Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

16 d'octubre de 2019
0 comentaris

La FIDH i ‘EuroMed Rights’, que representen a més de 264 organitzacions de drets humans de tot el món, denuncien greus irregularitats en el judici del Suprem espanyol contra el “procés” català.

La FIDH (Federació Internacional de Drets Humans, que representa a 184 organitzacions de 112 països) i EuroMed Rights (la Xarxa Euromediterrània de Drets Humans, que agrupa a més de 80 organitzacions, institucions i persones en 30 països de la regió) denuncien serioses irregularitats en el judici del Tribunal Suprem espanyol contra el procés cap a la independència de Catalunya.

Els observadors internacionals en el judici, que van rebre el mandat de la FIDH i d’EuroMed Rights, han publicat el seu informe sobre el procés judicial obert arran del referèndum celebrat a Catalunya l’1 d’octubre del 2017, on denuncien serioses irregularitats. A la pàgina web de la FIDH podem llegir el següent comunicat, amb data del 09/10/2019:

<< Les nostres organitzacions publiquen avui un informe d’observació denunciant les irregularitats en el judici a dotze polítics i dirigents associatius catalans, celebrat a Madrid entre el 12 de febrer i el 12 de juny de 2019. Havent-se vulnerat el principi de contradicció, utilitzant proves d’altres procediments inconclusos, recolzant-se en testimonis estereotipats i, sense garantir el respecte dels drets de defensa, aquest judici no ofereix, segons els observadors, les garanties necessàries per a qualificar-lo com a just.

Dominique Nogueres, en qualitat de vicepresident de la Lliga Francesa de Drets Humans, i Alexandre Far, com a advocat del Tribunal d’Apel·lació de París, van rebre el mandat de la FIDH (Federació Internacional de Drets Humans) i d’EuroMed Rights (Xarxa Euromediterrània de Drets humans) de ser observadors al judici. Aquesta missió es va dur a terme en col·laboració amb la plataforma International Tiral Watch. Més de 60 persones dels cinc continents van poder assistir al judici com a observadors.

Els observadors de la FIDH i d’EuroMed Rights van estar presents en dues ocasions durant la primera setmana del judici, del 12 al 16 de febrer i del 27 de maig al 4 de juny, juntament amb altres observadors de Bèlgica, Itàlia, Estats Units i professors de dret espanyols.

En l’informe presentat avui s’esmenten diversos punts clau:

  1. Els observadors constaten que, sota l’aparença d’una organització perfecta, falta l’element essencial del judici: el principi de contradicció, que hauria de permetre a cada part expressar-se i traure a la llum la veritat dels fets al·legats.
  2. Els observadors qüestionen les condicions en què es van realitzar les audiències als testimonis. ¿Es pot esperar que un oficial de les forces de seguretat diga alguna cosa que no siga el que hagués dit el seu superior un dia abans davant del Tribunal? Com a resultat, durant les audiències als testimonis, els mateixos discursos es repeteixen sovint com declaracions estereotipades, el que posa en dubte l’espontaneïtat i la veracitat de les declaracions.
  3. La multiplicitat de procediments en diferents jurisdiccions i la seua centralització tardana i incompleta davant del Tribunal Suprem constitueixen, segons els observadors, una violació del dret a un judici just. Tot i que diversos d’aquests procediments no estan tancats, alguns dels seus elements van ser utilitzats durant el judici. Els observadors creuen que part dels fets de la fiscalia es basen en una investigació que se centra en fets anteriors i aliens als del cas.
  4. Les condicions en què es van examinar les proves, així com la presentació de pel·lícules i / o vídeos també es revelen com a insatisfactòries, ja que només es van realitzar en els últims dies del judici, el que va impossibilitar que es produís una discussió o un veritable debat en nom del principi de contradicció.
  5. Pel que fa al dret d’apel·lació: els observadors consideren que la qualitat professional d’un jutge no és un criteri pertinent capaç de compensar la manca d’una doble instància, l’únic que permet que altres magistrats puguen tornar a examinar el cas.
  6. La presència al costat de l’acusació d’un partit polític (VOX) que no ha estat víctima de res i que sosté tesis oposades a les dels acusats.

Per tant, els observadors consideren que no es compleixen les condicions per a un judici just a causa de l’absència de debat contradictori, a les múltiples i repetides violacions dels drets de la defensa, a la multiplicitat de procediments i a la utilització de documents d’altres investigacions inconcluses de les quals la defensa no havia estat informada. >>

La lectura completa d’aquest informe fa enrojolar a qualsevol que sàpiga llegir i entendre. Ausades, quina vergonya per a espanya i la seua justícia! Ha quedat confirmada internacionalment la manca de separació de poders en aquest Estat, que parteix de l’anomalia de que són els partits polítics els que trien les instàncies judicials superiors, la qual cosa provoca la politització d’un organisme que hauria de ser independent. I ha quedat confirmat que en aquest cas s’ha escenificat un judici polític i no pas un judici just. La malversació de cabals públics a la que acusen els enjudiciats en realitat la fan ells, amb aquestes costoses actuacions judicials i repressores. Menteixen, doncs, el govern espanyol i els mitjans de desinformació al seu servei. Llibertat presos polítics! Avall el règim del 78!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.