Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

6 de juny de 2022
0 comentaris

“Maig calent i plujós…”. De meteorologia d’un maig atípic, 2022, des del Camp de Túria.

Aquest refrany de capçalera, “Maig calent i plujós, fa l’any ric i abundós”, l’he triat perquè aquest maig campdeturià, i comarques més enllà, ha estat calent i plujós; però ho ha fet de forma tan atípica que en dubte de l’encert; car no crec pas que aquesta raresa meteorològica siga bona per al camp ni ningú.

La pluja, que normalment hi hauria de ser repartida  —“de raig a raig”— i moderada en quantitat —que no d’intensitat—, s’ha concentrat pràcticament en un sol i intens episodi, que ha batut fins i tot la marca de pluja diària recollida en un mes de maig, tant al meu com a bona cosa d’observatoris més. Això hi apuntava al meu diari meteorològic:

Entre dilluns 2 i dimarts 3 es reforçava l’embossament d’aire fred en altura, amb els corresponents tàlvegs actius, que se situaven al damunt nostre sense gaire mobilitat, mentre una depressió en superfície se situava al sud-est peninsular i ens enviava un flux de vent de mar; una combinació que ens tornava a portar una tongada de pluges copioses a tot el País Valencià. Dimarts va ser una dia excepcional quant a inestabilitat i pluja: un tren de tempestes, amb abundant aparell elèctric, dirigit per un flux constant de gregal, enfocat a una àrea petita durant hores, no parava de descarregar sobre les comarques properes al golf de València, com l’Horta, el Camp de Túria o el Camp de Morvedre. Al meu observatori hi replegava una mica més de 100 mm (149 mm fou el registre màxim al Camp de Túria); però a València ciutat se sobrepassaven amb escreix els 200 mm, assolint-se en algun observatori el rècord de pluja diària recollida des que se’n tenen registres! (262 mm en fou el màxim, segons dades d’AVaMet). Els dies següents s’estabilitzava l’oratge i entrava una massa d’aire tropical que feia pujar les temperatures, tot i que a poc a poc; perquè a prop de la costa, la mar restava freda i, doncs, el vent de mar bufava fresquet.”

Pel que fa a la calor, a més d’una temperatura mitjana prou superior a la del patró triat, el més destacable ha estat l’onada de calor excepcional que va marcar l’oratge de les setmanes centrals del mes, atípica per la durada i pels rècords de temperatura assolits en alguns observatoris de l’interior del país. Una calorada extraordinària que, tot i no ajustar-se a la definició d’onada de calor proposada per AEMet —que pense haurien de revisar-la—, ha tingut uns efectes negatius per a la salut de les persones vulnerables, tant o més importants que una d’estiu; perquè s’hi han vist abocades de sobte, sense una adaptació prèvia. Llavors hi apuntava:

Previsió del model GFS en altura (500 hPa) per al 19/05/2022.

Setmana 20: Continuació de l’oratge estable, tret d’algun núvol de vesprada per les deixalles de tempestes d’evolució diürna, i entrada progressiva d’aire més càlid en altura, d’origen nord-africà, que feia pujar el termòmetre fins a valors clarament estiuencs el cap de setmana. La màxima, diumenge 15, amb vora 27º C.

Setmana 21: Continuació de l’entrada de sud a nord de masses d’aire càlides amb domini anticiclònic en superfície, que bloquejava les pertorbacions atlàntiques, fent-les lliscar cap a ben al nord. Aquest flux d’aire calent venia acompanyat de pols del desert. El vent de mar encara fred provocava boirines matinals, que se sumaven a la calitja, destorbant la visibilitat. L’alta humitat feia augmentar la xafogor i fins i tot es produïa alguna rosada copiosa, com la del dijous 19. Les nits eren cada vegada menys favorables per a agafar la son. S’hi esdevenia una onada de calor, que ens portava al cor de l’estiu amb un mes d’avançada. Les temperatures continuaven augmentant a poc a poc fins a superar-se els 30º C: 32º C diumenge 22. En alguns indrets de comarques interiors del país (Comtat, Vall d’Albaida) s’assolien vora 38º C (dades d’AVaMet).”

Aquest panorama d’excepcionalitats continues al nostre país: sequera hivernal, rècord de pluja en març, rècord d’episodi fred en abril i les que hem patit en maig, també seria ampliable a la resta del món. Per exemple, aquest maig a la península Ibèrica i altres indrets d’Europa occidental, també ha arribat l’onada de calor extraordinària que ens ha afectat ací. I a l’Àsia, una altra onada de calor ha abrusat l’Índia i el Pakistan, la major que en recorden, per intensitat —màximes entre 40 i 50º C a molts indrets— i durada —que hi ha fet batejar aquest 2022 com l’any sense primavera—; mentre que al sud del Brasil una onada de fred fora temps els ha portat neu i temperatures sota zero a la tardor: se’ls hi ha avançat l’hivern! Uns fenòmens meteorològics extrems que no puc estar-me de relacionar amb els efectes previstos per a l’escalfament global —capitalogènic, és a dir, generat pel capitalisme—, que progressivament i obstinada s’està intensificant. No podrem dir que la meteorologia no ens n’estava avisant.

Com he comentat altres vegades, aquest capteniment meteorològic atípic hom el relaciona amb la desacceleració i la corresponent desestabilització del vòrtex polar i el corrent en jet associat, per efecte de la disminució del gradient calorífic entre l’aire tropical i el polar provocat pel canvi climàtic que estem patint. Una alteració que provocaria ondulacions del corrent més tancades —seguint direccions poc habituals—, trencaments i retencions d’aquestes, que explicarien l’origen d’aquests episodis anòmals i estancats.

I si voleu ampliar les dades de l’oratge al meu observatori d’aficionat durant el maig passat, ací us deixe un quadre-resum dels valors mitjans (temperatura i vent) o acumulats (pluja) que hi he registrat, així com les gràfiques dels meteors més significatius.

L’estiu avançat que ens ha portat maig ens avisa de la imprevisibilitat de l’oratge, que ara, en alerta climàtica, ho és més que mai. De juny, l’únic que no falla és que el dia vint-i-u és llarg com ningun; perquè, de bacores, les meues figueres no tots els anys en fan. Per al sisè mes del 2022 us en desitge un oratge típic i, si no amb gaire pluja ni frescor, que vinga amerat de salut i goig.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.