Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 de desembre de 2014
0 comentaris

“Pluges de novembre…” (meteorresum de Novembre del 2014)

Vista de la serra Calderona amb Bétera al bell mig, durant una alba de Tardor.
Vista de la serra Calderona amb Bétera al bell mig, durant una alba de Tardor.

Pluges de Novembre, omplen els barrals i curen tots els mals”. La pluja d’aquest Novembre no ha “fet la visita del metge”, com ens tenia acostumats; sinó que sovint s’ha entretingut durant hores. Ha caigut, en general, “neta, pura i amb mesura”, com un bon amic. El desig de mesos enrere s’ha acomplit, com era d’esperar, ja que “de més verdes en maduren”.

La causa de tot plegat la podem trobar en la baixada de latitud de l’anomenat Front Polar, que separa les masses d’aire fredes (polars) de les més càlides (tropicals) i on es formen tota mena de pertorbacions amb vent i pluja. Aquest cinturó polar de borrasques baixa de latitud cap a l’Hivern i augmenta la probabilitat d’acostar-se fins a nosaltres, regions assedegades del Sud i de l’Est de la Ibèrica. En aquesta oportunitat, a més a més, la davallada s’ha conjuminat amb un potent anticicló cap als Països Escandinaus i/ o el centre d’Europa, que ha barrat el pas d’aquestes depressions en el seu acostumat camí cap a l’Est, empentant-les més cap al Sud.

La temperatura han estat de mitjana més càlida del que marca la sèrie oficial de l’observatori més proper (Aeroport de Manises). Com passa sempre, aquesta calidesa no ha estat pas uniforme: així trobem una primera quinzena més freda (on es varen fer bons el refranys: “Per sant Martí —11 de novembre—, se’n va el teuladí” —màxima de 12º C— i també “Per sant Martí, la pluja ja és ací” —es recolliren vora 9 mm—) i una segona més càlida que no la precedent.

Quant al vent, seguint el to d’aquesta Tardor, ha estat de mitjana bastant més fluix del que acostuma a bufar a l’indret on visc.

Passant a l’evolució setmanal de l’oratge d’aquest novè mes del 2014, tenint en compte allò que he observat a les meues dades i a les webs meteorològiques, us diré que:

—     La primera setmana començava la desfilada de depressions de l’Oest, que, a la fi, descendien de latitud, per situar-se al voltant del golf de Cadis, que és on ens venen bé a nosaltres, en desplaçar-se posteriorment cap a l’Est i donar-nos fred i vent de Llevant. La primera ens donà pluja moderada dimarts, 4 (vora 9 mm). A partir de dimecres, en passar la pertorbació, els vents giraren cap al N-NW i la temperatura començà un descens. Diumenge tinguérem una repetició de la ”jugada”, amb pluja i nova baixada de temperatura.

—     La segona: S’iniciava ben freda i ens visitava, sense pausa, una tercera depressió del Front Polar, que se’ns posava “a tir” de bell nou i ens donava la pluja del dimarts 11, que he comentat abans. Ja divendres —“sant tornem-hi”— ens visitava la quarta, encara que sense massa resultat líquid. Cap de setmana amb vent fort de Ponent.

—     La tercera: Amb temperatures més normals, s’iniciava continuant la situació de Ponent, tot i que amb vents més febles, la qual canvià a Llevant a mitjan setmana, portant nuvolositat abundant i rosades copioses de matinada; un ambient gris i trist gens habitual al nostre país. Per bé que no ho semblava, encara estàvem sota l’influx de la sèrie de pertorbacions del Front Polar; però que, en aquest cas (la cinquena del mes), havia baixat massa de latitud (fins les Canàries i el Nord d’Àfrica) i ens empenyia una massa d’aire tropical (com passà a la setmana bessona d’Octubre; però en aquest cas venia de l’Est), que feia pujar les temperatures i la humitat.

