portat la tan necessària i desitjada pluja. N’hi ha hagut, però ha estat ben minsa (- 66 % del que hauria d’haver plogut). És allò d’“Una flor no fa Primavera”. Calen moltes flors i molta pluja perquè la sentim viva. I a muntanya a la comarca on visc es nota la manca d’humitat del sòl. Hem de parlar d’una situació de sequera excepcional que començà des de setembre passat.

L’augment progressiu de la temperatura no falla mai, amb el despertar de la natura que porta associat: creixement i reproducció de plantes i animals a manta, nosaltres inclosos. A la Primavera la natura és un jardí, amb tot l’esclat de colors, olors i formes, que, per contrast amb la fredor i la paràlisi hivernal, ens encomanen l’alegria de viure (“La Primavera, la sang altera”). Però aquest any, la temperatura ha pujat clarament més del que caldria esperar segons les dades oficials (+1,6º C de mitjana) i en la línea del que va passar a l’Hivern. Una dada negativa si la combinem amb la manca de pluja, ja que fa augmentar l’evotranspiració del sòl i, per tant, la necessitat de pluja per als vegetals que hi arrelen.

Pel que fa al vent, al meu observatori hem tingut una Primavera bastant normal (- 0,4 km/ h de mitjana), tal vegada per la manca d’inestabilitat atmosfèrica que ens hem trobat. La direcció predominant del vent ha estat de l’ESE (entre Llevant i Xaloc), la més comuna en Primavera al lloc on visc. Realment hi ha una evolució progressiva (de Març a Maig) de predominança de la component Oest cap a l’Est, que s’esdevé aclapadorament majoritària en Maig, en establir-se el règim de marinades al nostre litoral i prelitoral mediterranis, habitual durant els mesos més càlids.

 

Abans de presentar-vos l’acostumat resum de dades, he d’aclarir, com ja vaig apuntar al resum de l’Hivern, que m’he decidit a canviar de criteri per considerar les estacions. A partir d’ara i per coherència amb el que empren els meteoròlegs professionals, em referiré a les anomenades estacions climàtiques, lleugerament diferents a les astronòmiques, ja que la seua classificació es basa en l’evolució de la temperatura:

Ø       Primavera: trimestre amb ascens de temperatura (març, abril i maig en l’hemisferi Nord).

Ø       Estiu: trimestre amb major temperatura (juny, juliol i agost en l’hemisferi Nord).

Ø       Tardor: trimestre amb descens de temperatura (setembre, octubre i novembre en l’hemisferi Nord).

Ø       Hivern: trimestre amb menor temperatura (desembre, gener i febrer en l’hemisferi Nord).

Un resum de dades estacional de la Primavera climàtica al meu observatori el podeu veure tot seguit:

(Cliqueu a sobre per veure-ho millor).
(Cliqueu a sobre per veure-ho millor).

I, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els articles corresponents que he publicat al blog; les quals, com és lògic i recorde sempre, no acostumen a ajustar-se a les mitjanes de tota l’estació.

Us desitge que gaudiu de l’Estiu, que fruïu de la platja (a qui els agrade la calor), de l’alta muntanya o de l’aire condicionat (a qui no ens agrada) amb bona companyia, com, per exemple, un bon llibre a les mans.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.