Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

4 de juliol de 2022
0 comentaris

“Pel juny, molt sol i molta son”. De meteorologia d’un juny canicular, 2022, des del Camp de Túria.

La meteorologia d’aquest 2022 està resultant bastant atípica. Per cinquè mes consecutiu continuem batent rècords en algunes de les variables de mesura i en juny passat ho hem fet amb la temperatura: al meu observatori ha registrat el mes de mitjana més càlid i de temperatura màxima més alta de la sèrie de què dispose (els darrers 14 anys), amb un esclafit càlid inclòs. Des de maig ja portàvem un oratge d’estiu avançat, que ara es reforçava en juny, esdevenint atípicament canicular per mor d’una onada de calor excepcional, d’intensitat i durada, cap a la meitat del mes. Una anormalitat que també s’esdevenia a d’altres indrets d’Europa occidental (França, Alemanya, Itàlia…), on s’assolien els valors màxims mai registrats; meteorologia extrema que els científics assignen a l’actual escalfament global capitalogènic; advertint-nos que malauradament haurem d’acostumar-nos-hi, perquè les previsions futures no hi són gaire optimistes.

Previsió del model GFS en altura (500 hPa) per al 17/06/2022.

Començàvem el mes novell igual que acomiadàvem el vell, amb massa calor, que s’accentuava per l’acostament de masses d’aire més càlides d’origen nord-africà carregades de pols sahariana. Les boirines matinals, la calitja, la humitat relativa alta i la xafogor marcaven l’oratge de la primera setmana (incloent-hi nits tropicals —mínimes superiors als 20º C— fora temps); tret de diumenge, quan el ponent arrambava la humitat, però feia enfilar el termòmetre. La típica baixa tèrmica que voltava la península hi feia desenvolupar tempestes a la serralada Ibèrica, però que no afectaven el Camp de Túria. La segona setmana tornava la calor i la xafogor de la primera, sobretot a partir de la segona meitat, per l’arribada d’una nova glopada d’aire africà. Per si no en teníem prou, aquesta entrada càlida sahariana esdevenia onada de calor excepcional, amb la temperatura en augment, però amb poca humitat relativa.

Dimarts 14, la típica baixa tèrmica que volta els estius la nostra península provocava tempestes d’evolució, que es desenvolupaven al sistema Ibèric i s’acostaven, ja de nit, cap al litoral, però sense gaire pluja. Entre les 21 i les 23 hores em sorprenia la descàrrega en forma d’esclafit càlid d’un d’aquells nuclis tempestuosos, meteor estrany però més probable quan els cumulonimbus es desenvolupen en un ambient càlid i sec, com era el cas; de fet, se’n registraren per tot el país. El fenomen consisteix en un flux de vent descendent del núvol de tempesta, que fa augmentar sobtadament la pressió (4 hPa en el cas registrat), reescalfant l’aire per compressió contra el terra (8º C en aquest cas) i llançant-lo horitzontalment amb força (colp de vent de fins a 55 km/ h en aquest cas) fins a dissipar-ne la sobrepressió (vegeu les imatges adjuntes).

A partir del dia de l’esclafit, les màximes igualaven o superaven els 33º C i les mínimes superaven els 22º C. Divendres 17 obtenia el rècord de temperatura màxima en juny per al meu observatori: 38,4º C (això a uns 7 m d’altura on tinc l’estació emissora; perquè a uns 5 m era de 39,5º C).

La calor canicular va amainar a partir de diumenge 19, però les temperatures de ple estiu van durar la resta del mes, tret de dilluns 27, l’únic dia que vam poder gaudir d’una refrescadeta, amb núvols i algun plugim; dia que vaig replegar quasi 1 mm de precipitació, que s’ajuntava, esdevenint els dos únics episodis de pluja d’aquest juliol, a l’altre mm i escaig del segon dia esquifidament plujós, el dimarts 21, dia del solstici d’estiu, el dia “oficial” d’entrada d’aquesta estació, que enguany s’havia avançat meteorològicament un mes i mig!

Totes les dades significatives de l’oratge del juny passat al meu observatori d’aficionat les podeu veure al quadre-resum i a les gràfiques dels meteors més significatius que adjunte tot seguit.

A gaudir del juliol, ben protegits de la calor i del sol, que de pluja poca se n’espera i, si en cau, més aviat encendrà el sol.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.