—     La quarta: Continuació de la situació anterior fins a mitjan setmana, on a partir de divendres ens visità la depressió més activa del mes, partint també del golf de Cadis, i reforçada per un embossament d’aire fred en altura (la coneguda “gota freda”), que ens ha donat pluges abundants tot el cap de setmana, com podeu veure al resum de dades, les quals arribaren a fer mal a punts concrets del nostre litoral, si bé no en feren on jo visc. Diumenge, dia 30, les precipitacions van ser especialment intenses (90 mm/ hora de màxima), amb fort vent i tempestes, per la formació d’una depressió secundària enfront del litoral del golf de València, agafant recorregut des d’Itàlia, com podeu veure a la imatge del satèl·lit que us adjunte. Tinguérem sort, perquè podia haver estat pitjor, si haguera trobat la Mediterrània més calenta de mesos enrere.

Imatge IR del satèl.lit a les 12 h del 30/11/2014.
Imatge IR del satèl.lit a les 12 h del 30/11/2014.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar tot seguit l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació d’aficionat durant el mes de Novembre proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables (a la fi de l’apunt):

A) TEMPERATURA:

Previsió de la temperatura en altura (a 500 hPa) per al 29/11/2014, a les 13 h, on s'aprecia l'embossament d'aire fred.
Previsió de la temperatura en altura (a 500 hPa) per al 29/11/2014, a les 13 h, on s’aprecia l’embossament d’aire fred.

Mitjana mensual14,9º C1,5º C superior al que ens marca la sèrie oficial per a un mes de Novembre al lloc on visc. Llavors, sense cap dubte, podem qualificar-lo de més CÀLID del normal.

Valors extrems: La màxima fou de 24,9º C, assolida el dia 3 cap a les 13 hores (hora UTC, temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), durant les primeres hores d’un episodi de vent de Llebeig, amb velocitat fluixa a moderada, que durà ben bé 24 hores. La mínima fou de 6,4º C, aconseguida el dia 10a les 6 hores UTC, amb vent fluix de Mestral, després d’un dia amb pluja feble a moderada i vent transitòriament de l’Est.

Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 19,7º C i la de les mínimes de 11,0º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 25º C = 1 (el dia 3 esmentat) i amb mínimes iguals o superiors als 15º C = 1 (el dia 2). Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 20º C = 19 i amb mínimes iguals o inferiors als 10º C = 13.

B) PLUJA:

Panoràmica de la serra Calderona on s'albiren tempestes cap als Serrans, 29/11/2014.
Panoràmica de la serra Calderona on s’albiren tempestes cap als Serrans, 29/11/2014.

Total recollida84,2 mm (ó litres/ m2); 28,2 litres/ m2 superiors al registre normal per al lloc on visc en un mes de Novembre. Malgrat aquesta bona dada, encara portem un dèficit anual acumulat de 172,2 mm. Aleshores, malgrat que aquest Novembre ha estat PLUJÓS, anualment continuem en situació de sequera. Esperem que la situació es normalitze d’ara endavant; perquè ja sabem que “una flor no fa Estiu ni dues, Primavera”.

Valor màxim diari observat: 26,2 mm el dia 30, durant l’episodi de gota freda + depressió esmentat abans.

Distribució de la pluja: D’un total de 21 dies amb precipitació significativa (la dada fa goig), 2 enregistraren > 20 mm, 6 > 2 mm i 13 > 0,2 mm (algun valor d’aquests s’arreplegà per efecte de la rosada intensa).

C) VENT:

Alba del 28/11/2014 des de La Conarda (Bétera). "Cel roent, pluja o vent".
Alba del 28/11/2014 des de La Conarda (Bétera). “Cel roent, pluja o vent”.

Mitjana mensual de velocitat2,0 km/ h1,8 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de velocitat de vent al meu observatori; variació força significativa que em permet qualificar aquest mes com a molt més ENCALMAT del normal.

Ratxa/ bufarada màxima enregistrada56,3 km/ h, de Gregal, assolida el dia 30, cap a les 15 hores UTC, durant l’episodi de gota freda + depressió esmentat abans, durant una embranzida de curta durada enmig d’una tempesta.

Direcció predominantWSW, entre LLEBEIG I PONENT, la més habitual en un mes de Novembre, des que tinc l’estació automàtica.

Gràfiques meteorològiques de Novembre del 2014 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria).
Gràfiques meteorològiques de Novembre del 2014 a La Conarda (Bétera – Camp de Túria).

Que el fred proper no us refrede la il·lusió ni les ganes de portar a terme projectes, petits o grans, tot s’hi val!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.