Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

4 d'abril de 2016
0 comentaris

“Març, marçador, nit freda i dia amb calor” (meteorresum de Març, 2016).

Aquest any, a ma casa, la Primavera astronòmica ha entrat amb mala sort i, si no fos que no s’adiu bé al capteniment meteorològic que hem trobat, la dita que hauria d’haver triat fóra “Març, marçot, mata la vella i la jove si pot”.

Això ho dic per l’ensurt que em va donar ma mare la vespra del començament de la Primavera, en esvarar-se pel terra mullat per un intens però curt ruixat la nit del 18 al 19; però no pas per l’acció d’uns meteors extremats i variables, de vegades perillosos per la salut, característics d’aquest mes de Març, als quals al·ludeix el popular refrany.

La darrera coca de cabell d'àngel amb nous i panses feta per la mare.
La darrera coca de cabell d’àngel amb nous i panses feta per la mare.

De fet, si no m’erre, –tenint en compte l’obligada desconnexió des de l’accident de la mare– aquest primer mes de la Primavera climàtica d’enguany no ens ha donat massa sorpreses en la línia del que hom esperava i va ocórrer en el 2015, almenys a la comarca on visc, el Camp de Túria.

A grans trets, hem tingut un Març una mica més càlid i bastant més sec del normal, per no perdre el “costum” pel que fa l’inclement oratge que tenim instal·lat de fa mesos.

Pel motiu esmentat, aquest apunt haurà de ser més frugal en paraules: les dades hauran de parlar per si mateixes.

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica:

Temperatura mitjana = 13,3º C, 0,7º C per damunt de la mitjana oficial per a l’indret.

Pluja = 15,4 mm, un 55 % inferior a la que marca la sèrie oficial.

Vent: Intensitat mitjana = 3,1 km/ h, 2,1 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Març. Direcció dominant de l’Oest (WSW, en concret, una de les habituals en un mes de Març al lloc on visc, on predominen tant la component Est com l’Oest).

2) Apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Setmana 9 (6 dies): Es confirmaven les previsions i l’estabilitat es feia ama i senyora de l’oratge de començament de mes. Dimecres, 2, l’Alta de les Açores es retirava cap a l’Oest i, a partir de les 3 h UTC, bufava vent fluix de Ponent, assolint-se una temperatura màxima de 26º C. Temps estable primaveral. Divendres, movia el Garbí a les 11 h UTC, reforçant-se cap a la nit. Cap de setmana també aponentat, tot i que amb refrescament de les temperatures. Es repetia una situació d’inestabilitat semblant a la del darrer cap de setmana de Febrer, però més fluixa i sense precipitacions.

Alba del 07/03/2016 amb Bétera i la serra Calderona al fons.
Alba del 07/03/2016 amb Bétera i la serra Calderona al fons.

Setmana 10: Canvis successius, amb mitja setmana amb circulació de l’Oest i l’altra de l’Est. Dilluns, 7, començament fred i plujós, pel pas d’una vall freda en altura, associada a una Baixa que es bellugava en direcció Nord-Sud amb vent de l’Oest, la qual cosa ens donà uns pobres però agraïts 5 mm (3 al matí i 2 a la vesprada; la temperatura baixà 7º C durant la pluja), màxima diària mensual. Dimarts assolellat, augment de la pressió, caloreta, vent del NW canviant a l’Est, a partir de migdia. Dimecres, l’Alta es retirava i tornava a “despenjar-se” una altra vall freda en altura, col·locant-se al damunt nostre i fent baixar de bell nou les temperatures, baixada de pressió amb vents de Mestral en superfície, pas de fronts, càlid i fred. Dijous, situació d’entrada de vents continentals més freds, direcció predominant de Xaloc, impulsats per una Alta situada a Escandinàvia i un parell de baixes a la Mediterrània (una entre les Illes Balears, Sardenya i Tunísia, i l’altra entre Grècia i Turquia), que va durar ben bé fins diumenge. Temps estable més aviat fred. La setmana s’acomiadava amb vent de Llevant moderat i núvols que anunciaven un canvi de temps. A les 6 hores UTC de diumenge, 13, arribava la mínima mensual, 4,4º C, durant una entrada de gregal fluix. 

Mosaic meteorològic de prediccions i imatge del radar per al 07/03/2016 (fonts: NOAA i AEMet).
Mosaic meteorològic de prediccions i imatge del radar per al 07/03/2016 (fonts: NOAA i AEMet).

Setmana 11: Repetició de la setmana anterior, amb circulació, tret de dimecres, de l’Est. L’embossament d’aire fred en altura no baixà prou i el vent de Llevant fou massa feble; tanmateix, aquell dilluns, 14, també arreplegàrem uns 4,4 mm ben bons. Dimarts núvol. Dimecres assolellat. Dijous, núvols i clars. Divendres vent en calma entre les 0 i les 10 h UTC; pluja feble de nit (la que va provocar l’accident de la mare). “Despertà” de st. Josep humida i emboirada; a migdia pas d’un front amb vent moderat de Llevant que deixà 2,8 mm. Diumenge, primer dia de la Primavera astronòmica, amb temps assolellat, que no vàrem poder gaudir com cal amb la mare a l’hospital).

Mapa isobàric previst en superfície per al 14/03/2016 a les 14 h, on es pot veure el pas d'una vall freda en altura (representada per una "coma" continua) per la costa mediterrània (font: MetOffice).
Mapa isobàric previst en superfície per al 14/03/2016 a les 14 h, on es pot veure el pas d’una vall freda en altura (representada per una “coma” continua) per la costa mediterrània (font: MetOffice).

Setmana 12: Baixa de pressió dilluns i dimarts, pas d’un embossament fred en altura i una petita Baixa en superfície que ens donava núvols i un parell de plugims de 0,2 mm. Posteriorment, estabilització progressiva de l’atmosfera, amb pujada de pressió i temperatura, domini de l’Alta de les Açores i entrada càlida en altura. Dissabte i diumenge entrada de Llebeig, moderat a fort, amb pujada de les temperatures, més moderades diumenge en passar un front que tapava parcialment el sol. 

Mapa isobàric previst en superfície per al 26/03/2016, a les 12 h, on es pot veure la situació de Ponent i la propera entrada de fronts poc actius per diumenge, 27 (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 26/03/2016, a les 12 h, on es pot veure la situació de Ponent i la propera entrada de fronts poc actius per diumenge, 27 (font: AEMet).

Setmana 13 (4 dies): Continuació de la circulació de l’Oest fins dimarts, 29, assolint-se aquest dia la màxima mensual, 27,6º C. Comiat de Març més fresquet en passar una Baixa pel Golf de Lleó, que impulsava vent del Nord girant a l’Oest i donava la ratxa màxima mensual, 54,7 km/ h, de Ponent, a les 13:30 h. 

Mapa isobàric previst en superfície per al 31/03/2016, a les 20 h, on s'aprecia l'estretor de les isòbares que assenyalava fort vent (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 31/03/2016, a les 20 h, on s’aprecia l’estretor de les isòbares que assenyalava fort vent (font: AEMet).

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea més clara):

Resum de dades meteorològiques de Març de 2016 a La Conarda (Bétera, Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, Weatherlink, retolada per a una millor comprensió):

Gràfiques meteorològiques de Març del 2016 a La Conarda (Bétera)Primavera, arribeu com cal! És a dir, no tan sols amb calorades, sinó també amb alguna bona refrescada i, sobretot, amb algun temporal de pluja. Encara hi som a temps!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.