Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

31 de juliol de 2013
0 comentaris

Juliol 2013, més calorós del previst

S’acaba Juliol. El mes dedicat a l’emperador romà Juli Cèsar.

També el de “la falç al vol”, indicant que és el mes de la sega del blat o forment (com diu ma mare) als llocs on es planta, en comarques més cap a l’interior que no la meua.

Anem per feina. Com han anat les temperatures de Juliol? De bon començament us diré que no l’han encertada els experts amb la previsió meteorològica estacional. Us en recordeu d’allò que deien els diaris a començament d’estiu? Que aquest seria un dels menys calorosos en molts anys. Però el fets són tossuts i ens diuen que, per ara i almenys en aquestes latituds i longituds on vivim, de fresca res de res. Una volta més, les previsions no s’han acomplit. Això no ens ha d’estranyar gaire, ja que les previsions del temps atmosfèric, conforme ens allunyem d’una setmana curta, van fent-se cada vegada menys fiables. Potser en anys a venir ho seran de fiables també a mitjà o llarg termini; però ara mateix no ens en podem refiar.

Concretament, pel que fa a temperatures, les dades ens indiquen que aquest Juliol ha estat una mica més calorós del normal per a aquest indret del Camp de Túria on visc. A aquest resultat ha contribuït decisivament el vent de ponent que va bufar el darrer cap de setmana, diumenge sobretot, vent que sempre ens porta calor extrema a les costes mediterrànies de la península Ibèrica. De fet, diumenge passat arribàrem al màxim de temperatura del que portem d’any.

Pel que fa a la pluja, no hem trobat gaires sorpreses en un mes tradicionalment el més sec de l’any. Això no obstant, ho ha estat més encara del que es considera normal per ací on visc (ha plogut la meitat, si fa no fa). No hem tingut sort amb les pertorbacions; malgrat que n’han passat moltes i bastant a prop -com sempre, pel Nord-, solament dues d’aquestes ens han volgut arruixar una miqueta.

I si passem al vent, trobarem dades mitjanes de velocitat del vent una mica inferiors a les normals, amb predomini de les marinades diürnes, fortes a les hores de més calor, que és el que toca ara a l’estiu i el que ens el fa de més bon passar en zones costaneres o prelitorals com la meua.

Tot seguit, si continueu llegint, trobareu un resum de les dades que s’han registrat a la meua estació automàtica durant el mes de Juliol del 2013 i la seua comparació amb les normals per a l’indret: 

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 25,5º C, exactament 1,1º C SUPERIOR a la considerada normal per a un mes de Juliol a la Conarda (Bétera – Camp de Túria) on visc.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 35,4º C i s’esdevingué a les 14 hores solars del  diumenge, dia 28, durant una ponentada típica. Pel que fa a la banda fresca, la mínima fou de 16,6º C i s’assolí a les 4 hores solars del primer dia del mes; ben previsible, doncs.

 

ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 7,2mm (ó litres/ m2), 6,8 mm inferior (quasibé la meitat) a la quantitat que es considera normal per a un mes de Juliol en aquest lloc. Un mes BEN SEC, doncs.

Þ      Valor màxim diari observat: els 3,8 mm caiguts el dia 10, durant una tempesta moderada. Dies totals de pluja significativa = 5, dels quals cap va superar els 20 mm, 2 quedaren entre 2 i 20 mm i la resta (3 dies) entre 0,2 i 2 mm.

 

wC) VENT:

Þ      Mitjana mensual: Velocitat = 5,2 km/ h. Valor inferior en 0,7 Km/ h a la mitjana de 5 anys en què vinc recollint dades, les quals ens informen que el mes de Juliol és el més ventós de l’any en aquest indret relativament elevat on visc i on es pot veure la mar, que és a uns 20 Km d’ací. En conclusió, si atenem a la intensitat del vent, aquest Juliol del 2013 l’hem de considerar un mes MÉS CALMAT del normal.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 41,8 km/ h, de ESE, assolida el dia 14 a les 13 hores solars.

Þ      Direcció predominant: ESE, entre LLEVANT i XALOC, la NORMAL per a un mes de Juliol en aquest lloc prelitoral, proper a la mar Mediterrània.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.