Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

12 de juny de 2017
0 comentaris

“Oreneta arribada, Primavera començada”. Resum meteorològic de la Primavera climàtica, 2017.

Aquesta bella estació, que representa el despertar a la vida, l’alegria del bon temps, l’esclat de les flors, el reverdiment d’arbres i camps…, se’ns avança com més va més. Com recordava en un apunt meteorològic anterior, les orenetes tornen al nostre país prou abans que ho feien durant el segle passat: hom parla de 3 a 4 setmanes abans que fa mig segle; algunes fins i tot es queden a viure a les comarques de més al Sud. Aquests ocells assenyalen el bon temps, l’arribada de la primavera “Oreneta arribada, Primavera començada”; per això, es consideren bioindicadors de l’escalfament global antropogènic i ens el confirmen any rere any.

La Primavera climàtica (mesos de Març, Abril i Maig a l’hemisferi Nord, quan la temperatura va de pujada) d’enguany no ha portat gaires sorpreses al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera (Camp de Túria): la temperatura mitjana s’ha mantingut més càlida i hem arreplegat menys pluja que el patró (dades del 1971 al 2000 a l’aeroport de Manises), si fa no fa en la línia de l’any passat. Quant al vent, sembla que la intensitat mitjana haguera augmentat una mica; tanmateix s’esdevé la coincidència del canvi d’anemòmetre, que vaig haver d’escometre a Febrer passat, avinentesa que molt probablement n’és la responsable de l’increment observat.

Capvespre a La Conarda de Bétera (Camp de Túria).

Abans de comentar les dades habituals, acostume a començar per les singularitats que m’he trobat al llarg del trimestre considerat; si bé en aquest cas no són massa dignes d’esment; si de cas, el fet que tots els valors extrems de les variables meteorològiques (temperatura màxima i mínima, precipitació màxima i velocitat màxima de vent) s’esdevenen al mes de Març i això no és pas tan freqüent. Al nostre país la pluja cau de forma tan irregular que no ens sorprèn que la precipitació de la Primavera climàtica del 2017 s’haja concentrat en un curt episodi de DANA/ “gota freda” ocorregut el mes de Març; una pluja intensa que hem d’agrair que aquesta vegada no produira danys greus, sinó més aviat beneficis per al camp; perquè “Aigua de primavera, si no és torrencial, omple la panera”.

Passe, doncs, a comentar les dades obtingudes per càlcul a partir de les recollides en tots tres mesos: valors extrems de temperatura, pluja i vent; així com mitjanes de temperatura i velocitat del vent o acumulades de pluja del trimestre Març-Abril-Maig. Per no fer-ho massa llarg i facilitar-ne la comprensió, he confegit l’habitual quadre-resum de dades meteorològiques més significatives de la Primavera climàtica, que tot seguit us mostre i que hi inclou comentaris explicatius.

També he graficat les dades anuals de la Primavera climàtica en base a l’històric de què dispose i que podeu veure a la imatge adjunta. Si ens hi fixem, veurem que, amb petites oscil·lacions, la temperatura segueix una línia clarament ascendent: la línia verda mostra la tendència, que en 2017 es troba situada 1,4º C per damunt del patró; mentre que la pluja manté una evolució contrària, tot i la major irregularitat de les oscil·lacions que no ho fa evident a primer colp d’ull: la línia fúcsia mostra la tendència, on aquest any se situa uns 10 mm per damunt del patró. En efecte, mentre que el total de pluja anual es manté per davall del patró, el total primaveral es manté per damunt. Al paràgraf següent es mostra com la distribució estacional de la pluja no és regular ni s’ajusta al patró en el cas de la Primavera i l’Hivern.

Pel que fa a la mitjana de les dades estacionals reals que vaig obtenint en comparança amb les del patró, tenim:

*PLUJA: En comparar el patró (dades del 1971 al 2000) amb el meu històric (dades del 1998 al 2017, 19 anys), tenim que, tret del cas excepcional d’aquest Hivern, a l’indret on visc les pluges de l’Estiu i la Tardor s’estan ajustant, de mitjana, bastant a allò esperat, mentre que la precipitació acumulada de l’Hivern queda, de mitjana, més curta i la de la Primavera més llarga que la que marca el patró:

ESTIU CLIMÀTIC (19 anys) = 54,5 mm (+ 3 % del patró = 53 mm).

TARDOR CLIMÀTICA (19 anys) = 168,4 mm (- 5 % del patró = 177 mm).

HIVERN CLIMÀTIC (19 anys) = 98,7 mm (- 21 % del patró = 120 mm).

PRIMAVERA CLIMÀTICA (19 anys) = 140,3 mm (+ 30 % del patró = 108 mm).

*TEMPERATURA: Tot i la poca perspectiva que ens dóna un històric més curt (8/ 9 anys), no hi trobem massa diferències entre estacions, on la pujada generalitzada per l’escalfament global, que tot sovint constate ací, es produeix de forma més regularment repartida:

ESTIU CLIMÀTIC (8 anys) = 24,5⁰ C (+ 4 % del patró = 23,6⁰ C).

TARDOR CLIMÀTICA (8 anys) = 18,7⁰ C (+ 4 % del patró = 17,9⁰ C).

HIVERN CLIMÀTIC (9 anys) = 11,0⁰ C (+ 5 % del patró = 10,5⁰ C).

PRIMAVERA CLIMÀTICA (9 anys) = 15,8⁰ C (+ 6 % del patró = 14,9⁰ C).

Per altra banda, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els apunts corresponents que he publicat en aquest mateix blog.

Per comiat, compartiré amb vosaltres les previsions meteorològiques per a aquest Estiu climàtic que ara comença. Segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures superiors a les normals i precipitacions dins de la normalitat. Tractant-se d’una estació seca i calorosa de mena, no són gaire cosa bona. A pesar de les previsions, gaudiu de l’Estiu!

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.