Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

30 d'abril de 2014
0 comentaris

“L’Abril diu al Maig…” (meteorresum d’Abril del 2014)

L’Abril diu al Maig… Jo no he plogut, tu plou a raig”. Aquesta dita resumeix ben bé el que malauradament ha passat en aquest Abril del 2014, meteorològicament parlant, i el que desitgem per aquest Maig que ara s’enceta.

Efectivament no ha plogut prou; més aviat massa poc. L’Abril “ens ha eixit carabassa”, perquè era un mes en el qual confiàvem per “eixugar” el dèficit de pluja que portàvem i l’hem apujat! En canvi, la previsió de l’AEMET l’ha encertada amb les temperatures, ja que ha fet molta més caloreta de la normal per a l’indret, tanta com l’Octubre i el Gener passats. Quant al vent, ha bufat ben moderadament, per davall de la normalitat.

Abril és el mes on, esperonada per la suavitat del clima i les pluges nombroses (què se n’ha fet aquest any?), esclata la Primavera amb tots els colors i sons de la natura, engrescant-nos a fruir de la vida i millorar-la. “La Primavera, la sang altera”. No sé si serà casualitat, però en un 14 d’Abril de fa 78 anys el personal civil de l’Estat va aconseguir una fita històrica com la proclamació de la II República. També, un 25 d’Abril, el nostre país veí, Portugal, amb l’ajuda del personal militar, aconseguí trencar la dictadura feixista que suportaven; fou l’anomenada ”revolució dels clavells”. Però Abril, com sabreu, no sempre ha estat sinònim de victòries del poble. Els valencians commemorem un altre 25 d’Abril, la “desfeta d’Almansa”, on el 1707 perdérem per la força de les armes drets i costums propis, convertint-nos en un apèndix dels castellans. També tenim l’1 d’Abril de fa 75 anys, on s’esdevingué la victòria del feixisme assassí, que encara està present disfressat de democràcia. “A la Primavera, desperta la fera”.

 

 Deixant la història i passant a la meteorologia, tot seguit resumiré a grans trets com ha sigut l’evolució de l’oratge d’Abril a la meua comarca. Els primers dies de la primera setmana varen ser una continuació d’allò ocorregut a finals de Març: vent de Llevant i pluja moderada provocada per la visita d’una pertorbació atlàntica que vingué pel Sud; situació que fou escombrada al quart dia per vent fort de Ponent, que va fer pujar les temperatures fins als 29º C el dissabte, dia 5. Fins ací tinguérem un temps primaveral normal.

La setmana següent la situació va canviar com un mitjó i començà un temps estable, humit, amb vents fluixos de Llevant i boires pel matí, especialment densa fou la del dia 8. Situació de Llevant que s’anà afermant, en situar-se un anticicló ben fort al Nord d’Europa, amb boirines costaneres quan minvava la influència del sol.

I així continuà l’oratge durant una setmana més, sense visitar-nos cap pertorbació, la qual cosa, amb la component de Llevant que teníem instal·lada, haguera provocat la pluja que necessitem. Va ser una oportunitat perduda.

Però a la fi l’anticicló s’anà enretirant cap al Nord, deixant pas a una situació de baixes pressions per tot el continent europeu (en 3 dies —17, 18 i 19— passàrem de 1020 a vora 1000 hPa). L’estabilitat es trencà cap al dia 19, amb forta baixada de pressió, ponentada moderada durant les primeres hores, (que va fer pujar el termòmetres fins assolir la màxima del mes: 32º C), passant després a una forta llevantada (amb vents superant els 50 km/ h; però de curta durada: unes 6 hores), la qual, en fer entrar el vent fresc de la mar, va fer recular les temperatures fins a 10º C (passà de 32 a 22º C). I, per acabar aquest típic dia primaveral, el final fou tempestuós; tot i què amb més aparell elèctric que no pas pluja. Una altra ocasió desaprofitada. El dia següent, amb baixes pressions, sí que ens plogué, però una miqueta (us adjunte el mapa previst per al dia 20).

En acabant, l’anticicló de les Açores tornà a fer-se fort un altre colp i, encara que va motivar una alternança de vents de Ponent i de Llevant, no deixà que se’ns acostara cap pertorbació més durant la resta del mes.

Vet ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes d’Abril passat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables:

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual17,5º C3º C superior a la normal per a un mes d’Abril a la Conarda de Bétera (Camp de Túria). Ha estat, per tant, un mes FORÇA MÉS CÀLID DEL NORMAL, en la línea del que portem d’any, superant el nivell extraordinàriament càlid de Gener i igualant-se a Octubre passat. La sequera que portem des d’Agost s’ajunta amb les temperatures anormalment altes, tret de Desembre. Aquest clima tan sever, l’aguantarà el camp i la muntanya sense recialles?

Þ      Valors extrems: La màxima arribà als 32,1º C, el dia 19 cap les 12:30 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), al final d’una curta entrada de vent de Ponent, com he comentat a la introducció. La mínima, al seu torn, es quedà en 8,1º C i fou registrada el dia 1a les 5:30 hores UTC, amb vent en calma, que és la situació habitual perquè el fred en altura s’enfonse.

Þ      Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 23,7º C i la de les mínimes de 12,7º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 25º C = 11 i amb mínimes iguals o superiors als 15º C = 4. Nombre de dies amb màximes inferiors al 20º C= 3 (els 3 primers) i amb mínimes inferiors als 10º C = 1 (el primer).

 

ØB) PLUJA:

Þ     Total recollida12,2 mm (ó litres/ m2); 25,8 litres/ m2 inferiors al registre normal per al lloc on visc, un 68 % menys de l’esperat per a un mes d’Abril. Continuem amb la FORTA SEQUERA, doncs. Pegant un colp d’ull a les dades històriques de què dispose, veig que en aquest cas sí que resulta estrany al lloc on visc trobar un Abril tan sec o més que el d’aquest any: en 17 anys tan sols he trobat el del 2006 amb 10,5 mm; després el segueixen 1999 amb 15 mm i 1998 amb 16 mm. Si fem cas de la dita “Abril i Maig tenen la clau de l’any”, encara ens queda el Maig per salvar la Primavera, pluviomètricament parlant; sobretot si s’acompleix allò que sempre hem dit a casa: “Al Maig, cada dia un raig”.

Þ      Valor màxim diari observat: 7,6 mm el dia 3, durant l’única pertorbació amb cara i ulls que ens visità a començament de mes i que he esmentat a la introducció.

Þ      Distribució de la pluja: He enregistrat un total de 5 dies de precipitació (sense considerar els registres iguals o inferiors als 0,2 mm), dels quals cap fou superior als 20 mm, 2 foren superiors als 2 mm i 3 als 0,2 mm.

 

wC) VENT:

Þ     Mitjana mensual de velocitat4,2 km/ h1 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de vent; variació significativa que em permet qualificar aquest mes com a MENYS VENTÓS DEL NORMAL quant a força del vent.

Þ     Ratxa/ bufarada màxima enregistrada49,9 km/ h, assolida el dia 19, a les 14 hores UTC, al començament de la fase de Llevant (entre Llevant i Gregal, per ser més exactes) d’aquell dia tan boig, típic de la Primavera, que he comentat abans.

Þ     Direcció predominantESE, entre LLEVANT I XALOC, que és la més habituals en un mes d’Abril ací on visc. De fet, en aquestos 6 anys, hem tingut 4 amb predomini ESE front a 2 de l’Oest (W i WSW).

 Gràfiques meteorològiques d'Abril del 2014 a La Conarda (Bétera)

Gaudiu de la Primavera!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.